Biserica fortificata Cisnadioara - prezentare si imagini

Intr-un sat de munte cu gospodarii sasesti, soarele isi lasa umbre si lumini peste vestigii de secol XIII. Cisnadioara si biserica ei fortificata scriu o pagina de istorie saseasa mai veche decat vatra asezarii.

Pe un varf stancos de munte, sasii au construit prima biserica in stil romanic a Transilvaniei. Muntele a botezat-o cu numele sau si a ocrotit-o.
Bazilica scurta cu trei nave Biserica fortificata Cisnadioara, este unul dintre cele mai cele mai vechi si mai reprezentative monumente ale stilului romanic din Transilvania. A fost construita din piatra între anii 1162 şi 1223 si este formata din nava centrala, doua nave laterale, cor si absida.

Iniţial a fost proiectată şi construirea a două turnuri, care nu au fost însă executate. În a doua jumătate a secolului al XIII-lea, bisericii i s-a adăugat un portal romanic încadrat de arcade; se plănuia îmbrăcarea faţadei de apus, poate şi a celorlalte faţade, cu arcade, lucrare care, de asemenea, nu a fost executată. În interiorul lăcaşului sunt aşezate plăci comemorative cu numele ofiţerilor şi soldaţilor germani şi austro-ungari care au căzut în toamna anului 1916 în luptele din jurul Sibiului. Plăcile funerare au fost strămutate din cimitirul de la Guşteriţa în anul 1940.

Ca la orice bazilica, nava centrala este mai inalta decat cele doua colaterale, de care este despartita printr-o singura pereche de stalpi patrati ce sprijină cate doua arce in plin centru. Este luminata prin ferestre stramte, semicirculare. Nava este acoperita cu o sarpanta aparenta, iar cele doua nave laterale au bolti semicilindrice. Cele doua absidiole cu care se incheie spre est colateralele sunt acoperite cu semicalote.

Corul patrat al bazilicii este boltit cu arce frante, iar absida principala, semicirculara, cu o semicalota. In peretele de sud al corului se afla o usa, in prezent zidita, pe care sunt vizibile urme de pictura murala. Altarul bisericii a fost demontat, dar se mai pastreaza din nisa centrala a acestuia un fragment sculptat, datand din anul 1425, care o infatiseaza pe Fecioara Maria si care astazi se afla la Muzeul Brukenthal. In mai multe parti ale bisericii au fost pictate cruci de consacrare.

Platoul pe care este construita bazilica a fost inconjurat de o incinta cu ziduri de piatra, avand inaltimea intre 4 si 6 metri spre exterior si 2 pana la 3 metri in interior. Zidul din jurul bisericii, prevazut cu un turn de poarta interior pe partea de sud, a fost ridicat la inceputul secolului al XIII-lea cu drum de straja zidit si creneluri.

Este situată în centrul satului, comunicând în sud cu strada principală. În partea de nord a curţii se află un monument închinat soldaţilor căzuţi în Primul război mondial şi o fântână. Monumentul a fost ridicat pe locul unei foste biserici în stil gotic, din vechea construcţie fiind păstrat turnul (latura din vest). Noua biserică evanghelică a fost finalizată în 1764, în stil baroc.

Lacasul adaposteste cea mai veche orga cu tuburi functionala din Transilvania 1723; cea mai veche orga nefunctionala se afla in Biserica Evanghelica din Sibiu. Instrumentul a fost restaurat si modernizat, aprovizionarea cu aer facandu-se printr-un sistem electric de ventilatie. Exista un singur manual (claviatura pentru mana) si un pedalier ce cuprinde doua octave; registrele sunt in numar de douasprezece.

Sursa informatiei prezentate