Biserica fortificata Copsa Mare - prezentare si imagini

Copsa Mare este o localitate in judetul Sibiu. Comuna libera a vechiului Fundus Regius, Copsa Mare stapânea cele mai intinse si renumite plantatii viticole din Tara Vinului. La inceputul secolului al XIV-lea slujbele erau oficiate intr-o bazilica gotica cu trei nave , insa un document din 1283 aduce cu sine ipoteza existentei unei bazilici mai vechi.

Ca in multe alte cazuri, si bazilica de aici a suferit numeroase transformari de-a lungul vremii datorate situatiei politice si economice din Transilvania. Faptul ca aceasta comunitate a cunoscut o ascensiune economica destul de rapida i-a determinat pe locuitorii din Großkopisch sa-si doreasca o biserica la fel de frumoasa ca cea din invecinatul Biertan.

Amplul plan de constructie a bisericii, initiat de comunitate, din care s-a realizat doar marirea corului si alipirea sacristiei pe peretele nordic, a fost sistat dupa ce Transilvania a intrat sub suzeranitate otomana in urma infrângerii de la Mohács (1526) si a fost obligata la plata unor biruri impovaratoare. Inscriptia de pe ancadramentul sacristiei, mentioneaza 1519 ca an de incheiere a lucrarilor de extindere a corului, adica la 4 ani dupa ce se terminase si santierul de la Biertan.

Lucrarile de transformare a interiorului au fost reluate la inceputul secolului al XVIII-lea. Cutremurul din 1802 a avariat considerabil biserica, iar santierul de renovare a fost reinfiintat. S-au reconstruit o parte din colateralele desfiintate in secolul al XVI-lea si s-a adaugat o tribuna pentru orga in partea de vest.

Zidul de aparare a fost ridicat la inceputul secolului al XVI-lea. Pe coltul de nord se afla un turn aproape patrat pe doua niveluri, prevazut cu masiculiuri asemanatoare celor de la Biertan. Un astfel de turn se afla si pe coltul sud-vestic. De-a lungul zidului au fost construite camari de provizii, ulterior demantelate

Este posibil ca unii mesteri de pe santierul de la Biertan sa fi lucrat si la Copsa Mare, asa cum par a indica unele detalii de construire a corului.

Sursa informatiei prezentate