Biserica Fortificata de la Biertan - Sibiu - prezentare si imagini

Biserica in stil gotic tarziu a fost construita intre 1486 - 1524 si a fost limitata de configuratia terenului pe care a fost ridicata.

Fortificatiile sunt mai vechi decat biserica. Pot fi observate mai multe stadii ale constructiei: prima incinta, datand din secolul al XIV-lea, cea de a doua din aproximativ aceeasi perioada cu biserica si cea de-a treia din secolele al XVI-lea si al XVII-lea. Cele 3 ziduri concentrice erau legate intre ele de turnuri poarta.

Intregul amplasament are 6 turnuri si 3 bastioane. La nord-est de biserica se afla Turnul cu Ceas, la primul zid de incinta, avand ferestre de tragere si o pasarela din lemn. Ceasul se afla deasupra acoperisului piramidal si inca mai functioneaza si acum. La nord urmeaza Turnul cu Clopot si Turnul Mausoleului unde se afla pietrele de mormant ale preotului care a ridicat biserica si ale episcopilor inmormantati in Biertan.
In partea de sud se afla Turnul Catolic, unde este si o capela destinata sasilor care nu au dorit sa treaca la protestantism. Turnul Primariei este situat in partea de vest a bisericii, care este in acelasi timp un turn-poarta care facea legatura intre zidul interior si zidul mijlociu. Aici trecea si drumul pentru carute.

In partea de sud se afla doua turnuri poarta, numite Turnurile Portii, unul corespunzator zidului al treilea de incinta si celalalt corespunzator zidului al doilea. Turnul interior este numit Turnul Slaninii, pentru ca in vreme de asediu aici se depozitau alimentele.
In bastionul estic (Turnul Inchisoare) era pe vremuri carcera unde conform legendei erau inchisi sotii si sotiile acestora in cazul in care se certau. Li se dadea o singura farfurie, lingura, furculita, cana si un singur pat pe tot timpul sederii. De obicei, ieseau de acolo impacati fara a se mai apela la justitie.

Accesul in interior spre biserica se face printr-o scara lunga de 100 de metri, care porneste din piata centrala a satului, de langa turnul paznicului. La capatul ei se afla o piatra mare pe care, duminica, erau asezati cei care faceau lucruri rele in cursul saptamanii, spre a fi vazuti de intreaga comunitate.

Biserica are trei hale de inaltimi egale. Intrarea se face prin trei porti: de vest, de nord si de sud. Piesa de rezistenta a bisericii este altarul poliptic, cel mai mare din Transilvania, alcatuit din 28 de panouri realizate intre 1482 si 1513 de un pictor care s-a format probabil in ambianta culturala din Viena si Nürenberg. In centrul altarului se afla sculpturi reprezentand un crucifix care ii prezinta pe Fecioara Maria, Iisus si Maria Magdalena imbratisand crucea. Pe cele doua panouri laterale ale registrului superior sunt reprezentate viziuni ale lui Ezekiel si Imparatului Augustus.

Datorita sistemului original de inchidere, care functioneaza si astazi, usa sacristiei se bucura de faima internationala, fiind premiata la Expozitia Mondiala din 1900 de la Paris. Aceasta reprezinta un exemplu reprezentativ de manufactura saseasca medievala. Cele sapte covoare din Asia Mica impreuna cu alte tesaturi incluzand steagurile breslelor, cristelnitele si usile de la nord, sud si vest, de asemenea constituie piese de o valoare inestimabila.

Sunt pastrate trei clopote medievale. Clopotul mare dateaza de la inceputul secolului XV si este inscriptionat in minuscule gotice. Clopotul mijlociu poate fi datat in secolul XIV si poarta aceeasi inscriptie in majuscule, iar clopotul mic are inscriptionat doar anul. Un clopot din secolul XIV a fost rechizitionat in primul razboi mondial. Clopotul ceasului ce bate ora poarta, la randul sau, o inscriptie.

In 1704 puternica cetate a fost luata prin surprindere de curuti, si devastata. Acestia au furat pretioasele vase de cult, documente inestimabile si au violat criptele episcopilor in cautare de tezaure. Mai tirziu, in 1783 a fost demolat un bastion pentru a face loc localului unei scoli pentru fete, iar in 1840 celulele inchisorii au fost transformate intr-o casa pentru paznic

Sursa informatiei prezentate