» Cere o oferta personalizata
       1053740 oferte

021 401 20 20
Luni-Vineri 10:00-19:00
Despre noi | Solicita o oferta personalizata |  Chat Online  |  Login  |  Romana   English  | 

» » Biserica fortificata Saschiz


Biserica fortificata Saschiz, Transilvania

Oferte Transilvania, Oferte Romania

In aceasta pagina gasiti informatii despre Biserica fortificata Saschiz | galerie de imagini cu Biserica fortificata Saschiz | localizare pe harta a obiectivului turistic Biserica fortificata Saschiz si harta hotelurilor si a pensiunilor din zona obiectivului. Oferte turistice pentru cazare in apropiere de Biserica fortificata Saschiz din Romania la hoteluri | apartamente | pensiuni si vile la cele mai atractive si ieftine preturi in 2014 - 2015. Puteti rezerva Prin Direct Booking o mini vacanta sau un sejur pentru a vizita Biserica fortificata Saschiz. In harta hotelurilor din jurul Biserica fortificata Saschiz gasiti oferte de cazare la hotel sau pensiune Oferte Romania aprilie | Oferte Romania mai | Oferte Romania iunie | Oferte Romania iulie | Oferte Romania august | Oferte Romania septembrie | Oferte Romania octombrie | Oferte Romania noiembrie | Oferte Romania decembrie | .

Biserica fortificata Saschiz

Prezentare Biserica fortificata Saschiz

Comuna Saschiz este situată în judeţul Mureş, în partea de sud-est a Podişului Târnavelor, la poalele unor dealuri împădurite. Aici istoria frământată a Evului Mediu ne-a lăsat mărturie două fortificaţii

Comuna Saschiz este situată în judeţul Mureş, în partea de sud-est a Podişului Târnavelor, la poalele unor dealuri împădurite. Aici istoria frământată a Evului Mediu ne-a lăsat mărturie două fortificaţii.

La aproximativ 2 km distanta de sat, sus pe culmea dealului, la peste 500 m inaltime, se inalta atinsa de trecerea veacurilor Cetatea saseasca. Cetatea taraneasca ce domina si acum Saschiz-ul este inca o urma a framantarilor epocii medievale. Construirea ei a inceput, in secolul XIV-lea, mai precis in anul 1347, dupa cum indica o inscriptie de pe zidul de NV al cetatii, pentru a proteja de invazii pe locuitorii din Saschiz si din alte sase comune alaturate, care au ajutat la construirea ei.

Zidurile inalte de 7 - 9 m si cele 6 turnuri patru turnuri de colt si cele doua de poarta, toate cu functii de supraveghere si de aparare aveau menirea sa apere populatia Saschizului si a satelor din jur in timp de razboi. Denumirile acestor turnuri: Turnul Școalei, Turnul Munitiei, Turnul Voievodal, Turnul Preotului, Turnul Portii si Turnul de Paza reflecta buna organizare a comunitatii. In interiorul cetatii se afla o capela, din care astazi nu a mai ramas decat o ruina. Singura urma intacta este fantana adanca de 65 de m care se spune ca face legatura, printr-un tunel subteran, intre incinta cetatii si centrul comunei Saschiz.

Cetatea este opera comunitatii germane din zona, de aceea trebuie remarcat specificul acestui loc de refugiu in conditiile, in care majoritatea fortificatiilor sasesti au fost ridicate in jurul bisericilor din centrul asezarii.

Ca si stil arhitectonic, cetatea apartine perioadei de trecere de la stilul romanic la cel gotic (este terminata in secolul al XIV-lea), fapt confirmat de acoperisul intr-o singurp panta si de gurile de tragere prevazute cu o grinda din lemn care se putea roti pentru a putea inlesni ochirea cu ghiulele si arcuri de sageti. Detaliile tehnice sunt insa depasite de frumusetea ruinei care isi proiecteaza silueta fantomatica printre copacii de pe marginea drumului de acces, invitand calatorii sa-si elibereze imaginatia printre zidurile ei.

Pe locul unde alta data se afla o bazilica romanica, s-a ridicat in 1493 o mare biserica fortificata. S-au pastrat cateva acte de subventie acordate de Provincia Sibiului incepand cu 1494 si pana in 1525 pentru construirea bisericii. Localitatea primeste chiar si o indulgenta papala intre 1503 si 1507, fiind scutita in aceeasi perioada si de incartiruiri si livrsri de produse pentru trupe, asa cum ceruse plebanul Johann Polder.

Distanţa dintre vatra satului şi locul înalt şi mai îndepărtat unde era construită Cetatea cea Veche, a făcut ca, în decursul timpului, Biserica fortificată din mijlocul satului să capete rolul principal de refugiu al sătenilor. Aceasta, alături de Turnul, izolat ca amplasament şi nefăcând parte din structura bisericii, se află astăzi lângă şoseaua naţională ce trece prin centrul Saschiz-ului. Lipsită de incintă, Biserica din Saschiz a fost construită în anii 1493-1496 şi reţine atenţia prin frumuseţea expresivă a proporţiilor şi prin riguroasa adaptare a elementelor de fortificare la formele unui lăcaş de cult.

Biserica masiva, construita din piatra de cariera, e de tip sala si este intarita cu 22 de contraforturi. Sala este foarte lata si lunga, iar corul este inchis pe trei laturi. Deasupra corului si salii a fost construit din caramida un nivel de aparare, in timp ce sacristia poarta deasupra boltii ei stelate doua astfel de niveluri. Accesul se face prin doua turnulete din caramida aflate in vestul bisericii. Parapetul de zid al drumului de strajă este scos în consolă deasupra arcurilor masive, construite deasupra contraforţilor de piatră şi cărămidă. In spatele arcurilor se află fantele gurilor de aruncare.

Biserica adăposteşte unul dintre cele mai frumoase potire lucrate de meşterii aurari din Transilvania. Potirul de la Biserica evanghelică din Saschiz este bogat ornamentat şi are baza cupei îmbrăcată într-un ansamblu decorativ cu raze şi o bordură cu floricele de crin. Pe piciorul-suport al potirului se află gravate portretele regilor unguri Ştefan, Emeric şi Ladislau.

Intreg ansamblul a fost inconjurat de un puternic zid de aparare, al carui traseu este urmat de actuala imprejmuire a bisericii.

Turnul din Saschiz este una dintre cele mai frumoase construcţii de acest gen din arhitectura cetăţilor ţărăneşti săseşti din Transilvania. Acoperişul Turnului, îmbrăcat în ţiglă smălţuită divers colorată, ia forma unei piramide ascuţite, cu o volumetrie bogată şi decorativă. Are o formă paralelipipedică, cu ultimul cat de sub învelitoarea acoperişului uşor scos în consolă, sprijinit pe un şir de arce înguste, ce susţin locurile de tragere de pe cornişă.

Capacitatea sa defensivă a sporit prin supraînălţarea sacristiei cu zidăria plină a unui turn. Cele douăsprezece lucarne, câte trei pe fiecare latură, cele patru turnuleţe de pe colţuri şi fleşa foarte ascuţită, cu baza in formă de bulb, placată cu tablă, amintesc întru totul, prin formă şi materiale, de elegantul turn ce i-a servit ca model, Turnul cu Ceas din Sighişoara.

Sursa informatiei prezentate 

Galerie imagini Biserica fortificata Saschiz

Biserica fortificata SaschizBiserica fortificata SaschizBiserica fortificata SaschizBiserica fortificata SaschizCetatea Saschiz

Harta in jurul Biserica fortificata Saschiz

 Hotel   
 Obiectiv turistic

Hoteluri in zona

 
Cauta hotel dupa nume
Introduceti numele hotelului
Cauta Obiective Turistice


 
 
Spune-le prietenilor


 
Info Turist
  • Comentariile turistilor
  • FAQ
  • Modalitati de rezervare
  • Modalitati de plata
 
Conversie valuta

Calculeaza

 

 
De ce preturile oferite de Direct Booking sunt atat de mici?
Comisioane mici
Ne-am ajustat comisioanele pentru a oferi cele mai mici preturi posibile.
Colaborari directe
Direct Booking colaboreaza direct cu mari touroperatori si chiar cu hoteluri afiliate ce isi publica oferta in portalul nostru.
Volum de vanzari
Strategia noastra este aceea de a vinde cat mai multe pachete turistice online, ceea ce inseamna costuri minime cu promovarea la sediul agentiei. Oferta noastra este foarte diversificata si pentru toate buzunarele.
Viitorul este online
Direct Booking isi doreste sa devina cel mai utilizat magazin de turism online din Romania, punand in legatura directa hotelierul cu turistul, la cele mai mici preturi
 
Alegeti destinatia de vacanta prin Direct Booking
Gasesti imediat ce doresti
Direct Booking iti ofera posibilitatea sa cauti destinatia potrivita intr-o maniera rapida prin utilizarea unui modul de cautare si filtrare modern
Informatie actualizata
Echipa Direct Booking tine legatura permanenta cu hotelurile si pensiunile publicate in site pentru a actualiza in cat mai scurt timp informatia publicata.
Plata online
Daca v-ati hotarat asupra destinatiei, puteti sa faceti plata direct in site-ul Direct Booking, economisind timp si bani
Toata informatia intr-un singur loc
Direct Booking ofera mai mult decat rezervari online, de aici puteti afla mai multe despre destinatia dumneavoastra: obiective turistice, opiniile altor turisti, imagini si harti
 
Favorites:0 Cerere de oferta Feedback site