Biserica La Madeleine - prezentare si imagini

Cand a inceput constructia bisericii in 1764, planurile arhitectului Pierre Constant d'Ivry aduceau cu cele ale Domului Invalizilor. Cand d'Ivy a murit in 1777 planurile sale, care inca pot fi vazute in Musée Carnavalet, au fost revizuite de succesorul sau, Guillome-Martin Couture. Acesta a decis sa darame cladirea neterminata si sa inceapa cu un nou proiect, de aceasta data bazat pe design-ul Pantheonului.

Constructia a fost intrerupta in timpul Revolutiei Franceze pana in 1806 cand Napoleon a decis ridicarea unui templu in onoarea armatei sale. L-a numit pe Pierre-Alexandre Vignon responsabil de acest lucru, iar acesta a daramat inca o data cladirea din temelii si a inceput constructia unui templu inspirat din "Maison Carrée", un templu antic roman din orasul Nîmes.

Dupa ce s-a ridicat Arcul de Triumf, care cinstea Armata Franceza, noul templu a avut nevoie de o noua utilitate. Unele sugestii includeau folosirea templului ca sediu al Parlamentului, ca banca sau chiar ca statie de tren. In cele din urma, in 1842, cladirea a fost sfintita ca biserica, ceea ce continua sa fie si astazi.

Nu mai putin de 52 de coloane corintiene inconjoara templul, fiecare din ele cu o inaltime de 20 de metri. Basoreliefurile din bronz de pe usi sunt opera lui Henri de Triqueti si reprezinta cele 10 porunci. Fatada templului are rolul arhitectonic de a contrabalansa fatada cu coloane a Palatului Bourbon de peste Sena.

In interior, in spatele altarului se gaseste o statuie reprezentand inaltarea la cer a Mariei Magdalena, ce a fost ridicata de Charles Marochetti in 1837. Orga bisericii a fost facuta de Cavaillé-Coll in anul 1846 si este folosita pentru concerte si astazi.

Biserica Madeleine este situata in Place de la Madeleine, aproape de Opera Garnier si de Place de la Concorde.


Sursa informatii: www.tvl.ro

Sursa informatiei prezentate