Bojdeuca Ion Creanga - Iasi - prezentare si imagini

Bojdeuca lui Ion Creanga a fost inaugurata ca muzeu la 15 aprilie 1918 devenind unul din cele 12 obiective ce compun Muzeul Literaturii Romane si prima casa memoriala din Romania. Barbatul ce pacatuise mergand la teatru, tunzandu-si coada diaconiceasca si tragand cu pusca dupa ciorile din curtea bisericii Golia din Tg Cucu si-a trait aici ultimii ani de viata (1872-1889).

Casa construita inainte de 1850 in Valea Plangerii, mahalaua Ticau, o ulicioara "plina de noroi cand sunt ploi mari si indelungate, zise si putrede, iar la seceta gemea colbul pe dansa" e una tipic taraneasca, modesta, cu cerdac, doua odaite si patru ferestre in forma de cruce. In mahalaua Ticau, la bojdeuca de valatuci se muta poetul impreuna cu fiul Constantin de 12 ani, dupa divortul de Ileana.

Planul "bojdeucii" aminteste de structura tripartita a locuintei traditionale romanesti, cuprinzand o tinda la mijloc, iar incaperile situate de o parte si de alta a ei. In cazul de fata, cele doua incaperi sunt asezate la dreapta si la stanga unei tainice tinde care duce undeva in spatele casei, spre cerdacul unde, uitandu-se "pe cerul plin de minunatii", Eminescu ii povestea lui Creanga "atatea lucruri frumoase".
Langa Bojdeuca o cladire spatioasa adaposteste o biblioteca si o expozitie documentara ce ilustreaza drumul vietii lui Creanga: scolar, preot, invatator, scriitor, precum si colectia revistei "Convorbiri literare".

Anual se organizeaza patru sarbatori: 2 ianuarie - ziua inmormantarii, 1 martie - ziua de nastere care se sarbatoreste cu manifestarea ce poarta de numele de "Martisoare la bojdeuca din Ticau", 14-15 aprilie zilele Bojdeucii - inaugurarea primului muzeu memorial literar din Romania, 31 decembrie-ziua mortii, "Colinde la Bojdeuca." Astazi in bojdeuca turisti de peste tot din lume respira aerul dulce-amar al "Amintirilor"

Sursa informatiei prezentate