Casa memoriala Constantin Brancusi - Hobita - prezentare si imagini

Construita in satul Hobita (jud. Gorj) pe la 1870 de catre tatal sculptorului, casa avea trei incaperi, nu foarte mari; la mijloc se afla o camera ce avea in spate o vatra micuta cu corlata. In fata casei se întindea o prispa cu stalpi din lemn, putin sculptati la capete, intrarea prispei fiind si ea strajuita de stalpi.

Din 1970 ea a fost transformata in casa memoriala care adaposteste astazi o colectie de albume, scrisori, fotografii si documente referitoare la viata si opera celui care a fost parintele sculpturii moderne.

Constantin Brancusi s-a nascut la 19 februarie 1876, în familia lui Nicolae Radu si a Mariei Brancusi, care se ocupau cu agricultura, prelucrarea lemnului (dulgheria) si cresterea vitelor.

Marele sculptor va fi învatat la mesterii satului, în primul rand de la tatal si bunicul sau, priceperea de a ciopli lemnul care, în mainile sale, capata viata.

În Hobita, la tot pasul, Brancusi a avut repere pentru meseria sa de-o viata sculptura: de la casele frumos împodobite, la batrana biserica de lemn cu fruntarul crestat si sprijinit pe stalpi ce evoca obarsia viitoarei Coloane Infinite si cimitirul satului, cu troitele si crucile înflorate. Mesterii hobiteni erau peste tot; ei au îmbinat mereu iscusinta de constructori cu talentul de decoratori.

Din cele 204 lucrari ale sculptorului C. Brancusi, foarte putine se mai afla în tara: la Targu-Jiu – Ansamblul sculptural compus din Coloana Infinitului, Masa tacerii si Poarta Sarutului, la Craiova – Bust Gheorghe Chițu, Bust Ion Georgescu-Gorjan, la Buzau – Rugaciunea, Bustul lui Petru Stanescu si Bucuresti – Bustul Vitellius, Capul lui Laocoon, Ecorseul, Bust General Doctor Carol Davila, marea majoritate a acestora fiind raspandite în toata lumea, în cele mai mari muzee si colectii.

Sursa informatiei prezentate