Castrul roman Drobeta - prezentare si imagini

Drobeta a fost prima cetate din piatră ridicată în Dacia (103-105) de împăratul Traian, un castru roman de apărare și un important centru militar și politic, inițial fiind construit pentru a adăposti 500 de soldați care asigurau paza podului.

Se văd și azi fundațiile (refăcute de Constantin cel Mare) pe o suprafață de două hectare, cu cele patru porți laterale, cu locuințe, cazărmi, depozite de arme, străzi și în centrul castrului clădirea pretorului (comandantului) unde a poposit însuși împăratul Traian în iarna anului 105.

La vest de castru, pe malul Dunării, se văd ruinele termelor (băilor) romane; s-au găsit în ziduri cărămizi cu ștampila legiunii a V-a Macedonica (una din cele două legiuni romane staționate permanent în provincia Dacia), semn al datării construcției băilor în același timp cu construcția castrului și a podului.

În răstimpul existenței sale, castrul roman Drobeta este marcat de cinci perioade de modificări majore:
Traian - Adrian;
Mijlocul sec. al III-lea, când în timpul împãratului Gallienus, sunt reconstruite, odatã cu termele, turnurile, porțile și curtinele care suferiseră distrugeri în urma rãzboiului carpic din anii 245-247.
Sfârșitul sec. al III-lea (Dioclețian); când sunt refãcute în totalitate incinta castrului care pãstreazã în continuare vechea formã și dimensiunile; de remarcat sunt apariția turnurilor de colț în formã de arc de cerc. Porții de sud i se adaugă douã turnuri . Alte turnuri de formã dreptunghiularã protejează porțile de nord, vest și est, accesul fãcându-se numai pe poarta sudicã.
sec. al IV-lea pânã la începutul sec. al V-lea marchează pe lângã îngroșarea și înãlțarea zidurilor incintei, modificarea interiorului castrului, când este ridicat un edificiu în formã de cruce greacă, compus din 78 de încãperi de formã pãtratã,
Anastasius - Iustinian.

Sursa informatiei prezentate