Catedrala Evanghelica - prezentare si imagini

Biserica Evanghelică este una dintre cele mai impunătoare clădiri din centrul istoric al oraşului Sibiu, şi asta datorită înălţimii turnului acesteia ( cel mai înalt din Transilvania-peste 73 de metri ) vizibil din aproape oricare parte a oraşului.

Biserica este cunoscută mai ales pentru orga din interiorul impresionant, o orgă în stil baroc realizată de Catedrala Evanghelica din Sibiuun meşter slovac în anul 1671, orgă ce a înlocuit prima orgă adusă la Sibiu în anul 1585. Este cea mai mare orgă din S-E Europei.

În interior, în colaterala nordică, ogivele se sprijină pe console cu motive vegetale, una dintre ele fiind decorată cu o mască umană. Pe cheile de boltă sunt reprezentaţi Maria şi Isus, apoi simbolurile evangheliştilor Luca şi Marcu.

În partea de nord-est a monumentului se află uşa de acces la sacristie, care are încastrat în zidărie un detaliu al unei uşi în stil renascentist , provenit foarte probabil din casa comitelui Albert Huet, blazonul său fiind datat în 1595.

Corul catedralei este la balcon pe latura de sud si cuprinde o orgă in stil baroc realizata de un mester slovac in 1671 care a inlocuit prima orga adusa la Sibiu in 1585. Noua orgă a fost construită de către firma Wilhelm Sauer (Frankfurt / Oder) si montată in biserica sibiană in anul 1915.

Inventarul mobil al Bisericii Evanghelice de la Sibiu, unul dintre cele mai impresionante lacasuri de cult gotice din Romania, este deosebit de valoros. Chiar daca o serie de vase de cult din argint aurit, opere ale unor vestiti mesteri sibieni, precum Sebastian Hann, nu sunt accesibile publicului, alte piese de mare valoare pot fi admirate in biserica. In cor, in axul bisericii se afla una din cele mai frumoase cristelniţe de bronz existente in ţara noastra. Are forma unui potir cu talpa, picior, nod si bazin, fiind decorat cu o serie de inscripţii gotice. De asemenea, pe suprafata sa, sunt realizate 228 de plachete in relief, multe din ele reprezentari figurative de influenta bizantina. Cristelnita dateaza din anul 1438 fiind opera mesterului Leonhardus. Se presupune ca a fost turnata din bronzul tunurilor turcesti capturate de catre sibieni in 1437.

În fața bisericii se găsește statuia episcopului Georg Daniel Teutsch (1817-1893) ridicată în 1899.

Sursa informatiei prezentate