Cetatea Alba Carolina - prezentare si imagini

Cetatea Alba Carolina este cea mai importantă atracţie turistică din municipiul Alba Iulia. Contruită în perioada anilor 1714-1738, este considerată cea mai reprezentativă fortificaţie bastionară de tip Vauban din România, sau chiar din sud-estul Europei.

Este cea mai impresionanta si cea mai vizibila pentru turisti, ingloband intre zidurile sale toate celelalte fortificatii. Construirea ei este justificata de conjunctura istorica. Dupa asediul Vienei si infrangerea turcilor din anul 1683, treptat, Transilvania este ocupata de trupele austriece, ultimul principe al Transilvaniei, Mihai Apafi I, murind in anul 1690.
Cetatea “Alba Carolina”, extinsa pe 70 ha, a fost construita în stil Vauban, între anii 1715-1738, dupa planurile arhitectului italian Giovanni Morando Visconti, din initiativa împaratului Carol VI de Habsburg.

Cetatea este un fort în formă de stea, cu ziduri groase, cu şapte bastioane: Eugeniu de Savoia, Sf. Ştefan, Trinitatea, Sf. Mihail, Sf. Carol, Sf. Capistrano şi Sf. Elisabeta. Zidurile cetăţii sunt construite din cărămida, piatră de cariera sau din ruinele cetăţii romane, grosimea lor fiind la bază 3m, iar la vârf 1,20 m. Zidurile sunt sprijinite de contraforturi pentru a neutraliza împingerile pământului. Construcţia impresionantă este înconjurată de şanţuri de apărare.

Cele şase porţi triumfale asigurau accesul în cetate au fost construite în stil baroc, împodobite cu basoreliefuri care înfăţişează figuri şi scene mitologice, realizate de Johann Konig. Trei dintre porţi erau spre oraş, iar celelalte trei erau spre câmpul de instrucţie din vest. Porţile impresionează prin frumuseţea decoraţiunilor, fiind unice in arhitectura militara europeana. Din cele şase porţi, se mai păstrează în forma iniţială doar porţile I, III şi IV, iar din poarta II, se mai păstrează doar stâlpii laterali. Decoraţia inspirată din mitologia antică a fost realizată de sculptori ca Johann Konig, Johann Vischer şi Giuseppe Tencalla.

Între secolele XVIII - XIX cetatea a îndeplinit rolul de centru militar al Transilvaniei şi de depozit general pentru armament. Între zidurile ei s-au desfăşurat evenimente de cea mai mare importanta pentru istoria poporului român: epilogul răscoalei lui Horea şi Marea Unire a Transilvaniei cu România la 1 Decembrie 1918.

Sursa informatiei prezentate