Cetatea Devei - prezentare si imagini

Monument istoric si de arhitectura laica, Cetatea Devei a fost construita la mijlocul secolului XIII pe Dealul Cetatii, pe locul unei asezari dacice de tip oppidum si este mentionata documentar in 1269 cu numele de "Castrum Deva". Primele lucrari de edificare dateaza din primii ani ai secolului XI, dupa infrangerea de catre unguri a ducelui Ahtum din Cetatea Morisena (Cenad), cand au venit primii colonialisti dinspre vest.

Cetatea Devei a fost una dintre cele mai importante cetati ale Transilvaniei. Urmand cursul istoriei, cetatea a avut rol de aparare impotriva tatarilor si a altor potentiali dusmani care urmareau ocuparea regiunii, a fost refugiu pentru nobilii in fata rascoalelor taranesti, resedinta nobiliara, inchisoare si garnizoana, a asigurat protectia calatorilor si a comerciantilor care circulau in lungul Vaii Muresului.

Cetatea a fost resedinta voievodala incepand din 1307, iar in secolele XIV si XV district militar valah avand in jurisdictie patru districte romanesti. Incepand cu 1453 Iancu de Hunedoara a transformat-o in castel nobiliar, ajungand astfel printre cele mai puternice cetati ale Transilvaniei.

In timpul navalirii turcilor din anii 1550, 1552, si 1557 a suferit asedii otomane, cetatea fiind ocupata in 1557 de sultanul Soliman cel Mare, care a predat-o reginei Isabela a Ungariei si fiului sau Ioan Sigismund. Cetatea a functionat in secolul XVI si ca inchisoare, aici fiind intemnitati umanistul David Ferencz, fondatorul bisericii unitariene si Moise Secuiul conducatorul nobilimii tansilvanene ostile puterii imperiale. In celula in care a fost intemnitat David Ferencz a fost amplasata in anul 1948 o placa comemorativa.

Pana in 1687 cand a fost ocupata de trupele austriece pentru a doua oara, cetatea a fost pe rand in posesia: familiei Hunedorestilor, Francisc Gesthy, principilor Transilvaniei (Gabriel Bethlem, Stefan Bethlem, Gh. Rakokzi I, A. Barcsay).

In timpul rascoalei din 1782 cetatea a fost ocupata vremelnic de taranii din Dobra, iar in 1786 asediata de taranii rasculati condusi de Horea, Closca si Crisan. La sfarsitul secolului XVIII cetatea si-a pierdut importanta strategica, fiind lasata in parasire, dar si-a recapatat importanta dupa 1817, cand imparatul Francisc I trecand prin Deva a hotarat sa o restaureze.

Lucrarile au durat peste un an, cheltuindu-se peste 216.000 florini. In 1848 aceasta devine sediul trupelor imperiale, in august 1849 fiind devastata de o puternica explozie la depozitul de munitie. Ca urmare cetatea Deva a fost abandonata si astazi exista doar ruinele cetatii.

Pe Cetate se poate ajunge pornind din parcul orasului, urcand cele 113 trepte la capatul carora se desprind doua alei. Incepand din luna iunie 2005, accesul pe Cetate se poate face si cu Telecabina.

Telecabina este singurul ascensor inclinat din Romania, iar din punct de vedere al lungimii traseului (278 metri) si a diferentei de nivel (158 metri) este primul din Europa. Avand 16 locuri si folosind sistemul planului inclinat, telecabina faciliteaza accesul pe cetate al turistilor. Instalatia asigura legatura mecanica de la statia de plecare, situata la cota 180 metri pana la platforma intermediara a Cetatii Deva situata la cota 342 metri, respectiv o diferenta de nivel de circa 160 metri. Comanda telecabinei se face prin statie, dar si prin radio si telefon, aceasta putandu-se realiza chiar de la sediul firmei din Austria. Ascensorul beneficiaza de trei sisteme de franare, ceea ce face sa ofere siguranta maxima pasagerilor.

Ruinele Cetatii Deva, de pe Dealul Cetăţii, au fost şi rămân un obiectiv turistic important. În ultimii ani a fost conceput un program de amenajare, foarte controversat, pentru a o pune în valoare şi a o face accesibila tuturor vârstelor: instalarea unui telescaun si amenajarea unei terase in incinta fortificatiei (abandonate ulterior la insistenţele Muzeului Deva). Odată ajuns sus, lângă ruinele cetăţii se dezvăluie panorama oraşului şi a împrejurimilor.

Sursa informatiei prezentate