Cetatea Rupea - prezentare si imagini

Cetatea Rupea este situata in localitatea Rupea din judetul Brasov pe un masiv de bazalt, in apropierea drumului ce leaga Transilvania de Moldova si Tara Romaneasca. Cetatea Rupea a fost ridicata pe ruinele unor cetati mult mai vechi, inca de pe timpul dacilor numita Rumidava. fiind pe o pozitia inalta, de pe dealul Cohalmului, iti ofera o priveliste pana pe Podisului Tarnavelor si o transforma intr-o locatie strategica de invidiat.

Orasul Rupea este situat la jumatatea distantei dintre Brasov si Sighisoara, in partea de nord a judetului Brasov si este singurul oras din aceasta zona. In decursul istoriei, cetatea Rupea a constituit un loc de refugiu pentru populatia satelor din imprejurimi in fata repetatelor asedii ale turcilor si tatarilor.

Pe vremea dacilor, pe varful unei stanci de bazalt, se afla o cetate care se spune ca purta numele de “Ramidava“. In veacul al XIV-lea, sasii au gasit cetatea in ruina (in urma navalirilor popoarelor migratoare) si au construit pe ruinele acesteia, in mai multe etape, o cetate taraneasca dandu-i aceeasi denumire pe care o foloseau localnicii: “Reps” (mult mai tarziu ungurii au numit-o “Cohalom”, adica “gramada de piatra”).

Cetatea Rupea are forma unei spirale ascendente. Sistemul de fortificare consta in trei incinte: Cetatea de Sus (construita inainte de colonizarea germana), Cetatea de Mijloc (ridicata in secolul al XV-lea) si Cetatea de Jos.

Cetatea de Sus (construita pe resturile fortificatiei initiale), avea o suprafata de 1500 mp si era inconjurata de doua ziduri de aparare concentrice. Mai tarziu acestea au fost prevazute cu drumuri de straja, iar in interior au fost construite camari de cereale, pentru pastrarea proviziilor in caz de asediu.

Cetatea de Mijloc, a fost ridicata in secolul al XV-lea, dupa invazia tatarilor din 1421 care distrusesera prima cetate, apoi largita la mijlocul sec. al XVII-lea, fiind adaugat turnul cu ``gater``, turnul pentagonal dinspre est si o capela.

Cetatea de Jos a fost construita in secolul al XVII-lea si constituia a patra incinta a cetatii, de forma dreptunghiulara, aceasta fiind inconjurata de ziduri crenelate inalte de 5 m, prevazute cu turnuri de colt si un turn de poarta masiv. In total cetatea dispunea de zece turnuri de aparare, iar dintr-o incinta in alta se patrundea prin porti prevazute fiecare cu sistem de aparare.

La sfarsitul aceluiasi secol, sasii s-au refugiat in cetate, insa nu au folosit-o pentru a se apara, predand fara lupta cetatea armatelor habsburgice. In 1790, o furtuna puternica a distrus acoperisul cetatii, iar de atunci cetatea a fost lasata in parasire.

Cetatea a fost construita cu incepere din anul 1324, in perioada rascoalei sasilor impotriva regelui Ungariei, Carol Robert de Anjou. Ulterior, locuitorii au mai adaugat constructiei initiale trei turnuri de aparare si doua curti interioare, folosite ca adapost. In prima curte, veti gasi o fantana adanca de 59 metri, a carei apa nu a secat pana astazi. In schimb, cetatea a fost parasita inca din 1643, cand un incendiu devastator a transformat-o in ruine.

Va trebui sa urci si aici un drum ingust pana la portile cetatii, insa efortul iti va fi rasplatit din plin. Privelistea oferita de Dealurile Homoroadelor si de Podisul Hartibaciu este de neuitat.

Sursa informatiei prezentate