Lacul Galcescu - Masivul Parang - prezentare si imagini

Lacul Galcescu este situat în mijlocul masivului Parang, la nord-est de vârful Parângul Mare într-o caldare glaciara deosebita prin varietatea florei si rocilor glaciare.

Vegetatia din bazinul Lotrului reprezinta un paradis vegetal. Pe langa nenumaratele specii de ierburi si arbusti, roate de jnepenis, în zona circului Galcescu se gasesc si plante rare si ocrotite.

Dintre muschi, în mlastinile subalpine, în împrejurimile lacului Galcescu se afla Hylocomium Pyrenaicum, element arctic-alpin, aceasta specie fiind un relict glaciar. În Muntinu Mare îsi îndreapta spre soare inflorescenta pufoasa floarea de colt (Leontopodium Alpinum).
De asemenea si fauna acestei zone este foarte bogata. În zilele senine se pot observa pe stâncile abrupte ale vârfului Gauri jocuri de capre negre(Rupicapra rupicapra). Alte specii caracteristice zonei alpine si subalpine sunt ursul(Ursus Arctos), lupul (Canis lupus), mistretul (Sus scrofa), vulpea (Vulpes vulpes), pisica salbatica (Felix Silvestris), pârsul cenusiu (Glis glis), râsul (Lynx lynx) s.a. În stâncariile piscurilor alpine îsi fac cuibul acvila de munte (Aquila chrysaetos) si corbul (Corvus corax). În caldarea Mândrei se ascunde fluturasul de stânca, pasare cu un colorit viu, pus în evidenta numai în timpul zborului.

Se mai pot vizita Grota Haiducilor din Carbunele, despre care se povesteste ca era ascunzatoarea lotrilor(haiducilor). Pe traseul Gâlcescu-Obârsia Lotrului în aval de lacul Gâlcescu, putin deviat spre Carbunele se pot vedea impresionante cascade cu caderi de apa de peste 10m.

Circul Gâlcescu, modelat în granite si granodiorite, este cel mai complex, format din mai multe trepte delimitate de rupturi de panta.

Caldarea Galcescu, brodata cu tufe de jnepeni, cea care adaposteste lacul cu acelasi nume si care e cea mai întinsa. Bineînteles cel mai important este lacul principal Gâlcescu cu o adâncime de 9,3 m si o suprafata de 3 hectare.

Sursa informatiei prezentate