Manastirea Cetatuia - Iasi - prezentare si imagini

Manastirea Cetatuia este o ctitorie a lui Gheorghe Duca, domnitorul Moldovei, inchinata Sfantului Mormant de la Ierusalim si ridicata intre 1669-1672.
Luata in ansamblu, pare o adevarata fortareata care si astazi strajuieste Iasul, asa cum, in veacurile anterioare intemeierii Moldovei, vechea Cetatuie a strajuit asezarea de la poalele colinei. Zidurile i-au ramas in picioare in lupta cu vremurile.."

Manastirea Cetatuia, cu toate constructiile anexe, este una din cele mai reusite opere de arta arhitecturala din Moldova veacului al XVII-lea.
Numele releva masivitatea zidurilor, folosite ca loc de refugiu domnilor Moldovei si rezistenta armata impotriva invaziilor tatatre. Zidul este inalt de 7m si lat de 1.4m construit din piatra masiva, turnuri de colt, metereze. Intrarea in incinta se face printr-un tun clopotnita.
Ca plan si proportii ctitoria lui Duca Voda este asemanatoare bisericii Sfintii Trei Ierarhi, insa nu are decoratiile exuberante ale acesteia. Dar, asa cum se exprima G.Bals, lipsa unei bogate decoratii exterioare ii da bisericii de la Cetatuia "o infatisare mai linistita".
Planul este cel traditional, avand cunoscuta impartire in altar: naos, pronaos si pridvor, iar absidele sunt semicirculare in interior si poligonale in exterior, fiecare absida cu cate 3 ferestre.

Ca si la Trei Ierarhi, contraforturile, in numar de sapte, sprijina zidurile exterioare ale bisericii Cetatuia.
In timpanul usii, intr-o cruce cu bratele egale si rotunjite, este sculptata stema Moldovei: capul de bour care sustine o coroana ce este prevazuta cu o cruce pe mijloc, avand cate un leu de o parte si de alta.
Pridvorul inalt, de forma dreptunghiulara si cu bolti sferice pe pandantivi, este luminat de doua ferestre.

De o mare valoare artistica este si ansamblul pictural, reprezentat nu numai prin compozitiile sale monumentale, ci si prin cele mai reduse ca intindere sau chiar prin medalioane. Observand frescele din interiorul bisericii Cetatuia, se constata o tratare vioaie, prin care pictorii au reusit sa imprime personajelor o puternica expresivitate, sa sugereze ansambluri de perspectiva si sa redea dramatismul uman. Pictura rurala moldoveneasca e realizata de fratii Mihai, Dima si Gheorghe din Ianina(Grecia) si trateaza teme ca "Judecata de apoi" si "Arborele Iesei.

Complexul monastic a fost renovat in intregime intre anii 1970 - 1980 cu staruinta si jertfa staretului Arhim. Cetatuia e o oaza spirituala si o puternica atractie pentru mii de asceti care gasesc aici sprijin spiritual.Inca o data, o alta constructie dovedeste ca Iasul e mai mult decat te astepti... In jurul fiecarui colt se pare ca licareste o splendida ruina, constructie ce ascunde un tezaur care indica o istorie glorioasa.

Sursa informatiei prezentate