Manastirea Sucevita - prezentare si imagini

Asezata in mijlocul unui incantator peisaj de munte cu pante domoale si impadurite, binecunoscute calatorului care strabate plaiurile Bucovinei, pe valea paraului al carui nume il va imprumuta, Manastirea Sucevita pare la prima vedere o impunatoare cetate medievala, cu ziduri inalte, prevazute cu metereze si drum de straja, intarita la colturi cu puternice turnuri de aparare.Cu atat mai mult, drumetul care patrunde pe portile grele de stejar, ferecate in fier, prin gangul boltit al turnului de intrare, va fi surprins de linia supla si de volumele armonioase ale arhitecturii bisericii ce se inalta in mijlocul acestei cetati, dar mai cu seama de frumusetea neobisnuita a picturilor care acopera in intregime fatadele, pastrandu-si peste veacuri prospetimea culorilor.

Manastirea Sucevita incheie capitolul glorios al artei moldovenesti din veacurile XV-XVI si spre deosebire de monumentele care o preced, ea nu mai este opera unui singur ctitor, ci a unei familii de boieri care a dat tarii un mitropolit si doi domnitori: Movilestii.
Incinta Manastirii Sucevita este aproape patrata, cu laturile de 100 x 104 m. Zidurile groase de cca 3 m, construite din piatra bruta cu mortar, au o inaltime de peste 6 m si prezinta la partea superioara guri de tragere care erau accesibile printr-un drum continuu de straja reconstituit azi partial.

Cel mai bine conservata dintre toate ansamblurile picturale ale artei medievale moldovenesti(ramane intacta inclusiv picura din partea de nord a manastirii, ceea ce la alte manastiri nu s-a intamplat), pictura Sucevitei este in acelasi timp si traditionala si novatoare. Cu aspectul ei de uriasa "Carte ilustrata " sugerat de multitudinea scenelor care acopera aproape in intregime peretii bisericii atat in interior cat si la exterior, precum si de prospetimea paletei cromatice deosebit de variata, aceasta pictura constituie poate comoara cea mai de pret a manastirii.

Monumentul istotric de o deosebita valoare prin arhitectura, fresca si zugraveala se afla inscris pe listele de patrimoniu UNESCO alaturi de celelalte manastiri cu pictura exterioara din Bucovina cu care formeaza un circuit turistic cu renume mondial.

Sursa informatiei prezentate