Mormintele Dinastiei Ming - prezentare si imagini

Dupa caderea orasului Nanjing, nepotul lui Zhu Yuanzhang s-a dat disprut, ramanand pana astazi un mister.

Dupa instalarea pe tron, Zhu Li a mutat capitala de la Nanjing la Beijing. In perioada dominarii sale, Zhu Li a desemnat demnitari sa aleaga locul pentru mormantul sau. Din numeroase proiecte, Zhu Li a selectionat o localitate pitoreasca si usor de pazit , situata la nord-vestul Beijingului, pentru construirea mormantului sau si-l numea maosoleul Chang.

Constructia Complexului de morminte a inceput in 1409 si a durat pana in 1644 cand dinastia Ming a disparut. In total 13 imparati ai acestei dinastii au fost inmormantati aici . Oamenii le spun ”Cele 13 morminte ale dinastiei Ming”.

Structura celor 13 morminte este identica cu cea a maosulului Xiao. Pe axul complexului strabate drumul sfant. La intrarea mausoleului este o arcada uriasa cu o vechime de peste 450 de ani . Arcada este din marmura si bine pastrata. La o mica distanta de arcada este poarta principala a mausoleului. De aici intra imparatul cand a venit sa faca slujba. Complexul de morminte este inconjurat de un zid lung de 40 de km si prevazut cu 10 trecatori.

In vremea aceea toate trecatorile au fost pazite de soldati. La fiecare mormant au fost amenajate locuri pentru administratori, gradinari si soldati. Administratorii se ocupau de ceremonia memoriala, gradinarii de cultivarea legumelor si fructelor care erau folosite ca sacrificiu si soldatii pazeau mormintele.

Pentru conservarea eterna a mormintelor lor, imparatii au nascocit multe basme si au izolat bine mormintele. Palatul subteran al fiecarui mormant este dominat de o atmosfera misterioasa. Maosoleul Dingling este cel mai misterios din cele 13 morminte. Nu se cunoaste locul precis unde se afla palatul subtern al acestuia.

In luna mai 1956, arheologii chinezi au inceput saparea acestui palat subteran. Palatul subteran al mausoleului Dingling are o suprafata de 1195 de mp si este format din sala din fata, sala mijlocie, sala din spate , sala din stanga si cea din dreapta.Toate cele 5 sali sunt construite din piatra. In sala mijlocie se gasesc 3 tronuri din marmura.

Sala din spate este o componenta principala a palatului subteran. Pe o platforma sunt asezate 3 sicrie. Cel din mijloc este deosebit de mare si este sicriul Imparatului Zhu Xijun. Sicriul din stanga si cel din dreapta sunt ale celor doua imparatese . De jur-imprejurul acestora sunt asezate 26 de valize, jaduri si vase din portelan. In timpul saparii, au fost scose peste 3000 de bucati de obiecte pretioase, printre care: bijuterii acoperite cu aur, vase din aur, jad si portelan.

Sursa informatiei prezentate