Muzeul Fagaras - prezentare si imagini

A fost infiintat in anul 1923 pe baza colectiei etnografice a profesorului Valeriu Literat (1885-1972), reprezentant de frunte al vietii culturale din orasul Fagaras, din perioada interbelica. La inceput muzeul din Fagaras a functionat sub egida "ASTREI" si in custodia colectionarului, pana in 1951, cand i-a fost atribuit un sediu stabil si a primit statutul de istitutie de stat.

In anul 1973 muzeul orasenesc a fuzionat cu sectia muzeala, ce fusese infiintata, inca din 1968, in Cetatea Fagarasului si afiliata, o vreme, Muzeului Brukenthal din Sibiu.

Pana in anul 1981 s-a numit Muzeul "Cetate Fagaras", si de la aceasta data si pana in 2004 s-a numit "Muzeul Tarii Fagarasului", iar din 2004 pana in prezent poarta denumirea de Muzeul Tarii Fagarasului "Valer Literat". Prestigioasa institutie de cultura fagaraseana, Muzeul Tarii Fagarasului "Valer Literat" s-a imbogatit in timp cu obiecte valoroase. Muzeul desfasoara o continua activitate de cercetare istorica si etnografica a zonei, de imbogatire, conservare si valorificare stiintifica a patrimoniului colectat de pe teritoriul Tarii Fagarasului.

De profil mixt (istorie, etnografie si arta), Muzeul Tarii Fagarasului "Valer Literat" cuprinde in patrimoniul sau o mare varietate de colectii, precum cele de: arheologie, arme, numismatica, cahle, carte romaneasca, documente, lapidarium, glajarie, arta decorativa si plastica, ceramica populara, port popular, tesaturi, obiceiuri, icoane pe sticla, oua incondeiate, arta lemnului, lemn-os-fier, mestesuguri, s.a.

Expozitia de baza reprezinta evolutia civilizatiei Tarii Fagarasului intr-o insusire de documente si evenimente semnificative.

In functie de continutul patrimoniului sau, expozitia de baza a muzeului a fost structurata pe trei sectiuni:

1. Istoria Tarii Fagarasului: arheologie, epoca medievala, epoca moderna si arme (in Turnul Donjon);
2. Etnografia Tarii Oltului: ceramica, tesaturi, port popular, interior taranesc, icoane, etc.
3. Galeria de sculptura Virgil Fulicea (1907-1979), aflata in Sala Dietei.

Dimensiunile si importanta colectiilor pe care le detine muzeul, presupun extinderea acestuia in viitor.

Sursa informatiei prezentate