Observatorul Astronomic "Victor Anestin" - Bacau - prezentare si imagini

A luat fiinţă la 30 noiembrie 1976, la sediul muzeului (fosta casă a lui Criste Cristoveanu, astăzi dispărută). La 6 aprilie 1978 s-a obţinut spaţiul din str. Trotuş 8-10 şi s-a început amenajarea noului spaţiu. Clădirea a fost construită între anii 1910 - 1911, având destinaţia de castel de alimentare cu apă a oraşului, cu diametrul de cca. 12 m şi înălţimea totală de aproape 25 m, are 4 niveluri (P+3), la primele trei niveluri existând câte 3 încăperi şi o a patra rezervată scării de acces. Clădirea a fost atribuită muzeului în 1981.

În toamna lui 1979, observatorul primeşte sprijinul efectiv al astronomului Matei Alexescu, stabilit tot atunci la Bacău. În iulie 1980 observatorul este dotat cu planetariu şi 2 lunete de 63/840 mm (aduse din Germania). La 4 mai 1984 se inaugurează expoziţia de bază şi planetariul.

Din 22 iunie 1995 Observatorul poartă numele lui Victor Anestin. Numeroase reuniuni ştiinţifice şi comunicări ale cercetărilor au impus Observatorului astronomic ca o prezenţă culturală notabilă. Modernizarea expoziţiei s-a realizat prin aportul muzeografului Florin Nechita şi a celorlalţi entuziaşti colaboratori ai micii colectivităţi de la Observator.

Expoziţia astronomică de bază este realizată în 6 săli (etajele I şi II). Sala de spectacole a Planetariului se află la ultimul etaj. Există şi o mică sală de 15 mp pentru expoziţii temporare, iar la parter o expoziţie de carte de specialitate. Tema expoziţiei de bază este "Materia în Univers". Fiecare sală este consacrată unei subteme, după cum urmează: Sala I: "Structura materiei"; Sala II: "Categorii de aştri"; Sala III: "Stelele - de la Soare la sisteme astrale"; Sala IV: "Distanţe astrale. Unitatea materiei"; Sala V: "Fenomene cosmice. Astronautica"; Sala VI: "Astronomia în patria noastră". Expunerea este realizată pe panouri furniruite, de culoare castanie, pe care sunt amplasate texte, fotografii şi diapozitive color (50 x 60 cm), elemente grafice, documente astronomice constând din fotografii mari (70 x 100 cm) referitoare la diferite nebuloase şi roiuri stelare mai cunoscute, galaxii spirale, eclipse, activităţi umane pe Lună. În 1982 s-a deschis expoziţia permanentă, iar în 1984 s-a primit în dotare un proiector de Planetariu.

Imobilul de la această adresă este monument de arhitectură şi figurează în lista Monumentelor, Ansamblurilor şi Siturilor Istorice.

Sursa informatiei prezentate