Pestera cu Apa din Valea Lesului - prezentare si imagini

Situata pe malul stang al Vaii Iadului, peste drum de Consiliul local al comunei Bulz (jud. Bihor), la o distanta de aproximativ 2 km amonte de confluenta cu Crisul Repede, Pestera cu apa de la Bulz este dezvoltata in calcare aflate la limita dintre triasicul inferior si mediu.

Din punct de vedere genetic, reprezinta sectorul terminal al unui vast sistem endocrastic, ce are la extremitatea opusa pestera Ponor-Sancuta. Lungimea totala a pesterii este de 1177 m iar tronsonul vizitabil are o lungime de 548 m. Pestera a fost introdusa in circuitul turistic, prin dotari sumare realizate cu posibilitati locale avand un potential de pozitie extrem de favorabil fiind situata in apropierea soselei ce strabate valea. In pestera concretionarea este reprezentata de modeste scurgeri parientale, iar ca microforme predomina cele de coroziune si eroziune: polite, marmite, nise, hornuri de evorsiune.

Pestera cu Apa din Valea Lesului, se deschide pe versantul drept al Vaii Lesului. La intrarea in pestera s-a format un mic baraj natural prin prabusirea unei parti a versantului in locul numit "Daramaturi" deschizandu-se in continuare o morfologie mozaicala cu numeroase hornuri si prabusiri. Inainte de "Daramaturi" galeria principala se bifurca spre dreapta in "Coridorul Ursilor" ce adaposteste urme de Ursus Spaeleus

Prima incapere spatioasa a pesterii are o lungime de 13 m si nu este accesibila decat cu barca de cauciuc. Apa patrunde in aceasta sala printr-o cascada inalta de 2 m ce se gaseste la capatul ei sudic, dar care poate fi ocolita pe partea dreapta a galeriei.

Cascada II se intalneste dupa un sector relativ orizontal. Aceasta are 3 m inaltime, urmata spre vest de un sector inalt de 8—10 m si a carui podea este submersa. Dintr-un punct aflat la circa 100 m de la intrare, galeria se largeste usor pana la 5—6 m latime, iar cursul de apa se transforma intr-un lac de peste 2 m adancime.

Cascada III se gaseste la capatul lacului si este inalta de 3 m, iar pe pereti se pot distinge iscalituri datand din secolul al XIX-lea. Pentru escaladarea Cascadei III este necesara o scara fixa.

Pestera cu apa de la Bulz reprezinta pentru exploratori un interes deosebit pentru cercetarile de speleogeneza si sedimentologie. Tronsonul vizitabil actualmente, in conditii dificile de acces, are o lungime de numai 548 m (dintr-un total de 1177 m). Dincolo de sifonul II - depasit cu ajutorul scafandrului autonom - pestera continua in regim vados, avand o retea vasta de galerii neafectate de impactul uman. Morfologia sa, departe de a poseda arabescurile specifice pesterilor puternic concretionate, este sobra si impunatoare.

Sursa informatiei prezentate