Pestera Movile - prezentare si imagini

Considerata de cercetatorii stiintifici un ``colt de Marte``, pestera Movile a fost descoperita accidental in anul 1986 in zona numita ``La Movile``, in partea de nord-vest a orasului Mangalia.

Dezvaluita intr-un put minier, este una dintre cele mai vestite pesteri din lume, avand 240 m lungime, cu galerii scunde si spectaculoase. Este o pestera relativ mica, cu pasaje inguste acoperite cu argila. S-a dezvoltat in special pe orizontala cu cateva cavitati care nu depasesc3 metri.

In partea mai coborita este un lac mic ce leaga platoul pesterii de apele subterane. Pasajele continua sub apa si formeaza trei clopote de aer unde atmosfera este foarte bogata in dioxid de carbon (pana la 10 ori mai mult decit afara) si saraca in oxigen - o treime fata de atmosfera de afara.

A devenit o pestera foarte cunoscuta datorita ecosistemului subteran unic, care este bogat in specii adaptate la mediul cavernicol si care este bazat in intregime pe energia chimica rezultata din oxidarea hidrogenului sulfurat.Ecosistemul subteran funcționează pe baza chemosintezei și a fost separat complet de mediul exterior timp de circa 5,5 milioane de ani.

În total aici s-au descoperit 35 de specii complet noi care trăiesc într-un mediu foarte bogat în hidrogen sulfurat, cu o atmosferă foarte săracă de oxigen, dar bogată în dioxid de carbon și metan. Abia în 1990 a început explorarea ei, timp în care peștera a fost izolată.

Printre creaturile descoperite se afla un miriapod care masoara 10 cm, al carui muscatura este veninoasa.

Locuitorii subterani au o culoare pala, iar ceea ce ii diferentiaza complet de rudele lor de la suprafata este lipsa totala a vederii si antenele de proportii gigantice pe care le folosesc pentru a se deplasa pe intuneric. Simpla prezenta umana in acest loc, ameninta serios viata ecosistemului, deoarece simplul proces respirator, poate cauza dezechilibre, prin modificarea nivelului de oxigen si de dioxid de carbon din pestera. De aceea Pestera Movile nu poate fi vizitata decat de specialisti, in echipe de 2-3 persoane, iar durata unei vizite nu trebuie sa depasească doua ore.

Sursa informatiei prezentate