Rezervatia naţionala arheologica Yailata - prezentare si imagini

Rezervatia naţională arheologică Yailata este situata la 2 km de Kamen Bryag în sud şi la 18 km de Kavarna, în nord-est. Este o zona de pe litoral care acoperă 45, 3 hectare şi este detaşata de mare cu 50-60 de metri de un lant de roci masive.

Aici exista un ''oras'' de pesteri cu ''101 apartamente'', datand dincolo de secolul V î.Hr. Trei necropole (mormintele familiei) din secolul al III-IV au fost scobite în roci. Un bastion datand inainte de epuca bizantina este situat în partea de nord a rezervatiei, construit la sfârşitul secolului V. Un turn-poarta şi patru turnuri sunt parţial conservate. Există, de asemenea, un sanctuar, pietre de sacrificiu, vinării si patru morminte sapate in roca, care au fost conservate inca din antichitate. În timpul Evului Mediu, pesterile au fost folosite ca un complex mănăstire. Există unele semne proto-bulgare lor pe pereţi, cruci şi icoane din piatră.


Zona de "Yailata" este declarata rezervaţie arheologică în 1989 printr-o rezoluţie a Consiliului ministerial al Bulgariei. Aceasta acoperă o suprafaţa relativ mare a liniei de coasta pornind de la satul de Kamen Bryag în partea de nord şi a ajunge la statiunea Rusalka în sud. Există mai multe monumente pe teritoriul complexului arheologic, aparţinând diferitelor epoci istorice, din mileniul VI î.Hr. până în secolul XI. Săpăturile arheologice regulate au fost făcute de la începutul anului 1980.

Numele de Yailata, de originie turca, se traduce prin ''pasuni ridicate''.

Legenda spune că poetul roman Ovidiu a petrecut ultimele sale zile aici, exilat în oraşul Tomis, de către Împăratul Augustus. Prietenii lui l-au salvat din Tomis cu o navă. Ovidius s-a refugiat în Yailata.


Sursa informatiei prezentate