Teatrul La Fenice (Fenixul) - prezentare si imagini

Edificiul a fost construit cu foarte mare repeziciune, in ciuda unor acerbe polemici cu privire la proiect. A fost inaugurat pe 16 mai 1792 cu o opera a lui Giovanni Paisiello, I giochi di Agrigento (Jocurile din Agrigento). Concursul pentru proiect a fost publicat la 1 noiembrie 1789, iar lucrarile au fost incepute in aprilie 1790 sub directia lui Giannantonio Selva.

Prima data a fost distrus de flacari pe 13 decembrie 1836, imediat fiind reconstruit identic „originalului”.

Fatada teatrului din „Campo San Fantin”, in cursul sec. al XX-lea a fost sediul a nenumarate premiere de opere lirice ale unor mari autori italieni, precum; Gioachino Rossini (Tancredi in 1813 si Semiramide in 1823), Vincenzo Bellini (I Capuleti e i Montecchi in 1830 si Beatrice di Tenda în 1833) si Giuseppe Verdi (Ernani in 1843, Attila in 1846, Rigoletto in 1851, La traviata in 1853 si Simon Boccanegra in 1857). De amintit ca tocmai La traviata, la premiera, a fost copios fluierata de publicul teatrului.

In 1937 teatrul venețian a fost restaurat pe baza proiectului lui Eugenio Miozzi.

Pe 29 ianuarie 1996 a fost complet distrus de un incendiu provocat, focul - conform datelor finale ale anchetei - a fost pus de electricianul Enrico Carella, cu intentia de a evita penalizarile contractuale pentru o mare intarziere in lucrarea pe care o contractase.

Teatrul a fost, si de aceasta dată refacut in stilul celui precedent (cu aproximativ 8 ani mai inainte). Pe 14 decembrie 2003 a fost inaugurat cu un concert dirijat de Riccardo Muti, care a deschis celebrarile unei Saptamani inaugurale.

Pe tot timpul lucrarilor, reprezentarile lirice venetiene au fost tinute la «Palafenice», o structura provizorie edificata numai pentru acest scop pe Tronchetto, si la Teatrul Malibran.

Sala teatrului este compusa din cinci randuri de boxe. Teatrul este decorat intr-o abundenta de auriu si argintiu, precum si farfurii si medalioane in culori stralucitoare, a caror menire este de a distrage putin spectatorul in timpul spectacolelor.

Conform traditiei teatrelor italiene, in afara functiei de a vedea spectacolul, aici se poate manca, juca si primi invitati.

Sursa informatiei prezentate