Tinovul Mohos - Harghita - prezentare si imagini

Tinovul Mohoş (“Lacul cu muschi”), este o mlaştină cu o suprafata de 80 ha formată într-un crater vulcanic din Masivul Ciomatu. Respectivul crater este dublu, prima adâncitură gazduind lacul Sfânta Ana iar cea de-a doua tinovul.

Primul care a erupt a fost craterul cu tinovul, s-a liniştit şi s-a format un lac. Ceva mai târziu a erupt şi craterul de alaturi iar cenuşa aruncată a ajuns în mare parte în lac pe care l-a colmatat aproape complet şi a favorizat dezvoltarea muşchiului de turbă. Momentan lacul este un lac de muşchi cu nişte ochiuri de apă. Interesant este că ecosistemul care s-a format aici a permis dezvoltarea unor specii de plante - otrăvitoare, halucinogene sau carnivore (unele unice in România).

Aspectul este unul foarte ciudat. „Lacul” este acoperit de o pădure de pinus silvestris a cărei înălţime este invers proporţională cu grosimea stratului de turbă. Când plouă, stratul de turbă capătă proprietăţile unui burete şi poate deveni periculos, de aceea deplasarea de face pe o pasarelă de lemn. Pasarela de lemn duce la două ochiuri de apă care au mai rămas din vechiul lac şi care încet încet vor fi şi ele colmatate. Apa celor două lacuri este aproape neagră din cauza turbei.

Datorită existenţei speciilor rare de tip relictar (trestia de camp, bumbacarita, rogozurile, rachita, roua cerului) turbaria a fost declarata monument al naturii.

Sursa informatiei prezentate