Mancaruri de Revelion, din 20 de tari din intreaga lume
» Oferte

27.12.2017

Mancaruri de Revelion, din 20 de tari din intreaga lume

Ce tipuri de mâncăruri de Revelion se consumă în lume ? Nu, sarmalele nu sunt în topul tuturor. Dacă, la noi, ele sunt la mare cinste, alături de piftie, salată de boef și cârnați, există țări în care tăițeii, fasolea și ouăle sunt nelipsitele mâncăruri de Revelion. Preparatele diferă puternic de la o țară la alta, chiar și la cele din apropierea noastră. Turcii, spre exemplu, se bucură de semințe de rodii, în timp ce japonezii mănâncă fidea Soba. Mexicanii au tradiționala „Rosca de Reyes”, iar argentinienii nelipsita fasole. Dacă ești gurmand, sau doar curios de tradițiile altor popoare, iată nelipsitele mâncăruri de Revelion, în 20 de țări din întreaga lume. Nu se știe niciodată unde vei ajunge la anul!

Grecia: Vasilopita

Se știe că românii iubesc Grecia. Așa că, este foarte puțin probabil să nu știi ce înseamnă Vasilopita. Chiar dacă este mai mult cunoscută ca destinație de vară, Grecia este o splendoare și iarna. Este sezonul în care ies la iveală cele mai frumoase tradiții. Iar una dintre ele este chiar de Anul Nou, la prepararea și împărțirea celebrei Vasilopita - un tort rotund de cafea, preparat adesea cu migdale. El este copt tradițional cu o monedă în interior. Se spune că cine va avea norocul să primească bucata cu moneda va avea noroc în anul ce vine.

Japonia: tăiței Soba

În seara de Revelion, japonezii mănâncă Toshikoshi Soba - tăiței lungi de hrișcă, care simbolizează o viață lungă. Oricât de lungi ar fi tăițeii, consumatorul nu trebuie să îi taie sau să îi rupă. El trebuie să îi mănânce întregi, dimensiunea lor simbolizând cât de lungă îi va  fi viața.

Mexic: Rosca de Reyes

Roșca de Reyes (Inelul regilor) este un fel de tort, în formă de inel, mâncat în mod tradițional pentru a sărbători. Rețetele variază de la o țară la alta. Pentru decorare, se folosesc smochine, gutui, cireșe sau fructe uscate și confiate. La fel ca la greci, el conține un fel de breloc, simbol al norocului pentru oricine îl descoperă. Nu se mănâncă fix de revelion, ci mai degrabă pe 6 ianuarie, în timpul sărbătorii Día de Reyes (literal "Ziua Regilor"), care comemorează sosirea celor trei magi sau înțelepți.

Irlanda: pâine cu unt

Nu râde, este o tradiție foarte bine împământenită. Unii istorici spun că irlandezii obișnuiau să lase la ușa casei, fix în noaptea de Revelion, pâine cu unt, pe care copiii locali trebuiau să o ia. Obiceiul de păstrează și astăzi, sărbătorind astfel de Anul Nou pâinea și untul, despre care spun că merită să revină în obișnuința localnicilor. 

Sudul SUA: mazăre neagră

În Sudul Americii, se spune că boabele de mazăre neagră sunt norocoase. Ele au fost singurele culturi care nu au fost mâncate de soldații din Uniune în timpul războiului civil, ținând astfel soldații confederației în viață. Astfel, în sudul Statelor Unite ale Americii, mazărea neagră este una dintre cele mai tradiționale mâncăruri de Revelion.

Suedia și Norvegia: budincă de orez

Adesea, suedezii și norvegienii pun în budinca  de orez o singură migdală. Norocosul care o găsește va avea un an prosper, cu multe împliniri atât pe plan profesional, cât și pe plan sentimental.

Argentina: fasolea

Dacă la noi nici nu intră în discuție, în Argentina, fasolea este de bun augur. În speranța că îi va ajuta să-și păstreze locul de muncă sau să-și găsească unul și mai bun, argentinii mănâncă fasole în ziua de Anul Nou.

Coreea: tteokguk

Tteokguk sau o supă de găluști de orez, sub formă de felii, este o mâncare tradițională coreeană, gătită special pentru a celebra noul an coreean. Preparatul este făcut din bulion / supă cu găluște de orez, în felii subțiri. Consumul acestei supe pline cu găluște de orez, carne și legume este o activitate de grup pentru coreeni. Se crede că aceasta le oferă șansa de a aduna norocul pentru anul viitor. Coreenii văd, de asemenea, anul nou ca un fel de sărbătoare ca zi de naștere. Astfel, tteokguk este un preparat despre care se spune că, odată mâncat, te ajută să mai capeți un an sănătos.

Germania: Berliner

Germanii preferă ca una dintre multele mâncăruri de revelion să fie gogoșile Berliners (sau Krapfen). Aceste gogoși sunt acoperite cu zahăr pudră și umplute cu un fel de gem de fructe și mâncare la miezul nopții, de Anul Nou. Dar, cu această ocazie, mulți fac glume pe seama oaspeților și le umple cu muștar.

Persia: Faloodeh

Faludeh, un desert făcut cu fidea Vermicelli și un sirop dulce. El se prepară în mai multe ocazii speciale în Persia, unul dintre ele fiind Nowruz, Anul Nou Persic.

Olanda: oliebollen

Oliebollen se traduce în bile uleioase. Ele sunt de fapt mici bile de aluat, prăjite și acoperite cu zahăr pudră, apoi umplute cu coacăze uscate sau stafide. Potrivit legendei, cei care mâncau oliebollen ar supraviețui mâniei lui Perchta, o zeiță păgână care obișnuia să taie stomacul oamenilor triburilor rebeli.

Spania: struguri

Pe măsură ce ceasul atinge miezul nopții, spaniolii mănâncă rapid 12 boabe de, unul câte unul. Fiecare boabă reprezintă fiecare lună a anului nou. Boabele dulci reprezintă luni bune și boabele acre reprezintă lunile în care îți va merge prost.

Scoția: whisky

Whisky este o necesitate în timpul noului an scoțian - Hogmanay - care este sărbătorit în noaptea de 1 ianuarie. După toastul de la miezul nopții, apare „primul picior”, adică atunci când vecinii aduc mâncare și băuturi în casele celorlalți.

Polonia: hering murat

Peștele este popular în mai multe țări la festivitățile de Anul Nou. La miezul nopții, în ajunul Anului Nou, polonezul se bucură în mod tipic de hering murat, alături de alte pești afumați și murați. Se crede că aceasta este una dintre puținele mâncăruri de Revelion care aduce în case un an nou prosper și plin de viață.

China: jiaozi (găluște)

Găluștele consumate de Anul Nou Chinezesc - celebrat la sfârșitul lunii ianuarie - sunt cunoscute ca jiaozi în mandarină și sunt considerate un simbol al bogăției și longevității. Jiaozi se fac precum cercurile și sunt meniți să semene la formă cu lingourile, banii chinezi timpurii.

Italia: linte

Da, spre surprinderea multora, nu sunt pastele. Împreună cu peștii, italienii preferă să mănânce linte în timpul sărbătorilor de Anul Nou. Deoarece arată asemănător cu monedele, se spune că semințele rotunde simbolizează bună avere și prosperitate în noul an.

Cuba și Austria: porc furajer

În Austria și Cuba, rumenirea unui porc de lapte la proțap este considerată o sărbătoare tradițională de Anul Nou. Ambele țări, alături de multe altele, cred că porcii reprezintă avere, noroc și sănătate.

India: orez și linte

În India, una dintre clasicele mâncăruri de Revelion este din orez și linte. Din nou, forma de monedă a lintei reprezintă prosperitatea viitoare.

Turcia: rodie

Turcii mănâncă rodii în ajunul Anului Nou, care simbolizează fertilitatea și abundența pentru anul viitor.

El Salvador: ou

 Un minut înainte de miezul nopții, în ajunul Anului Nou, cei din El Salvador sparg un ou într-un pahar de apă. Odată ce ceasul lovește 00:00, toată lumea decide ce arată gălbenușul – ce va aduce noul an.

   
posteaza comentariu
Posteaza
comentarii