Aeroportul Internațional Timișoara - „Traian Vuia” - prezentare si imagini

Aeroportul Internațional „Traian Vuia” Timișoara (codul IATA: TSR) este al treilea aeroport ca mărime din România, după aeroporturile „Henri Coandă” și „Aurel Vlaicu” din București, și deservește o populație de 2,5 milioane de locuitori. Începând cu data de 6 ianuarie 2003, aeroportul poartă numele inventatorului român Traian Vuia, născut în județul Timiș. Este considerat aeroport de rezervă pentru București (OTP), Budapesta și Belgrad, fiind și cel mai important aeroport din Euroregiunea DKMT.

Aeroportul este situat la 12 km nord-est de centrul Timișoarei. Accesul cu mașina se face ieșind din oraș spre Lugoj, pe drumul european E70, din care se bifurcă la stânga (dintr-un sens giratoriu), un drum semnalizat către aeroport. De asemenea există, zilnic, din oră în oră, autobuzul Express 4, care pleacă chiar din centrul orașului (Bastion), și are ca destinație finală aeroportul internațional. Pentru cei ce vin din partea de nord a țării și doresc să evite orașul pentru a accesa serviciile aerogării timisorene o pot lua pe centura ocolitoare (NE) de unde tot dintr-un sens giratoriu se face conexiunea cu drumul spre aeroport. Doua curse zilnice cu microbuzul, organizate de compania aeriana Carpatair, fac legătura între orașul Arad și aeroportul din Timișoara.

Terminalul 1 (intern)
Este cel mai vechi terminal al aeroportului, construit în anul 1964 și modernizat în 2002. Are dimensiuni mai reduse, dar urmează să fie mărit până la sfârșitul anului 2010, prin inaugurarea extinderii construcției, devenind astfel, terminal pentru plecările zborurilor non-Schengen, cu un trafic anual previzionat de 180 000 de pasageri. Actualmente funcționează ca terminal pentru zborurile interne și are o capacitate de procesare de 500 de pasageri/oră și trei porți de îmbarcare. De aici operează în mare majoritate companiile aeriene românești.

Terminalul 2
A fost inaugurat în anul 1980, apoi extins și modernizat în 2004. Este cel mai mare terminal al aeroportului, cu o capacitate de procesare de 800 pasageri/oră și noua porți de îmbarcare. Este în același timp terminalul de pe care operează cele mai multe companii dar și terminalul cu cea mai mare varietate de pasageri (din punct de vedere al structurii etnice). Aerogara este destinată doar zborurilor în regim internațional.

Terminalul 3 (tranzit)
Este cel mai nou și mai modern terminal al aeroportului, inaugurat la sfârșitul anului 2007, după o investiție de 50 de milioane de euro. Este un terminal destinat în mod expres pasagerilor companiilor Carpatair și Moldavian Airlines, care se află în tranzit pe aeroportul din Timișoara, loc unde companiile și-au făcut Hub-ul. Astfel, prin cele șase porți ale terminalului trec doar pasagerii celor două companii.

Companii aeriene civile care opereaza pe acest aeroport: Austrian Airlines (Q400/300): 26 de zboruri, săptămânal (dus-întors); Carpatair (Hub) (F100/F70/SB20): 260 de zboruri, săptămânal (dus-întors); Lufthansa (CRJ700/900): 42 de zboruri, săptămânal (dus-întors); Moldavian Airlines (Hub)(F100/SB20): 12 zboruri, săptămânal (dus-întors); Tarom (Focus City) (A318/310/B737/ATR42): 56 de zboruri, săptămânal (dus-întors); Wizz Air (Bază) (A320): 48 de zboruri, săptămânal (dus-întors); KLM Airlines - code-share; United Airlines - code-share.

Companii aeriene cargo care opereaza pe acest aeroport: ABC Air Hungary (Let L-410UVP-E Turbolet); Direct Aero Services (SB34F); Bridges (SB34F); Farnair (Beech 1900C); Tarom Cargo

Sursa informatiei prezentate