Aeroportului International ''Aurel Vlaicu'' Baneasa Bucuresti - prezentare si imagini

Aeroportul International Bucureşti Băneasa - Aurel Vlaicu (IATA: BBU, ICAO: LRBS), cunoscut înainte ca Aeroportul Băneasa, este din punct de vedere al traficului de călători al doilea ca mărime din România, dupa "Henri Coandă" Bucureşti. Inaugurat în anul 1920, este situat la 7 km nord de oraş, pe DN1, la 90 m altitudine, pe o suprafaţă de 128 ha. Dispune de o pistă de 3.200 m lungime şi 60 m lăţime. Până la înfiinţarea Aeroportului Internaţional Otopeni în 1970, acesta era principalul aeroport din capitala României.

În 1909, Louis Blériot efectuează primele zboruri pe terenul hipodromului particular de la Băneasa (azi cartierul Băneasa din Capitală) - o porţiune din vechea moşie a contesei de Montesquiou. La 1 august 1912, Liga Aeriană Română, condusă de principele George Valentin Bibescu înfiinţează la Băneasa o şcoală de pilotaj pentru piloţi militari. Mai târziu, aerodromul devine aeroport; se adaugă o şcoală de pilotaj pentru piloţi civili şi Aeroclubul Regal Român. In 1920 se înfiinţează Compania de Navigaţie Aeriană Franco-Română, prima companie de transport aerian din lume, pentru pasageri, mărfuri şi poştă. În 1923 iau naştere, pe Aeroportul Băneasa, atelierele Companiei de Navigaţie Aeriană Franco-Română, precursoarele Întreprinderii de Reparaţii Motoare de Avion (IRMA) din anii '60-'70 şi ale actualei Societăţi Comerciale ROMAERO. În anii 1947-1952 se construieşte noua clădire a aerogării Băneasa, care are formă de elice cu trei pale.

În prezent, Aeroportul Internaţional Aurel Vlaicu este folosit de companii de aviaţie mici, mai ales cele de zboruri ieftine, precum Blue Air. Blue Air leagă acest aeroport cu o serie de destinaţii internaţionale, precum Paris, Lyon, Madrid, Berlin, Maastricht, Verona, Frankfurt, Valencia, Barcelona, Istanbul, Torino şi Roma. În afară de Blue Air, mai sunt şi Sky Europe, care are zboruri de la Bratislava, şi My Air, cu zboruri de la Milano, Veneţia şi Napoli. Legătura cu oraşul se face prin liniile de transport în comun 783 şi 131, sau prin taxi.

Sursa informatiei prezentate