Atelierul de Ceramică Marginea - prezentare si imagini

Ceramica de Marginea este o marcă de ceramică tipică pentru aceasta comuna din județul Suceava. Se caracterizează atât prin culoarea neagră pe care o dobândesc obiectele după ardere - rezultat al folosirii unei tehnologii preistorice, cât și prin ornamente - rezultat al folosirii unor tehnici specifice sau prin păstrarea unor forme tradiționale.
Sunt 4 elemente natural care contribuie la obtinerea ceramicii negre: pamant, apa, aer si foc. Principalele obiecte fabricate sunt: oale pentru gatit, farfurii, cani, castroane si vaze decorative pentru flori.
În secolele XII-XV activitatea de olărit a cunoscut o dezvoltare puternică în nordul Moldovei și mai ales în regiune. Înainte de instaurarea regimului comunist în România, în Marginea existau în jur de 60 de ateliere de olari. Apoi, în anii comunismului, posesia unei roți de olar se pedepsea de către lege și din acest motiv mulți meșteri olari au renunțat la meseriile lor moștenite din străbuni. Mai târziu, însă, tot comuniștii au încercat prin cooperative artizanale relansarea acestei activități.

Sursa informatiei prezentate