Casa Memoriala Ecaterina Teodoroiu - Targu Jiu - prezentare si imagini

Casa memoriala Ecaterina Teodoroiu (1894–1917) este situata pe bulevardul cu acelasi nume, nr. 270 din Targu Jiu, judetul Gorj.

Construita în 1884 de parintii Ecaterinei, casa taraneasca adaposteste doua camere, camera cu vatra si cea de dormit. In fata casei si pe latura de vest se afla tinda. Acoperisul este facut din sita.

Pâna in 1945 casa a fost locuita de membrii familiei, iar incepand cu anul 1959 dupa restaurare, devine casa memoriala "EcaterinaTeodoroiu". Fotografiile, documentele si obiectele personale ale sublocotenent Ecaterina Teodoroiu, reconstituie fidel atmosfera in care a trait cea care a fost numita "Eroina de la Jiu".

Eroina a primului razboi mondial, inscriindu-se ca voluntara si participand la luptele pentru apararea pamantului stramosesc la Jiu si pe frontul din Moldova, a cazut in lupta eroic, în fruntea plutonului, in batalia de la Marasesti, in 22 august 1917.

În seara zilei de 22 august, după lupte grele, Ecaterina se află cu plutonul său în tranşee, pe Dealul Secului, deasupra pârăului Zăbrăuciorul, în zona Muncelului.
În acele clipe, observând că inamicul pregăteşte un contraatac, Ecaterina a părăsit poziţia din tranşee dorind să-i determine pe soldaţii români să pornească la atac cu îndemnul : „Înainte băieţi, nu vă lăsaţi, sunteţi cu mine!”. Imediat a fost lovită în zona inimii de două gloanţe venite dinspre poziţiile ocupate de Regimentul 40 de rezervă german, ultimele sale cuvinte fiind: „Înainte! Răzbunaţi-mă!”.

Ramasitele sale pamantesti au fost aduse la Targu-Jiu peste cativa ani in 1921 si inmormantate in centrul orasului unde, in 1936,se va ridica un mausoleu, ce are reprezentat în basorelief, pe cele patru laturi, scene din viata si activitatea militara a eroinei, sublocotenent Ecaterina Teodoroiu.

Sursa informatiei prezentate