Casa memoriala Vasile Pogor - Iasi - prezentare si imagini

Dintre locuintele particulare, ridicate in cea de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea, mai reprezentativa si bine pastrata este aceea cunoscuta sub numele de "Casa Pogor", in arhitectura careia se remarca persistenta formelor clasiciste.

Chiar in inima Iasului, inainte de a incepe urcusul spre teiul lui Eminescu din dealul Copoului, printre arbori falnici si inconjurata de vestigii cu rezonanta istorica- zidul curtii particulare apartinand lui Voda Lapusneanu- se deschide perspectiva casei junimistului Vasile Pogor. Pe langa valoarea memoriala, aceasta cladire, construita in perioada 1855-1858, prezinta importanta si prin faptul ca ea se numara printre primele case particulare in care s-a introdus iluminatul electric in Iasi, de unde si denumirea de "casa cu ferestre luminate".
Intrarea principala a cladirii este marcata de un peron lung, sub un peristil cu patru coloane toscane, deasupra carora doua semicoloane ionice impodobesc etajul cu balcon. Un elegant frontispiciu, decorat cu motive ornamentale fitomorfe in basorelief, incununeaza fatada principala a constructiei.

Data construirii e atestata printr-o piatra hexagonala gasita in urma restaurarii cu inscriptia in caractere chirilice: "Vasile Pogor 1850 si sotia sa Zoe."
Transformata in muzeu, inaugurat la 26 decembrie 1972, are un patrimoniu de 20 000 piese acoperind epoca marilor clasici, literatura romana si contemporana.

In cele zece camere intalnim obiecte care au apartinut unor personalitati bine cunoscute ale Iasului precum: ceasul de aur al lui Eminescu, cu monograma acestuia, inelul de aur cu piatra de rubin, o piesa de mobilier care provine de la Mihail Kogalniceanu, un set de calatorie si corespondenta de la Costache Negri, tabloul "Cap de dac" al lui G. Asachi, pianul lui Duiliu Zamfirescu. Camerele sunt impodobite cu tapiterie din secolul al XIX-lea, lucrata la Viena, pian "Steinway", oglinda de cristal, apartinand lui I.L.Caragiale.
Nichita Stanescu scria in cartea de onoare a muzeului despre Casa Vasile Pogor ca fiind "locul unde Miorita a devenit oda in metru antic."
Prin arhitectura lor de factura neoclasica, toate aceste locuinte boieresti din zona Copoului pastreaza, inca nealterat, pitorescul cadrului urban de odinioara.

Sursa informatiei prezentate