Mănăstirea Aladja - prezentare si imagini

Mănăstirea Aladja este una din cele 120 mănăstiri din piatră situate în apropierea țărmului Mării Negre. Mănăstirea a fost amenajată în galeriile unor peșteri care au fost afectate de cutremure, în urma cărora intre galeriile longitudinale s-au stabilit legaturi pe verticala prin prăbușirile de rocă. Mănăstirea reprezinta unul dintre cele mai vechi asezaminte religioase de pe teritoriul Bulgariei.
Mănăstirea Aladzha are o biserică și o capelă mică care împreună formează un important monument medieval și istoric. Aceasta este una dintre cele mai bine conservate mănăstiri din piatră din Bulgaria și totodată ușor accesibile, conform stilului de viață al călugărilor care viețuiesc aici.
Mănăstirea Aladzha este decorată cu fresce religioase, dar din păcate, cele mai multe dintre ele s-au degradat cu timpul. Doar o parte dintre aceste fresce au fost conservate, dar nu pot fi văzute foarte clar, acestea aflându-se în capelă.
Mănăstirea a supraviețuit timpurilor tumultoase fiind ca un zelos gardian pentru cultura, limba și ortodoxismul bulgar.
În anul 1927 Mănăstirea Aladzha este declarată monument istoric național, iar în 1968 un monument de arhitectură de importanță națională.
La distanța de 600-700 de metri vest de mănăstire se află un grup de peșteri, cunoscut sub numele "Catacombe". Descoperirile făcute - ceramică, monede, graffitti și altele, mărturisesc că "Catacombele au fost locuite în timpul erei creștine timpurie (secolele V-VI).
Mănăstirea de piatră este situat în partea centrală a Parcului Natural "Nisipurile de Aur" o zonă protejată cu specii de arbori rare.

Sursa informatiei prezentate