Muzeul de icoane pe sticla - Sibiel - prezentare si imagini

Muzeul Pr. Zosim Oancea din Sibiel gǎzduieşte cea mai mare expoziţie de icoane pe sticlǎ din Transilvania existentǎ astǎzi, o splendoare de creativitate artisticǎ de inspiraţie religioasǎ nǎscutǎ din bogǎţia tradiţiei creştine ortodoxe şi din fantezia pictorilor ţǎrani români.

Fuziune unicǎ a tradiţiilor orientale cu tehnicile occidentale, icoanele pe sticlǎ cunosc o mare înflorire în aceastǎ regiune a României în primele decenii ale secolului al XVIII-lea, atingând culmea dezvoltǎrii între 1750 şi sfârşitul anilor 1800, ajungând aproape sǎ se stingǎ apoi între cele douǎ rǎzboaie mondiale.

Colectia de icoane din Sibiel a inceput in anul 1969. Existau atunci la parohie, 9 icoane pe sticla. Era dupa restaurarea picturii din biserica si se punea problema introducerii bisericii, ca monument de arta, in circuitul culturii nationale si universale. Se simtea nevoia de inca ceva, iar ostenitorul in aceasta lucrare descoperind o a doua comoara prin casele localnicilor - icoanele pe sticla - s-a gandit ca aceasta ar fi cea mai potrivita intregire a patrimoniului cultural, de pe langa biserica monument istoric "Sfanta Treime" din Sibiel.

S-a facut apel, in acest scop, la spiritul de jertfa al satenilor si, in scurt timp, colectia a crescut pana in jur de 150 de icoane. S-a largit aria de colectare, intai in satele din jur, apoi pe toate ariile de creatie, ajungand in prezent pana un jur de 600 de bucati.

Data fiind aceasta realizare, s-a purces la construirea unui adapost, intai in cladirea cea mica, zidita in anii 1970-1971, iar mai pe urma intr-una mai mare, zidita in anii 1976 - 1983. La aceasta realizare au contribuit: credinciosii din Sibiel, prin donatia de icoane, prin munca voluntara si prin modeste contributii banesti; conducerea parohiei, prin personalul bisericesc, consilii si comutete, care s-au perindat; autoritatile administrative de stat, de la comuna si pana la Departamentul Cultelor.
Cu acelasi sprijin, alaturi de mana de ajutor data de episcopul vicar Antonie Plamadeala, s-a ajuns pana la Consiliul Ecumenic al Bisericilor, de la Geneva, care au contribuit, prin societatea de ajutorare Diakonisches Werk, cu suma de 16.000 de dolari.

Intreaga lucrare de la Sibiel s-a desfasurat sub trei arhipastori: mitropolitul Nicolae Colan, mitropolitul Nicolae Mladin si mitropolitul Antonie Plamadeala. In tot acest timp, paroh a fost Zosim Oancea.

Asa s-a infiripat si dezvoltat lucrarea de la Sibiel, ajungand astazi sa se innumere printre cele mai atractive puncte culturale si turistice ale judetului Sibiu si ale intregii Transilvanii, dand si ea marturie despre vechimea poporului roman si despre puterea sa creatoare pe aceste meleaguri.

Colecţia Muzeului de icoane pe sticla prezintǎ, prin cele 600 de exponate, principalele tipuri de icoane pe sticlǎ, împreunǎ cu opere ale câtorva dintre cei mai importanţi pictori de icoane.

Ca ultime si cuprinzatoare caracterizari, reproducem din Ziarul olandez Trow - 17. 04. 1974 - sub titlul "Sibiel, comoara ascunsa in Carpatii Romaniei" - Jan Roeffs: Cei care au strabatut batrana Transilvanie, care are un peisaj foarte placut, trebuie sa dea atentie Sibielului, un relicvar plin de comori de arta.. numai aceasta fateta a Romaniei ar merita un tur de 1700 de kilometri (distanta intre frontierele Olandei si ale Romaniei).

Putem spune ce Sibielul are cel mai mare muzeu de icoane pe sticla din Europa. Langa biserica, la cativa metri, se afla un muzeu ce adaposteste o multime de icoane pictate pe sticla. Multe dintre ele au o vechime de peste 200 de ani, iar valoarea lor este inestimabila.

Sursa informatiei prezentate