Muzeul de Istorie Naturala - Iasi - prezentare si imagini

Fosta casa a logofatului Vasile Rosetti, adaposteste incepand cu anul 1844, Muzeul de Istorie Naturala, construit din initiativa unor membri ai Societatii de Medici si Naturalisti din Iasi, in frunte cu Iacob Cihac, Gheorghe Asachi, avand drept scop prezentarea "bogatiilor pamantene si subpamantene ale Moldovei, precum si curiozitati din alte parti ale lumii".Aceasta cladire are un plan de forma patrata, cu trei rezalite: doua laterale, simetrice si unul pe fatada principala. Rezalitele laterale exprima, in fatade, locul saloanelor, doua, inegale ca lungime.

Principalele intrari puse cap la cap, se dezvolta de-a lungul axei cladirii, fiind luminate prin laturile lor inguste, decrosate. In centrul fatadei principale a muzeului se afla intrarea, tratata ca un portic iesit in rezalit.
Cladirea Muzeului de Istorie Naturala, construita, pe la 1800, in stilul neoclasic al vremii si cu elemente originale locale, prezinta si o importanta istorica prin aceea ca, din anul 1841, in acest local a functionat prima societate de medici si naturalisti, iar apoi, primul muzeu de istorie naturala din tara.

Acest monument arhitectonic rememoreaza si un monument important din zilele in ce au premers actului Unirii. In "Sala elefantului" din aceasta cladire, in seara zilei de 3 ianuarie 1859, deputatii partidei nationale au hotarat sa sustina candidatura lui Al.I.Cuza la domnia Moldovei. In legatura cu acest mare eveniment, sala a fost denumita "Al.I.Cuza", iar in doua vitrine s-au pastrat o serie de obiecte ramase de la domnul Unirii.
Piese datand din sec al XIX-lea, donate de mitropolitul Veniamin Costache precum: o colectie de oase de mamut si rinocer paros, gasite agatate drept contra greutate la cumpana unei fantani din Rasca, tinutul Falticenilor, se pastreaza in colectiile muzeului.

Deasemenea, elefantul indian Gaba, cumparat de Mihai Sturza se adauga colectiei de piese.
Tot din aceasta perioada dateaza si un herbar constituit dintr-o colectie de 2844 de plante din Moldova, 3000 de moluste si insecte, 1500 minerale, 795 vertebrate.

Muzeul joaca un rol didactic deosebit de important, contrinuind activ la desfasurarea procesului de invatamant biologic si stiintific. Baza de studiu e asigurata de colectiile stiintifice, biblioteca si laboratoarele prezente in cladire.

Sursa informatiei prezentate