Muzeul de Stiintele Naturii Delta Dunarii - prezentare si imagini

Cel mai remarcant obiectiv cultural si turistic din Tulcea este cu certitudine Muzeul de Stiintele Naturii „Delta Dunarii``.

De la confirmarea sa ca muzeu tematic 8 iulie 1964 si pana in prezent, muzeul functioneaza intr-un edificiu, monument de arhitectura, ce se remarca prin decoratiunile interioare si exterioare, in cadrul carora un loc aparte il ocupa elementele picturale si de stucatura.

Construit la sfarsitul secolului al XIX-lea, imobilul situat in centrul orasului Tulcea a apartinut armatorului grec Alexandru Avramidis. Dupa anul 1944 acesta devine sediul mai multor institutii publice, printre care se numara si prima unitate muzeala din Tulcea, Muzeul Deltei Dunarii (a carui deschidere avea loc la 1 Mai 1950, cu o expozitie eterogena, alcatuita din exponate de arheologie, etnografie, stiintele naturii si arta plastica).

La fel ca si celelalte muzee si acesta a pornit de la un patrimoniu muzeal modest, constituit din 1500 de piese zoologice, mineralogice si un herbar botanic consistent, Muzeul de Stiintele Naturii ``Delta Dunarii`` detine, dupa 40 de ani de activitate stiintifica, colectii de botanica, malacologie, entomologie, ihtiologie, ornitologie, mamalogie, care insumeaza 66.737 piese muzeale, la care se aduga si o colectie formata din peste 200 organisme acatice vii (crustacei, reptile, pesti).

Din acest bogat patrimoniu, o parte relativ mica este expusa spre vizionare publicului prin intermediul expozitiilor de baza sau temporare organizate anual. Astfel, expozitia permanenta (reorganizata incepand cu anul 2000 din prezentare sub forma de diorame in expunere sub forma de biogrupe) prezinta iubitorilor naturii specii comune si rare, reprezentative pentru flora si fauna Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, precum si modul de formare si evolutia geomorfologica a Deltei Dunarii.

Sursa informatiei prezentate