Peştera Petralona - prezentare si imagini

Situată la cca 78 km nord-vest de Neos Marmaras, Peştera Petralona - locul în care a fost găsit craniul celui mai vechi exemplar de Homo Sapiens de pe continentul european, Archanthropus europaeus petraloniensis, este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice ale peninsulei Halkidiki.

Peştera, dezvoltată în versantul vestic al masivului calcaros Katsika, la 300 m altitudine, a fost descoperită cu cinci decenii în urmă de un locuitor al Petralonei, câştigându-şi recunoaşterea internaţională, odată cu aducerea la lumină a lui Archanthropus, în 1960. Determinările efectuate asupra stratigrafiei peşterii, în care Archanthropus europaeus petraloniensis a fost identificat, studiul uneltelor paleolitice, precum şi diagnoza paleofaunei specifice, prezente în toate cele 34 de strate geologice, îi atribuie acestuia vârsta absolută de 700.000 ani.

Craniul, în perfectă stare de conservare, căruia îi lipseşte doar maxilarul inferior, aparţine unui bărbat, mort la varsta de 32 de ani, vârstă destul de înaintată pentru standardele acelor timpuri. În peşteră au mai fost găsite urme fosile, aparţinând celui mai vechi foc aprins de mâna omului, datând de acum 1.000.000 ani, ceea ce demonstrează că hominizii preistorici locuiau deja în peşteră la acea dată.

In peşteră se pătrunde printr-un tunel artificial cu lungimea de 100 m, săpat în depozitele de eroziune din versantul muntelui, care au acoperit fosta intrare naturală. Pasarele special amenajate, străbat camerele iluminate, în care, diorame în mărime naturală, îi prezintă pe locuitorii preistorici ai peşterii încălzindu-se în faţa focurilor.

Sursa informatiei prezentate