Poiana Brasov este cea mai renumita statiune pentru sporturile de iarna din Romania si totodata un important centru turistic international. Ea dispune de 12 partii de schi, cu grade diferite de dificultate, terenuri de sport, un lac, discoteci, baruri si restaurante. Cazarea este asigurata in buna parte in hoteluri de lux, pensiuni, in vile sau cabane.
Stațiune cu sezon permanent, Sovata a fost menționată pentru prima data ca loc tămăduitor într-un document din 1597, dar abia în 1850 devine stațiune balneară. Este înconjurată de dealurile Cireșelu (912 m), Capela (720 m), Bechiș (1.079 m), Dealul Mic și Muntele de Sare, fiind acoperită cu păduri de fagi, stejari, carpeni, ulmi, castani, brazi și mesteceni.
Stațiunea are o clima subalpină, cu veri răcoroase (temperatura medie în iulie este de 18,5°C) și ierni blânde (temperatura medie în ianuarie este de -3,5°C). Temperatura medie anuală este de 7,6°C, iar media anuală a precipitațiilor este de 750 mm.
Brasov (germana: Kronstadt, maghiara: Brasso) este resedinta si cel mai mare oras al judetului Brasov, Transilvania, Romania. Are o populatie de 283.901 locuitori. Intre 8 septembrie 1950 si 24 decembrie 1960 s-a numit Orasul Stalin, dupa Iosif Stalin, si a fost capitala Regiunii Stalin. A fost declarat municipiu la 17 februarie 1968.
Atestat pentru prima data in anul 1234 in asa zisul "Catalogus Ninivensis" orasul isi intinde existenta istorica pana in vremurile indepartate ale epocii neolitice si a bronzului, gasindu-se urmele unor asezari omenesti in zona dealurilor Melcilor si Sprenghi.
Amplasare: se afla la altitudinea de 564 m, la contactul versantului estic al Muntilor Vrancei cu depresiunea Barsei, la 31 km de Sfantu Gheorghe si la 60 km de Brasov.
Primele cure balneare la Covasna au fost organizate în secolul XIX: apa minerală scoasă din fântâni era turnată în căzi de lemn şi încălzită cu pietre fierbinţi. Iar mofetele erau, de fapt, nişte găuri mari în pământ, cu scări, în care pacientul intra cu tot corpul lăsându-şi doar capul afară, în aer liber.
Astăzi Covasna are o bază de tratament modernă la care vin, în orice perioadă a anului, cei care preferă o terapie naturală împotriva afecţiunilor cardiovasculare.
Baile Tusnad (in maghiara Tusnádfürdő) este un oras in judetul Harghita, România. Are o populatie de 1.728 locuitori, fiind orasul cu cel mai mic numar de locuitori din România. Este situat in partea sudica a depresiunii Ciucului, intre muntii Harghita si Bodoc, in cheiurile Oltului, la o altitudine de 650 m. Este o importanta statiune balneo-climaterica.
Baile Balvanyos de azi s-a format din contopirea a trei colonii de bai care au functionat odinioara. Cea mai veche este cea care se situeaza in pasul Balvanyos: Pucioasa din Turia (cuvantul "pucios" se refera la mirosul urat al hidrogenului sulfurat), deoarece in pestera Pucioasa din Turia s-au acumulat gaze terapeutice, pe peretele sale se gasesc picaturi de "vitriol" care au fost si sunt si azi folosite de oameni pentru tamaduirea si vindecarea proprie. Exploatarea turistica din punct de vedere balneologic a inceput din anul 1938.
Rocile vulcanice si sedimentare din sol, emanatiile de bioxid de carbon si de hidrogen sulfurat au favorizat aparitia a mai multor izvoare de apa minerala.
Localitatea Geoagiu este situata la confluenta cursului inferior al raului Geoagiu cu raul Mures, intr-o depresiune formata din ultimele ramificatie a Muntilor Metaliferi.
Localitatea este cunoscuta de pe timpul romanilor cand a purtat numele de Gemisara si ulterior Termele Dodonei. Dezgroparea statuilor reprezentandu-i pe Esculap si Egeea sta marturie vietii intense din acele timpuri.
Clima este moderata intramontan-depresionara, linistitoare, cu ierni blande (o temperatura medie in ianuarie de -2 grade Celsius) si cu veri placute (temperatura medie in iulie in jur de 20 grade).
Municipiul Sighisoara este situat in Podisul Hartibaciului, subdiviziune a Podisului Tarnavelor, parte componenta a Depresiunii Colinare a Transilvaniei. Asezarea coboara din Dealul Cetatii (425 m), deal încoronat de cetatea medievala si întins dinspre NV spre SE, în mijlocul unei imens amfiteatru natural, marginit la N de Dealul Stejaris (524 m) si Hula Danesului, la S de Lunca Postei care urca spre Dealul de Mijloc (511 - 603 m), iar spre E de Dealul Bradet (524 m). Diferenta de înaltime este de 110 m, astfel ca Dealul Cetatii domina întreaga vale din amonte a Tarnavei Mari, altitudinea maxima fiind de 430 de m la S, iar cea minima de 350 m în V.
Municipiul Cluj-Napoca este situat în zona centrală a Transilvaniei, având o suprafață de 179,5 km². Situat în zona de legătură dintre Munții Apuseni, Podișul Someșan și Câmpia Transilvaniei, orașul este plasat la intersecția paralelei 46° 46’ N cu meridianul 23° 36’ E. Se întinde pe văile râurilor Someșul Mic și Nadăș și, prin anumite prelungiri, pe văile secundare ale Popeștiului, Chintăului, Borhanciului și Popii.
Sangeorgiu de Mures este o localitate în judeţul Mureş, Transilvania, România. Este situata la nord de Targu Mures, pe drumul naţional DN 15 Târgu Mureş - Reghin, la o distanta de 5 km de Targu Mures si 27 km de Reghin.
Colibița este un sat în comuna Bistrița Bârgăului din județul Bistrița-Năsăud, Transilvania, România.
Timișu de Jos (în maghiară Alsótömös, în germană Untertömösch) este o localitate componentă a orașului Predeal din județul Brașov, Transilvania, România.
Municipiul Alba Iulia este situat la o altitudine de 270 m, la o distanță de 340 km de București, 100 km de Cluj, 70 km de Sibiu și la 241 km de Arad. Municipiul este așezat în perimetrul format de râul Ampoi, râul Sebeș, crestele munților Apuseni și Podișul Transilvaniei.
Orașul propriu-zis este așezat pe prima terasă a Mureșului, care formează spre est un șes lung de 8-10 km și lat de 2-4km. Partea de vest a orașului este străjuită de înălțimile împădurite ale Munților Metalici cu Vârful Mamut (630 m). Spre est, peste Mureș, se disting dealurile argiloase de culoare roșiatică ale podișului ardelean, erodate de râurile Mureș, Sebeș și Secaș, acestea formând un șir de râpe cu forme interesante și vegetație rară.
Comuna Cristian este situata in partea de sud est a judetului Brasov, amplasandu-se de o parte si de alta a DN 73, drum ce face legatura cu capitala Romaniei, Bucuresti, cu municipiul Pitesti, si in partea nordica cu municipiul Cluj si Targu Mures. In zona limitrofa perimetrului localitatii, aceasta se invecineaza in Nord cu Orasul Ghimbav, la Vest cu comuna Vulcan, la Sud cu orasul Rasnov, iar Est cu municipiul Brasov de care o despart aproximativ 8 km.
Târgu Mureș este situat în zona central-nordică a României fiind amplasat la intersecția a trei zone geografice Câmpia Transilvaniei, Valea Mureșului și Valea Nirajului, la o altitudine de aproximativ 320 m față de nivelul mării. Ridicat inițial pe terasa inferioară de pe stânga râului Mureș, orașul s-a dezvoltat de-a lungul timpului ocupând și povârnișurile și dealurile din apropiere. În prezent orașul se întinde de o parte și de alta a cursului râului Mureș și pe dealurile Cornești și Nirajului.
Săpăturile efectuate de arheologul Ștefan Kovács au confirmat faptul că teritoriul de azi al orașului Târgu Mureș a fost locuit încă din preistorie.
Municipiul Săcele este poarta de acces spre două masive muntoase : Ciucaş şi Piatra Mare.
Turiştii pasionaţi de drumeţii montane şi iubitorii sporturilor de iarnă vor găsi aici peisaje deosebit de atractive şi condiţii adecvate pentru practicarea unor sporturi (parapantă , pârtii de schi şi sărituri , telescaun)
Munţii Piatra Mare sunt caracterizaţi printr-o mare diversitate a configuraţiei reliefului.
Masivul Ciucaş este unul dintre cele mai frumoase şi atrăgătoare ţinuturi cu un aspect impunător.
Se pot practica sărituri cu parapanta , pe trambulina artificială - singura din ţară ; de asemenea , există 3 pârtii de dificultate medie (Pârtia Baciului , Pârtia Bârsei , Plaiul Mocanilor).
Situat in partea centrala a judetului cu acelasi nume, pe valea Cernei, municipiul Hunedoara se afla la 19 km de Deva. In teritoriul sau administrativ sunt cuprinse localitatea Racastie si satele apartinatoare Zlasti, Bos, Gros, Hasdat si Pestisu Mare.
Este strabatut de drumul judetean DJ 687 Santuhalm - Hunedoara, drum judetean care face legatura cu drumul european E 7, precum si de drumuri judetene care fac legatura intre Hunedoara si Calan, respectiv Hunedoara si Hateg.
Relieful este reprezentat prin dealuri si glacisuri piemontane, cu altitudini de 300 400 m, la care se adauga Valea Cernei cu lunci largi si trasee bine exprimate.
Turda (în latină Potaissa) este un municipiu în județul Cluj, Transilvania, România, cu o populație de 43.472 locuitori (la 20 octombrie 2011). Se situează la circa 30 km sud-est de municipiul Cluj-Napoca.
Localitatea Praid este o statiune balneara situata la altitudinea de 5oo-525m, in judetul Harghita, incadrat de localitati cu vechi renume turistic, precum Sovata si Corund, dar binecuvantata cu o mina de sare.
Praidul si-a creat un bine-meritat renume propriu, imbina in mod spectaculos farmecul rustic al satului secuiesc, dezvoltand structuri turistice de tip rural, balnear si de agrement.
La Praid se gasesc izvoare hipertermale (49 grade) sarate si un munte de sare cu lapiezuri si izvoare sarate.
In statiune exista un strand amenajat, cu apa sarata, langa care sunt amenajate bai sarate fierbinti (in vane) apa sarata fiind incalzita in cazane.
Odorheiu Secuiesc este un municipiu din județul Harghita. Orașul se află situat la 105 km sud-est de Târgu Mureș și este străbătut de râul Târnava Mare.
Prima atestare a orașului datează din 1301 cu numele de Uduord. Denumirea orașului indică faptul că executorul secuilor își avea aici sediul.
Se presupune că localitatea a fost oraș liber înainte de secolul al XIV-lea. În anul 1357 aici s-a ținut prima Dietă a secuilor. Cetatea (castelul) din oraș a fost edificată în anul 1492 cu folosirea materialelor de construcție ale unei mănăstiri. Ioan Sigismund, principele maghiar al Transilvaniei, a luat în stăpânire cetatea după ce a câștigat o bătălie contra secuilor.
Statiune cu regim permanent (cunoscuta ca statiune balneara incepand cu secolul al XVII-lea), se bucura de o clima montana moderata cu veri reci (temperatura medie in iulie este de - 5,5°C). Temperatura medie anuala este de 7,5°C, umiditatea depaseste 82%. Statiunea dispune de numeroase izvoare de ape minerale bicarbonatate, clorate, sodice, calcice, magneziene, care sunt carbonate, hipertonice si izotonice, namol mineral, mofete.
Atestata documentar inca de la 1302, printr-un act in care consiliul unei manastiri din Oradea adevereste ca un comite sas a donat localitatea denumita Bazna bisericii catolice din Alba Iulia.
Premizele infiintarii statiunii incep inca din anul 1671, cand niste ciobani au descoperit zacamantul de gaz natural de la Bazna. Prin aceasta, ca si prin apele minerale descoperite ulterior, statiunea a atras atentia oamenilor nu numai din Transilvania, ci si din alte locuri.
In luna noiembrie 1814 se hotareste construirea unui stabiliment balnear, in 1835 s-au facut primele amenajari: 4 cabine si o instalatie de incalzit apa in cazane si, abia in 1843, se definitiveaza proiectul.
Vulcan (mai demult numit Jiu-Vaidei-Vulcan) este un municipiu în județul Hunedoara, Transilvania, România, format din localitățile componente Dealu Babii, Jiu-Paroșeni și Vulcan (reședința).
Situat in partea nordica a Romaniei la poalele Muntilor Bargaului, orasul Bistrita este resedinta judetului Bistrita-Nasaud avand de 87.000 locuitori. Prima atestare documentara dateaza din 1264. Resedinta a judetului Bistrita - Nasaud, municipiul Bistrita este situat în partea de nord-est a Podisului Transilvaniei, în Depresiunea Bistritei. Municipiul Bistrita este amplasat pe un teren plan, la o altitudine de 356 m.
Orasul Borsec se afla la 26 km de Toplita pe drumul national 15 care duce spre Piatra Neamt. Inconjurat de Muntii Bistrita, Muntii Calimani, Muntii Gurghiu si Masivul Ceahlau, orasul este situat la o altitudine de 900 m.
Este o veche statiune (cunoscuta din 1804), deschisa tot timpul anului, cu numeroase izvoare de ape minerale carbo-gazoase sau continand calciu, magneziu. Aceste ape sunt cunoscute pentru efectul lor benefic inca din a doua jumatate a secolului al XVI-lea. Efectele terapeutice ale izvoarelor de ape minerale au fost recunoscute pe plan international primind medalia Targului International de la Viena (1873), apa de Borsec fiind numita "Regina Apelor Minerale", medalia de argint si Diploma de Onoare la expozitiile organizate in 1876 la Berlin si respectiv, Trieste, Diploma de Onoare a Expozitiei de la Paris (1878).
Lacu Rosu este un lac de baraj natural, situat la poalele Muntilor Hasmasu Mare, in apropiere de orasul Gheorgheni, din judetul Harghita. Este cel mai mare lac natural montan din Romania numele provenind de la Paraul Rosu, care traverseaza straturi de culoare rosie, cu oxizi si hidroxizi din fier.
Statiunea Lacu Rosu este un adevarat paradis pentru cei care cauta recreere si odihna. Situata in partea de Est a Transilvaniei in Carpatii Orientali, Lacu Rosu si Cheile Bicazului este o regiune de unica frumusete in lume.
Asezat in depresiunea cu acelasi nume, la o altitudine de 310 - 350 m si inconjurat de munti, Hategul are farmecul specific unui orasel montan de provincie.
Geografic, orasul este asezat la poalele Muntilor Retezat, la o distanta de 40 km de resedinta judetului Hunedoara, Deva, la 26 km fata de orasul Hunedoara, la 50 km de municipiul Petrosani si la 70 de km de Caransebes.
Municipiul Sfântu Gheorghe este situat în depresiunea Brașovului, strabatut de raul Olt si atinge altitudinea de 550 m. Se află la intersecția câtorva drumuri, cel mai important fiind DN12 ce leagă municipiul Brașov de municipiul Miercurea-Ciuc. Condițiile de relief și climă au oferit un cadru favorabil dezvoltării acestei localități.
Orastie face parte din judetul Hunedoara si reprezinta unul din cele mai vechi orase din tara, amplasat pe o vatra straveche de locuitori dacici.
Dej este un municipiu în județul Cluj, Transilvania, România, format din localitățile componente Dej, Ocna Dejului, Peștera, Pintic și Șomcutu Mic. Se află la 57 km nord-est de municipiul Cluj-Napoca, la confluența dintre râurile Someșul Mare și Someșul Mic.
Băile Homorod se află la 18 km de Odorheiu Secuiesc, la 34 km de Miercurea-Ciuc și la 6 km de Vlăhița.
Este așezată pe valea râului Homorodul Mare și a pârâului Băilor, la o altitudine de 740-760 m.
Localitatea are un microclimat tipic subalpin, fiind ferită de vânturi, și este propice recreerii, și refacerii în stările postoperatorii.
Dispune de băi de interes local de apă minerală, cu mai multe izvoare de apă minerală (izvoarele Lobogo, Maria, Csorga, Homoradi, Ilona, Fenyves). Caracteristica comună a apelor acestor izvoare este conținutul bogat în minerale (Li, Mn, Br.
.
Mediaşul este aşezat în inima Ardealului, în judeţul Sibiu, pe valea râului Târnava Mare. Atestat documentar în anul 1267, Mediaşul este un adevărat muzeu în aer liber. Monumente istorice şi de artă medievală sunt distribuite pe întreaga suprafaţă cuprinsă între zidurile cetăţii oraşului. În anul 1359 Mediaşul a fost numit pentru prima dată oraş.
Localitatea este asezata pe terasa, relativ joasa, de pe malul stang al Oltului, taiata de vechea albie a paraului Berivoi.
Tara Fagarasului a constituit din cele mai vechi timpuri, alaturi de Tara Barsei, o zona de refugiu in fata dusmanului, datorita pozitiei sale geografice favorabile. Aflata pe rand in componenta Tarii Romanesti (regasim apanajele Fagarasului si Almasului in marele titlu voievodal al lui Mircea cel Batran) si sub stapanirea regilor Ungariei, stravechiul teritoriu romanesc revine la patria-mama o data cu Marea Unire de la 1 decembrie 1918.
Statiunea montana Harghita Bai, avand o suprafata de 34 ha, este o localitate componenta a municipiului Miercurea Ciuc, situata la cea mai inalta altitudine din judetul Harghita (la 1350 m), cuibarita intre piscuri muntoase de o frumusete salbatica, foarte cautate de amatorii de turism montan.
Harghita Bai este o statiune balneoclimaterica de interes local fondata in anii 1800. A devenit cunoscuta datorita pe de o parte peisajului inconjurator, iar pe de alta parte datorita apelor sale minerale si a mofetelor sulfuroase indicate in tratarea bolilor cardiovasculare si afectiunilor reumatice.
.
Piatra Fântânele este un sat în partea de est a județului Bistrița-Năsăud, în Pasul Tihuța la 1.201 m altitudine, la 45 km de municipiul Bistrița, pe drumul european E58, DN17 care face legătura între Transilvania de NE și Bucovina de SV. Aparține administrativ de comuna Tiha Bârgăului.
Zalău este reședința și cel mai mare oraș al județului Sălaj, Transilvania, România.
Situat în nord-vestul României, la trecerea dintre Carpații Orientali și Munții Apuseni, județul Sălaj este cunoscut din vremuri străvechi ca Țara Silvaniei, adică Țara pădurilor, cu o suprafață de 3850 km2 și având ca vecini la nord județele Satu-Mare și Maramureș, la vest și sud-vest județul Bihor, iar la sud-est județul Cluj.
Izvorul Mureşului este o localitate montană la poalele Hăşmaşului Mare (1793 m), pe versantul sudic al Muntelui Negru (1538 m) staţiune recreativă ce şi-a primit numele de la izvoarele râului Mureş, aflate pe teritoriul localităţii. Staţia de cale ferată reprezintă punctul cel mai înalt (850 m) a căii ferate circulare ce străbate Secuimea. Pe DN 12 se află la 45 km de Miercurea-Ciuc şi 23 km de Gheorgheni, la cumpăna apelor dintre bazinul hidrografic al Mureşului şi Oltului. Izvorul Mureşului este o localitate specifică care are casele înşiruite pe linia drumului naţional, un centru de recreere a tineretului de renume naţional.
Localitatea stațiune climaterică, Timișu de Sus se află situată în depresiunea cu același nume, la o distanță de 18 km de orașul Brașov și la 4 km de Predeal.
Din punct de vedere geografic, localitatea se află la o altitudine de 800-850 m. între Masivul Postăvarul la nord, Masivul Piatra Craiului la est și Platforma Predealului la sud-vest.
Din punct de vedere administrativ, Timișu de Sus aparține orașului Predeal. Și această localitate la fel ca Timișu de Jos, este considerată o atracție turistică datorită peisajului, de aici plecând mai multe trasee montane de mare inters.
.
Pianu de Sus este un sat din județul Alba, Transilvania, România. Aparține administrativ la comuna Pianu.
Baile termale Boghis, este o statiune termala cu caracter permanent, o oaza de recuperare departe de stresul cotidian, este alimentata de 3 foraje cu apa rece(potabila) si 3 foraje cu ape minerale sulfuroase, sodice, bicarbonatate si termale la temperatura de +42 grade Celsius, folosite in tratarea deficientelor locomotorii, a sistemului nervos periferic, artroze, poliartroze si boli ginecologice, colite biliare si litiaze renale sau pur si simplu pentru relaxare sau distractie.
Au fost renovate două piscine exterioare(sezoniere, dintre care una cu instalatie de iluminat nocturn) şi una interioară (permanenta), pe timp de vară circa 4.000 de persoane putându-se bucura de proprietăţile curative ale apei de aici.
.
.
Sancrai se afla langa paraul Bosnyak, la 10 km de Odorheiu Secuiesc, cel mai apropiat oras, si la 4 km de Dealu, centrul comunei.
În partea central-sudică a judeţului Harghita, la numai 12 km depărtare de Odorheiu Secuiesc şi la 74 km de municipiul Miercurea Ciuc, se află Dealu, una dintre cele mai dezvoltate comune din fostul Ţinut Secuiesc, formată în proporţie de 98,8% din cetăţeni maghiari. Cu o suprafaţă totală de 9695 hectare comuna este alcătuită din şapte sate: Dealu, Sîncrai, Ulcani, Fîncel, Tămaşu, Tibod şi Valea Rotundă.
.
Miercurea Ciuc este reşedinţa şi cel mai mare oraş al judeţului Harghita, Transilvania, România. Numele oraşului este atestat pentru prima dată sub forma Csíkszereda într-o scrisoare din anul 1558, cu referire la târgurile săptămânale ţinute aici în zilele de miercuri. Până în perioada interbelică denumirea românească a oraşului a fost Sereda Cicului, după care numele a fost tradus în forma actuală.
Oraşul este situat la altitudinea de 662 m, pe malul râului Olt, în Depresiunea Ciucului.
Una dintre cele mai importante clădiri civile ale oraşului sunt: cetatea Mikó, construită în 1623, spitalul ORL (clădirea a fost construită iniţial pentru a fi sediul comandamentului trupelor de grăniceri) şi spitalul de boli contagioase, ambele edificii datând de la sfârşitul anilor 1700.
Tărlungeni este o localitate în județul Brașov, Transilvania, România, cuprinsă în teritoriul administrativ al județului Brașov, fiind amplasată în sud-estul lui. Este reședința comunei Tărlungeni. Distanța între reședința de județ Brașov și Târlungeni este de 17 km.
.
Sfântu Gheorghe este un municipiu, reședința de județ și cel mai mare oraș al județului Covasna, Transilvania, România. Sfântu Gheorghe este cel mai important oraş al Judeţului Covasna, regiunea istorică Trei Scaune şi, totodată, cel mai mare oraş cu majoritate maghiară din Transilvania.
Daneș este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Mureș, Transilvania, România. Satul se întinde pe râul Târnava Mare la vărsarea pârâului Criș în Târnava Mare. Se află pe drumul național DN 14 Sighișoara-Mediaș, în imediată apropiere de Sighișoara.