Regiuni si statiuni in Romania

Regiunile si statiunile din Romania unde puteti gasi pachete turistice in portalul Direct Booking.

Statiuni si orase in regiunea Litoralul Romanesc

Mamaia

Mamaia

Mamaia - cea mai mare si renumita statiune din Romania, situata in partea de nord a Municipiului Constanta, denumita si Perla Litoralului Romanesc, este o fasie de plaja cu nisip fin, ce se intinde pe o lungime de circa 8 km. in partea de vest a acesteia aflandu-se lacul Siutghiol. Plaja este presarata cu numeroase hoteluri, piscine in aer liber, discoteci, parcuri de agrement, terenuri de sport, precum si un teatru de vara. Statiunea Mamaia ofera turistilor posibilitatea practicarii sporturilor de apa, precum si pescuitul in lacul Mamaia.


Eforie Nord

Eforie Nord

Eforie Nord este a doua statiune turistica ca marime de pe litoralul romanesc, statiune cu un regim balneoclimateric permanent. Amplasata la est de lacul Techirghiol, lac recunoscut pentru proprietatile sale curative ale namolului, statiunea Eforie Nord se afla la o distanta de aproximativ 15 km de orasul Constanta. Statiunea Eforie Nord beneficiaza de o clima mediteraneana, caracterizata prin veri fierbinti cu temperaturi medii cuprinse intre 22-30 de grade Celsius si de o rata a precipitatiilor scazuta (aproximativ 400 ml anual). Soarele straluceste 10-12 ore pe zi, conditiile pentru plaja fiind optime.


Neptun

Neptun

Statiunea balneoclimaterica de interes general Neptun se afla la 6 km nord de Mangalia, la o altitudine de 5-18 m. Climatul statiunii este unul bland (cu veri calduroase si ierni blande, cu cantitati reduse de zapada datorita temperaturii medii de 0 grade in luna ianuarie) fapt ce permite o functionare permanenta a statiunii chiar daca sezonul estival este cel care atrage cei mai multi turisti. Neptun este si ea o statiune estivala mondena, adapostita in trei parti de padure, cu hoteluri mai izolate. Verdeata, confortul si calitatea fac din Neptun locul preferat de petrecere a concediului pentru familiile cu copii.


Venus

Venus

Statiunea Venus este situata in judetul Constanta, pe tarmul Marii Negre, la 3-20 m altitudine, intre statiunile Saturn si Cap Aurora, la 3 km nord de municipiul Mangalia, de care apartine administrativ si la 41 km sud de municipiul Constanta.. Venus, statiunea care poarta numele zeitei frumusetii, a fost construtia in anul 1972 si cuprinde hoteluri cochete, inconjurate de gradini, aproape fiecare purtand un nume de fete. Moderne si confortabile, hotelurile din Venus au fost ani de-a randul preferate de turistii straini, in special germani, care se bucurau aici de conditii excelente la tarife foarte mici.


Jupiter

Jupiter

Jupiter-Cap Aurora (la 40 km de Constanţa şi la 4 km de Mangalia), staţiuni climaterice estivale, între pădurea Comorova şi ţărmul mării. Plaja staţiunii Jupiter se întinde pe o distanţă de 1 km într-un golf pitoresc. Cap Aurora, cea mai tânără staţiune a litoralului românesc atrage nenumăraţi turişti prin frumuseţea peisajului şi a hotelurilor sale, cu nume de pietre preţioase.


Saturn

Saturn

Saturn este statiunea aflata in imediata vecinatate a orasului Mangalia, la 43 km de Constanta. La nord statiunea Saturn se invecineaza cu statiunea Venus. Pe langa posibilitatile de agrement, punctul forte al statiunii il reprezinta existenta izvoarelor mezotermale sulfuroase si a namolului cu valoare terapeutica, utilizate in tratarea afectiunilor ginecologice si cele ale aparatului locomotor. Saturn este o statiune curata, vesela, cu o plaja foarte buna, iar tarifele practicate la cazare sunt printre cele mai mici. Saturn este o statiune noua, introdusa in lista statiunilor balneare romanesti in anul 1972.


Olimp

Olimp

Statiunea Olimp este situata pe tarmul Marii Negre, la 7 km. nord de orasul Mangalia. Numeroasele hoteluri amenajate elegant poarta numele unor provincii istorice romanesti (H.Banat, H.Transilvania, H.Maramures, H.Oltenia, H. Muntenia, H.Moldova, H.Dobrogea etc.). Statiunea constituie, de fapt, o parte a Statiunii Neptun. Hotelurile sunt asezate de-a lungul marii pe un dig natural la 20-30 m deasupra nivelului marii. Statiunea este un loc ideal atat pentru vacante cat si pentru tratament si dispune de plaje inguste recuperate din mare prin crearea de golfuri artificiale cat si de nisip de cea mai buna calitate.


Cap Aurora

Cap Aurora

OLIMP - Construită într-o manieră occidentală, staţiunea Olimp are 8.500 locuri de cazare în hoteluri de 3 şi 2 stele şi 500 locuri în camping. Aici se găseşte ansamblul „Amfiteatru, Panoramic, Belvedere”, cel mai mare şi mai frumos complex turistic de pe litoralul românesc. Celelalte hoteluri poartă denumirile provinciilor istorice româneşti: Moldova, Transilvania, Oltenia, Muntenia. Statiunea Olimp se afla in extremitatea sud-estica a Romaniei, intr-o zona cu o vegetatie relativa bogata, padurea Comorova, pe tarmul Marii Negre, la 7 km nord de orasul Mangalia si la 38 kilometri de Constanta.


Costinesti

Costinesti

Costinesti , capitala tineretii de pe litoral, este statiunea turistica estivala cu cele mai diverse si numeroase elemente ce o disting de celelalte perle din siragul statiunilor de vacanta de pe malul romanesc al Marii Negre. Costinestiul este cel mai mare centru estival de vacante pentru tineret. Dupa cateva zile petrecute in statiune turistul isi da seama de un alt specific al Costinestiului: buna dispozitie. Modul de viata tineresc si tonifiant de aici nu poate fi intalnit in alte statiuni de pe litoral. Statiunea tineretului de pe litoral, pe care pliantele turistice au inceput sa o descrie cu patru decenii in urma, ca fiind o tabara de corturi cu amenajari minime, se inscrie in prezent pe coordonatele marilor vacante estivale.


Eforie Sud

Eforie Sud

Eforie Sud s-a numit, intre cele doua razboaie mondiale, Carmen Sylva, dupa pseudonimul de poeta al reginei Elisabeta a României. Devenita statiune in 1912, Eforie Sud Statiunea se distinge printr-un promontoriu de calcar si o faleza care atinge pe alocuri 35 de metri. Eforie Sud este o statiune estivala integrata orasului Eforie, aflata in extremitatea sud-estica a Romaniei, pe fasia de litoral cuprinsa intre Marea Neagra si Lacul Techirghiol, la 8-20 m peste nivelul marii, la 5 km distanta de Eforie Nord si la 19 km distanta de Constanta. Plaja ingusta este intinsa pe o lungime de 2 kilometri la picioarele falezei care la Eforie Sud atinge cea mai mare inaltime dintre toate statiunile.


Mangalia

Mangalia

Mangalia, cea mai sudică staţiune de pe litoralul Mării Negre, are o climă dulce, asemănătoare cu cea mediteraneană, ceea ce face ca primăvara să sosească mai devreme, iar toamna să întârzie aici mai mult. Mangalia este singura staţiune maritimă care deţine izvoare minerale (sulfuroase, mezotermale şi radioactive, folosite din antichitatea romană).


Constanta

Constanta

Constanța se află în județul cu același nume, în partea de sud-est a României. Se situează pe coasta Mării Negre, într-o zonă lagunară la est, deluroasă la nord și în partea centrală, și de câmpie la sud și vest. Orașul Constanța posedă o plajă proprie în lungime de 6 km. Partea de nord a municipiului, Mamaia, cea mai populată stațiune turistică de pe Litoral, se află pe malul unei lagune, având o plajă de 7 km lungime, plajă care se continuă cu alți 6 km pe teritoriul orașului Năvodari. Constanța este orașul cel mai vechi atestat de pe teritoriul României.


Navodari

Navodari

Oraşul Năvodari este situat în zona centrală a judeţului Constanţa, pe malul de sud al lacului Tasaul şi pe istmul dintre acesta şi lacul Siutghiol. Se află la o distanţă de 15 km de municipiul Constanţa, având ca vecini la Nord - Lacul Tasaul si satul Sibioara, la Sud - Lacul Siutghiol si staţiunea Mamaia, la Vest - localitatea Lumina, iar la Est - Marea Neagră.



Vama Veche

Vama Veche

Vama Veche este situat la o distanta de 7 km de 2 Mai si la 12 km de Mangalia. La Vama Veche se poate ajunge de la Mangalia, care este punctul terminus al caii ferate, cu ajutorul microbuzelor care se pot lua din gara sau cu masina proprie pe drumul national E 87. Vama Veche este o statiune in continua transformare – un lucru rau dupa unii – aici s-a construit foarte mult in ultimii ani, iar „spiritul” s-a pierdut printre tonele de moloz si beton. Nu trebuie uitat totusi ca „spiritul” tine mai mult de oamenii care populeaza Vama Veche si mai putin de constructiile inconjuratoare.


Techirghiol

Techirghiol

Techirghiol este un oras in extrmitatea de sud-est a Romaniei (jud. Constanta), situat pe malul lacului Techirghiol (12 km patrati, adancime de 10-15 m), la 16 km de orasul Constanta, aproape de Marea Neagra. Legenda formarii acestui oras spune ca un batran olog si orb a ajuns odata cu magarul sau, din greseala, in malul acestui lac. S-a chinuit batranul ore in sir sa iasa din noroiul mirositor, dar bidiviul incapatanat nici ca voia sa se miste, malul acela exercitand o tainica atractie asupra sa. Mare a fost insa mirarea si bucuria batranului cand, iesind din lac, si-a dat seama ca ochii sai puteau distinge din nou o geana de lumina, iar picioarele sale, de multa vreme neputincioase, incepusera sa-l asculte.


2 Mai

2 Mai

Situat in apropierea granitei cu Bulgaria, satul a devenit foarte cautat de turisti, fiind perfect pentru cei dornici de clipe linistite si discrete. Izolarea, salbaticia si noncomformismul atrag anual foarte multi tineri. Cazarea se poate face in casele localnicilor sau la una dintre vilele din sat sau de pe plaja. Cel ce vrea sa fie mai aproape de natura, sa mai auda sunete de chitara si sa-si petreaca noptile pe plaja, langa focuri de tabara sau terase cu stuf, trebuie sa ajunga la 2 Mai.




Corbu

Corbu

Comuna Corbu se afla la 8 km. nord de Statiunea Mamaia si se invecineaza la sud cu orasul Navodari si are o buna legatura rutiera judeteana, pe DJ 226. Acesta porneste din zona Midia Navodari, cu relatii pe DN 22 B, prin Navodari – Ovidiu, la DN 2 A – E 60 spre Bucuresti – Constanta si pe litoral prin zona turistica Navodari – Mamaia – Constanta.


Statiuni si orase in regiunea Valea Oltului

Calimanesti Caciulata

Calimanesti Caciulata

Statiunea Calimanesti Caciulata este situata in partea central-sudica a Romaniei, pe malul drept al Oltului, in Depresiunea subcarpatica Jiblea-Calimanesti, la altitudinea de 260-280 m, 18 km distanta de municipiul Ramnicu Valcea (sediul administrativ al Judetului Valcea), cu o populatie de 8.633 locuitori Impreuna cu statiunea Caciulata, acesta alcatuieste statiunea Calimanesti-Caciulata, statiune deschisa in tot cursul anului.


Baile Olanesti

Baile Olanesti

Statiunea Băile Olăneşti se află la 18 km NV de Rm.Vâlcea, reşedinţa judeţului. Este străbătută de valea râului Olăneşti deschisă înspre sud şi închisă înspre nord, ceea ce determină pătrunderea razelor solare toată ziua. Este aşezat la o altitudine de 450 m. Statiunea Baile Olanesti este una dintre putinele localitati din tara care intruneste in chip armonios doi factori naturali de cura: factorul climatic si topoclimatic local, si factorul hidromineral constituit din apele minerale. Baile Olanesti ocupa primul loc printre statiunile balneoclimaterice din Romania in ceea ce priveste numarul de izvoare, debitul total zilnic al acestora, ca si varietatea compozitiei si a concentratiei apelor minerale.


Baile Govora

Baile Govora

Baile Govora se afla in judetul Valcea, in zona depresionara subcarpatica din nord-estul Olteniei, la 21 km de Ramnicul Valcea, pe o derivatie a soselei catre Horezu si Targu-Jiu, la o altitudine de 360-380 m, situata intr-o regiune de dealuri si coline acoperite de paduri  de fag , stejar, molid, brad si salcam, in suprafata de 370 ha. Parcul balnear, proiectat de arhitectul peisagist Emil Pinard, este unic prin arhitectura sa specifică începutului secolului al XX – lea. Ecosistemul său care reuneşte specii indigene de foioase, unele caracteristici arealului montan ( conifere) şi specii exotice care convieţuiesc într-o armonie desăvârşită întăresc senzaţia de unicitate şi grandoare.


Ramnicu Valcea

Ramnicu Valcea

Municipiul Ramnicu Valcea se afla asezat pe partea dreapta a raului Olt, in partea de nord-est a Olteniei, la o altitudine de 240-260 m. Pozitia sa geografica determina si temperatura care aproape mereu este calduroasa, clima fiind temperat continentala. Municipiul Ramnicu Valcea situat in zona functionala carpato-dunareano-olteana, unitate a teritoriului tarii (judetele Mehedinti, Gorj, Olt, Valcea, Dolj) se caracterizeaza prin reteaua de localitati formate pe fondul unei retele dense de apa, cu lunci fertile de-a lungul carora s-au instalat de timpuriu cai de comunicatie si vechi asezari strategice.


Brezoi

Brezoi

Brezoi este un oraș situat în nordul județului Vâlcea, România, la confluența râului Lotru cu râul Olt, în cea mai mare depresiunea intercarpatica, cunoscută sub numele de Țara Loviștei.


Horezu

Horezu

In depresiunea marginita de lantul Carpatilor Meridionali la nord, se afla un orasel linistit de munte, renumit pentru arta nascuta din bulgarele de lut, creata de mesterii ceramisti si admirata de iubitorii de frumos. Situat intr-un peisaj natural deosebit – inconjurat de Muntii Capatanii, Magura Slatioarei, dealurile Negrulestilor, Costestilor si Tomsanilor, Horezu cel mai renumit centru de olarit din tara, unul dintre punctele turistice importante din tara noastra a devenit oficial statiune turistica.


Statiuni si orase in regiunea Transilvania

Poiana Brasov

Poiana Brasov

Poiana Brasov este cea mai renumita statiune pentru sporturile de iarna din Romania si totodata un important centru turistic international. Ea dispune de 12 partii de schi, cu grade diferite de dificultate, terenuri de sport, un lac, discoteci, baruri si restaurante. Cazarea este asigurata in buna parte in hoteluri de lux, pensiuni, in vile sau cabane.


Sovata

Sovata

Stațiune cu sezon permanent, Sovata a fost menționată pentru prima data ca loc tămăduitor într-un document din 1597, dar abia în 1850 devine stațiune balneară. Este înconjurată de dealurile Cireșelu (912 m), Capela (720 m), Bechiș (1.079 m), Dealul Mic și Muntele de Sare, fiind acoperită cu păduri de fagi, stejari, carpeni, ulmi, castani, brazi și mesteceni. Stațiunea are o clima subalpină, cu veri răcoroase (temperatura medie în iulie este de 18,5°C) și ierni blânde (temperatura medie în ianuarie este de -3,5°C). Temperatura medie anuală este de 7,6°C, iar media anuală a precipitațiilor este de 750 mm.


Brasov

Brasov

Brasov (germana: Kronstadt, maghiara: Brasso) este resedinta si cel mai mare oras al judetului Brasov, Transilvania, Romania. Are o populatie de 283.901 locuitori. Intre 8 septembrie 1950 si 24 decembrie 1960 s-a numit Orasul Stalin, dupa Iosif Stalin, si a fost capitala Regiunii Stalin. A fost declarat municipiu la 17 februarie 1968. Atestat pentru prima data in anul 1234 in asa zisul "Catalogus Ninivensis" orasul isi intinde existenta istorica pana in vremurile indepartate ale epocii neolitice si a bronzului, gasindu-se urmele unor asezari omenesti in zona dealurilor Melcilor si Sprenghi.


Covasna

Covasna

Amplasare: se afla la altitudinea de 564 m, la contactul versantului estic al Muntilor Vrancei cu depresiunea Barsei, la 31 km de Sfantu Gheorghe si la 60 km de Brasov. Primele cure balneare la Covasna au fost organizate în secolul XIX: apa minerală scoasă din fântâni era turnată în căzi de lemn şi încălzită cu pietre fierbinţi. Iar mofetele erau, de fapt, nişte găuri mari în pământ, cu scări, în care pacientul intra cu tot corpul lăsându-şi doar capul afară, în aer liber. Astăzi Covasna are o bază de tratament modernă la care vin, în orice perioadă a anului, cei care preferă o terapie naturală împotriva afecţiunilor cardiovasculare.


Baile Tusnad

Baile Tusnad

Baile Tusnad (in maghiara Tusnádfürdő) este un oras in judetul Harghita, România. Are o populatie de 1.728 locuitori, fiind orasul cu cel mai mic numar de locuitori din România. Este situat in partea sudica a depresiunii Ciucului, intre muntii Harghita si Bodoc, in cheiurile Oltului, la o altitudine de 650 m. Este o importanta statiune balneo-climaterica.


Balvanyos

Balvanyos

Baile Balvanyos de azi s-a format din contopirea a trei colonii de bai care au functionat odinioara. Cea mai veche este cea care se situeaza in pasul Balvanyos: Pucioasa din Turia (cuvantul "pucios" se refera la mirosul urat al hidrogenului sulfurat), deoarece in pestera Pucioasa din Turia s-au acumulat gaze terapeutice, pe peretele sale se gasesc picaturi de "vitriol" care au fost si sunt si azi folosite de oameni pentru tamaduirea si vindecarea proprie. Exploatarea turistica din punct de vedere balneologic a inceput din anul 1938. Rocile vulcanice si sedimentare din sol, emanatiile de bioxid de carbon si de hidrogen sulfurat au favorizat aparitia a mai multor izvoare de apa minerala.


Geoagiu Bai

Geoagiu Bai

Localitatea Geoagiu este situata la confluenta cursului inferior al raului Geoagiu cu raul Mures, intr-o depresiune formata din ultimele ramificatie a Muntilor Metaliferi. Localitatea este cunoscuta de pe timpul romanilor cand a purtat numele de Gemisara si ulterior Termele Dodonei. Dezgroparea statuilor reprezentandu-i pe Esculap si Egeea sta marturie vietii intense din acele timpuri. Clima este moderata intramontan-depresionara, linistitoare, cu ierni blande (o temperatura medie in ianuarie de -2 grade Celsius) si cu veri placute (temperatura medie in iulie in jur de 20 grade).


Sighisoara

Sighisoara

Municipiul Sighisoara este situat in Podisul Hartibaciului, subdiviziune a Podisului Tarnavelor, parte componenta a Depresiunii Colinare a Transilvaniei. Asezarea coboara din Dealul Cetatii (425 m), deal încoronat de cetatea medievala si întins dinspre NV spre SE, în mijlocul unei imens amfiteatru natural, marginit la N de Dealul Stejaris (524 m) si Hula Danesului, la S de Lunca Postei care urca spre Dealul de Mijloc (511 - 603 m), iar spre E de Dealul Bradet (524 m). Diferenta de înaltime este de 110 m, astfel ca Dealul Cetatii domina întreaga vale din amonte a Tarnavei Mari, altitudinea maxima fiind de 430 de m la S, iar cea minima de 350 m în V.


Cluj Napoca

Cluj Napoca

Municipiul Cluj-Napoca este situat în zona centrală a Transilvaniei, având o suprafață de 179,5 km². Situat în zona de legătură dintre Munții Apuseni, Podișul Someșan și Câmpia Transilvaniei, orașul este plasat la intersecția paralelei 46° 46’ N cu meridianul 23° 36’ E. Se întinde pe văile râurilor Someșul Mic și Nadăș și, prin anumite prelungiri, pe văile secundare ale Popeștiului, Chintăului, Borhanciului și Popii.


Sangeorgiu de Mures

Sangeorgiu de Mures

Sangeorgiu de Mures este o localitate în judeţul Mureş, Transilvania, România. Este situata la nord de Targu Mures, pe drumul naţional DN 15 Târgu Mureş - Reghin, la o distanta de 5 km de Targu Mures si 27 km de Reghin.


Colibita

Colibita

Colibița este un sat în comuna Bistrița Bârgăului din județul Bistrița-Năsăud, Transilvania, România.


Timisu De Jos

Timisu De Jos

Timișu de Jos (în maghiară Alsótömös, în germană Untertömösch) este o localitate componentă a orașului Predeal din județul Brașov, Transilvania, România.


Alba Iulia

Alba Iulia

Municipiul Alba Iulia este situat la o altitudine de 270 m, la o distanță de 340 km de București, 100 km de Cluj, 70 km de Sibiu și la 241 km de Arad. Municipiul este așezat în perimetrul format de râul Ampoi, râul Sebeș, crestele munților Apuseni și Podișul Transilvaniei. Orașul propriu-zis este așezat pe prima terasă a Mureșului, care formează spre est un șes lung de 8-10 km și lat de 2-4km. Partea de vest a orașului este străjuită de înălțimile împădurite ale Munților Metalici cu Vârful Mamut (630 m). Spre est, peste Mureș, se disting dealurile argiloase de culoare roșiatică ale podișului ardelean, erodate de râurile Mureș, Sebeș și Secaș, acestea formând un șir de râpe cu forme interesante și vegetație rară.


Cristian

Cristian

Comuna Cristian este situata in partea de sud est a judetului Brasov, amplasandu-se de o parte si de alta a DN 73, drum ce face legatura cu capitala Romaniei, Bucuresti, cu municipiul Pitesti, si in partea nordica cu municipiul Cluj si Targu Mures. In zona limitrofa perimetrului localitatii, aceasta se invecineaza in Nord cu Orasul Ghimbav, la Vest cu comuna Vulcan, la Sud cu orasul Rasnov, iar Est cu municipiul Brasov de care o despart aproximativ 8 km.


Targu Mures

Targu Mures

Târgu Mureș este situat în zona central-nordică a României fiind amplasat la intersecția a trei zone geografice Câmpia Transilvaniei, Valea Mureșului și Valea Nirajului, la o altitudine de aproximativ 320 m față de nivelul mării. Ridicat inițial pe terasa inferioară de pe stânga râului Mureș, orașul s-a dezvoltat de-a lungul timpului ocupând și povârnișurile și dealurile din apropiere. În prezent orașul se întinde de o parte și de alta a cursului râului Mureș și pe dealurile Cornești și Nirajului. Săpăturile efectuate de arheologul Ștefan Kovács au confirmat faptul că teritoriul de azi al orașului Târgu Mureș a fost locuit încă din preistorie.


Sacele

Sacele

Municipiul Săcele este poarta de acces spre două masive muntoase : Ciucaş şi Piatra Mare. Turiştii pasionaţi de drumeţii montane şi iubitorii sporturilor de iarnă vor găsi aici peisaje deosebit de atractive şi condiţii adecvate pentru practicarea unor sporturi (parapantă , pârtii de schi şi sărituri , telescaun) Munţii Piatra Mare sunt caracterizaţi printr-o mare diversitate a configuraţiei reliefului. Masivul Ciucaş este unul dintre cele mai frumoase şi atrăgătoare ţinuturi cu un aspect impunător. Se pot practica sărituri cu parapanta , pe trambulina artificială - singura din ţară ; de asemenea , există 3 pârtii de dificultate medie (Pârtia Baciului , Pârtia Bârsei , Plaiul Mocanilor).


Hunedoara

Hunedoara

Situat in partea centrala a judetului cu acelasi nume, pe valea Cernei, municipiul Hunedoara se afla la 19 km de Deva. In teritoriul sau administrativ sunt cuprinse localitatea Racastie si satele apartinatoare Zlasti, Bos, Gros, Hasdat si Pestisu Mare. Este strabatut de drumul judetean DJ 687 Santuhalm - Hunedoara, drum judetean care face legatura cu drumul european E 7, precum si de drumuri judetene care fac legatura intre Hunedoara si Calan, respectiv Hunedoara si Hateg. Relieful este reprezentat prin dealuri si glacisuri piemontane, cu altitudini de 300 400 m, la care se adauga Valea Cernei cu lunci largi si trasee bine exprimate.


Turda

Turda

Turda (în latină Potaissa) este un municipiu în județul Cluj, Transilvania, România, cu o populație de 43.472 locuitori (la 20 octombrie 2011). Se situează la circa 30 km sud-est de municipiul Cluj-Napoca.


Praid

Praid

Localitatea Praid este o statiune balneara situata la altitudinea de 5oo-525m, in judetul Harghita, incadrat de localitati cu vechi renume turistic, precum Sovata si Corund, dar binecuvantata cu o mina de sare. Praidul si-a creat un bine-meritat renume propriu, imbina in mod spectaculos farmecul rustic al satului secuiesc, dezvoltand structuri turistice de tip rural, balnear si de agrement. La Praid se gasesc izvoare hipertermale (49 grade) sarate si un munte de sare cu lapiezuri si izvoare sarate. In statiune exista un strand amenajat, cu apa sarata, langa care sunt amenajate bai sarate fierbinti (in vane) apa sarata fiind incalzita in cazane.


Odorheiu Secuiesc

Odorheiu Secuiesc

Odorheiu Secuiesc este un municipiu din județul Harghita. Orașul se află situat la 105 km sud-est de Târgu Mureș și este străbătut de râul Târnava Mare. Prima atestare a orașului datează din 1301 cu numele de Uduord. Denumirea orașului indică faptul că executorul secuilor își avea aici sediul. Se presupune că localitatea a fost oraș liber înainte de secolul al XIV-lea. În anul 1357 aici s-a ținut prima Dietă a secuilor. Cetatea (castelul) din oraș a fost edificată în anul 1492 cu folosirea materialelor de construcție ale unei mănăstiri. Ioan Sigismund, principele maghiar al Transilvaniei, a luat în stăpânire cetatea după ce a câștigat o bătălie contra secuilor.


Sangeorz Bai

Sangeorz Bai

Statiune cu regim permanent (cunoscuta ca statiune balneara incepand cu secolul al XVII-lea), se bucura de o clima montana moderata cu veri reci (temperatura medie in iulie este de - 5,5°C). Temperatura medie anuala este de 7,5°C, umiditatea depaseste 82%. Statiunea dispune de numeroase izvoare de ape minerale bicarbonatate, clorate, sodice, calcice, magneziene, care sunt carbonate, hipertonice si izotonice, namol mineral, mofete.


Sibiu Bazna

Sibiu Bazna

Atestata documentar inca de la 1302, printr-un act in care consiliul unei manastiri din Oradea adevereste ca un comite sas a donat localitatea denumita Bazna bisericii catolice din Alba Iulia. Premizele infiintarii statiunii incep inca din anul 1671, cand niste ciobani au descoperit zacamantul de gaz natural de la Bazna. Prin aceasta, ca si prin apele minerale descoperite ulterior, statiunea a atras atentia oamenilor nu numai din Transilvania, ci si din alte locuri. In luna noiembrie 1814 se hotareste construirea unui stabiliment balnear, in 1835 s-au facut primele amenajari: 4 cabine si o instalatie de incalzit apa in cazane si, abia in 1843, se definitiveaza proiectul.


Vulcan

Vulcan

Vulcan (mai demult numit Jiu-Vaidei-Vulcan) este un municipiu în județul Hunedoara, Transilvania, România, format din localitățile componente Dealu Babii, Jiu-Paroșeni și Vulcan (reședința).


Bistrita

Bistrita

Situat in partea nordica a Romaniei la poalele Muntilor Bargaului, orasul Bistrita este resedinta judetului Bistrita-Nasaud avand de 87.000 locuitori. Prima atestare documentara dateaza din 1264. Resedinta a judetului Bistrita - Nasaud, municipiul Bistrita este situat în partea de nord-est a Podisului Transilvaniei, în Depresiunea Bistritei. Municipiul Bistrita este amplasat pe un teren plan, la o altitudine de 356 m.


Borsec

Borsec

Orasul Borsec se afla la 26 km de Toplita pe drumul national 15 care duce spre Piatra Neamt. Inconjurat de Muntii Bistrita, Muntii Calimani, Muntii Gurghiu si Masivul Ceahlau, orasul este situat la o altitudine de 900 m. Este o veche statiune (cunoscuta din 1804), deschisa tot timpul anului, cu numeroase izvoare de ape minerale carbo-gazoase sau continand calciu, magneziu. Aceste ape sunt cunoscute pentru efectul lor benefic inca din a doua jumatate a secolului al XVI-lea. Efectele terapeutice ale izvoarelor de ape minerale au fost recunoscute pe plan international primind medalia Targului International de la Viena (1873), apa de Borsec fiind numita "Regina Apelor Minerale", medalia de argint si Diploma de Onoare la expozitiile organizate in 1876 la Berlin si respectiv, Trieste, Diploma de Onoare a Expozitiei de la Paris (1878).


Lacu Rosu

Lacu Rosu

Lacu Rosu este un lac de baraj natural, situat la poalele Muntilor Hasmasu Mare, in apropiere de orasul Gheorgheni, din judetul Harghita. Este cel mai mare lac natural montan din Romania numele provenind de la Paraul Rosu, care traverseaza straturi de culoare rosie, cu oxizi si hidroxizi din fier. Statiunea Lacu Rosu este un adevarat paradis pentru cei care cauta recreere si odihna. Situata in partea de Est a Transilvaniei in Carpatii Orientali, Lacu Rosu si Cheile Bicazului este o regiune de unica frumusete in lume.


Hateg

Hateg

Asezat in depresiunea cu acelasi nume, la o altitudine de 310 - 350 m si inconjurat de munti, Hategul are farmecul specific unui orasel montan de provincie. Geografic, orasul este asezat la poalele Muntilor Retezat, la o distanta de 40 km de resedinta judetului Hunedoara, Deva, la 26 km fata de orasul Hunedoara, la 50 km de municipiul Petrosani si la 70 de km de Caransebes.


Sfantu Gheorghe Covasna

Sfantu Gheorghe Covasna

Municipiul Sfântu Gheorghe este situat în depresiunea Brașovului, strabatut de raul Olt si atinge altitudinea de 550 m. Se află la intersecția câtorva drumuri, cel mai important fiind DN12 ce leagă municipiul Brașov de municipiul Miercurea-Ciuc. Condițiile de relief și climă au oferit un cadru favorabil dezvoltării acestei localități.



Orastie

Orastie

Orastie face parte din judetul Hunedoara si reprezinta unul din cele mai vechi orase din tara, amplasat pe o vatra straveche de locuitori dacici.


Dej

Dej

Dej este un municipiu în județul Cluj, Transilvania, România, format din localitățile componente Dej, Ocna Dejului, Peștera, Pintic și Șomcutu Mic. Se află la 57 km nord-est de municipiul Cluj-Napoca, la confluența dintre râurile Someșul Mare și Someșul Mic.



Baile Homorod

Baile Homorod

Băile Homorod se află la 18 km de Odorheiu Secuiesc, la 34 km de Miercurea-Ciuc și la 6 km de Vlăhița. Este așezată pe valea râului Homorodul Mare și a pârâului Băilor, la o altitudine de 740-760 m. Localitatea are un microclimat tipic subalpin, fiind ferită de vânturi, și este propice recreerii, și refacerii în stările postoperatorii. Dispune de băi de interes local de apă minerală, cu mai multe izvoare de apă minerală (izvoarele Lobogo, Maria, Csorga, Homoradi, Ilona, Fenyves). Caracteristica comună a apelor acestor izvoare este conținutul bogat în minerale (Li, Mn, Br.



Medias

Medias

Mediaşul este aşezat în inima Ardealului, în judeţul Sibiu, pe valea râului Târnava Mare. Atestat documentar în anul 1267, Mediaşul este un adevărat muzeu în aer liber. Monumente istorice şi de artă medievală sunt distribuite pe întreaga suprafaţă cuprinsă între zidurile cetăţii oraşului. În anul 1359 Mediaşul a fost numit pentru prima dată oraş.


Fagaras

Fagaras

Localitatea este asezata pe terasa, relativ joasa, de pe malul stang al Oltului, taiata de vechea albie a paraului Berivoi. Tara Fagarasului a constituit din cele mai vechi timpuri, alaturi de Tara Barsei, o zona de refugiu in fata dusmanului, datorita pozitiei sale geografice favorabile. Aflata pe rand in componenta Tarii Romanesti (regasim apanajele Fagarasului si Almasului in marele titlu voievodal al lui Mircea cel Batran) si sub stapanirea regilor Ungariei, stravechiul teritoriu romanesc revine la patria-mama o data cu Marea Unire de la 1 decembrie 1918.



Harghita Bai

Harghita Bai

Statiunea montana Harghita Bai, avand o suprafata de 34 ha, este o localitate componenta a municipiului Miercurea Ciuc, situata la cea mai inalta altitudine din judetul Harghita (la 1350 m), cuibarita intre piscuri muntoase de o frumusete salbatica, foarte cautate de amatorii de turism montan. Harghita Bai este o statiune balneoclimaterica de interes local fondata in anii 1800. A devenit cunoscuta datorita pe de o parte peisajului inconjurator, iar pe de alta parte datorita apelor sale minerale si a mofetelor sulfuroase indicate in tratarea bolilor cardiovasculare si afectiunilor reumatice.




Piatra Fantanele

Piatra Fantanele

Piatra Fântânele este un sat în partea de est a județului Bistrița-Năsăud, în Pasul Tihuța la 1.201 m altitudine, la 45 km de municipiul Bistrița, pe drumul european E58, DN17 care face legătura între Transilvania de NE și Bucovina de SV. Aparține administrativ de comuna Tiha Bârgăului.


Zalau

Zalau

Zalău este reședința și cel mai mare oraș al județului Sălaj, Transilvania, România. Situat în nord-vestul României, la trecerea dintre Carpații Orientali și Munții Apuseni, județul Sălaj este cunoscut din vremuri străvechi ca Țara Silvaniei, adică Țara pădurilor, cu o suprafață de 3850 km2 și având ca vecini la nord județele Satu-Mare și Maramureș, la vest și sud-vest județul Bihor, iar la sud-est județul Cluj.


Izvorul Muresului

Izvorul Muresului

Izvorul Mureşului este o localitate montană la poalele Hăşmaşului Mare (1793 m), pe versantul sudic al Muntelui Negru (1538 m) staţiune recreativă ce şi-a primit numele de la izvoarele râului Mureş, aflate pe teritoriul localităţii. Staţia de cale ferată reprezintă punctul cel mai înalt (850 m) a căii ferate circulare ce străbate Secuimea. Pe DN 12 se află la 45 km de Miercurea-Ciuc şi 23 km de Gheorgheni, la cumpăna apelor dintre bazinul hidrografic al Mureşului şi Oltului. Izvorul Mureşului este o localitate specifică care are casele înşiruite pe linia drumului naţional, un centru de recreere a tineretului de renume naţional.


Timisu De Sus

Timisu De Sus

Localitatea stațiune climaterică, Timișu de Sus se află situată în depresiunea cu același nume, la o distanță de 18 km de orașul Brașov și la 4 km de Predeal. Din punct de vedere geografic, localitatea se află la o altitudine de 800-850 m. între Masivul Postăvarul la nord, Masivul Piatra Craiului la est și Platforma Predealului la sud-vest. Din punct de vedere administrativ, Timișu de Sus aparține orașului Predeal. Și această localitate la fel ca Timișu de Jos, este considerată o atracție turistică datorită peisajului, de aici plecând mai multe trasee montane de mare inters.




Pianu De Sus

Pianu De Sus

Pianu de Sus este un sat din județul Alba, Transilvania, România. Aparține administrativ la comuna Pianu.



Boghis

Boghis

Baile termale Boghis, este o statiune termala cu caracter permanent, o oaza de recuperare departe de stresul cotidian, este alimentata de 3 foraje cu apa rece(potabila) si 3 foraje cu ape minerale sulfuroase, sodice, bicarbonatate si termale la temperatura de +42 grade Celsius, folosite in tratarea deficientelor locomotorii, a sistemului nervos periferic, artroze, poliartroze si boli ginecologice, colite biliare si litiaze renale sau pur si simplu pentru relaxare sau distractie. Au fost renovate două piscine exterioare(sezoniere, dintre care una cu instalatie de iluminat nocturn) şi una interioară (permanenta), pe timp de vară circa 4.000 de persoane putându-se bucura de proprietăţile curative ale apei de aici.







Sancrai

Sancrai

Sancrai se afla langa paraul Bosnyak, la 10 km de Odorheiu Secuiesc, cel mai apropiat oras, si la 4 km de Dealu, centrul comunei. În partea central-sudică a judeţului Harghita, la numai 12 km depărtare de Odorheiu Secuiesc şi la 74 km de municipiul Miercurea Ciuc, se află Dealu, una dintre cele mai dezvoltate comune din fostul Ţinut Secuiesc, formată în proporţie de 98,8% din cetăţeni maghiari. Cu o suprafaţă totală de 9695 hectare comuna este alcătuită din şapte sate: Dealu, Sîncrai, Ulcani, Fîncel, Tămaşu, Tibod şi Valea Rotundă.



Miercurea Ciuc

Miercurea Ciuc

Miercurea Ciuc este reşedinţa şi cel mai mare oraş al judeţului Harghita, Transilvania, România. Numele oraşului este atestat pentru prima dată sub forma Csíkszereda într-o scrisoare din anul 1558, cu referire la târgurile săptămânale ţinute aici în zilele de miercuri. Până în perioada interbelică denumirea românească a oraşului a fost Sereda Cicului, după care numele a fost tradus în forma actuală. Oraşul este situat la altitudinea de 662 m, pe malul râului Olt, în Depresiunea Ciucului. Una dintre cele mai importante clădiri civile ale oraşului sunt: cetatea Mikó, construită în 1623, spitalul ORL (clădirea a fost construită iniţial pentru a fi sediul comandamentului trupelor de grăniceri) şi spitalul de boli contagioase, ambele edificii datând de la sfârşitul anilor 1700.


Tarlungeni

Tarlungeni

Tărlungeni este o localitate în județul Brașov, Transilvania, România, cuprinsă în teritoriul administrativ al județului Brașov, fiind amplasată în sud-estul lui. Este reședința comunei Tărlungeni. Distanța între reședința de județ Brașov și Târlungeni este de 17 km.



Sfantu Gheorghe

Sfantu Gheorghe

Sfântu Gheorghe este un municipiu, reședința de județ și cel mai mare oraș al județului Covasna, Transilvania, România. Sfântu Gheorghe este cel mai important oraş al Judeţului Covasna, regiunea istorică Trei Scaune şi, totodată, cel mai mare oraş cu majoritate maghiară din Transilvania.


Danes Sighisoara

Danes Sighisoara

Daneș este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Mureș, Transilvania, România. Satul se întinde pe râul Târnava Mare la vărsarea pârâului Criș în Târnava Mare. Se află pe drumul național DN 14 Sighișoara-Mediaș, în imediată apropiere de Sighișoara.




Statiuni si orase in regiunea Valea Prahovei

Sinaia

Sinaia

Sinaia una dintre cele mai frumoase statiuni montane din Romania se prezinta vizitatorului cu un bogat trecut cultural si social. Fosta resedinta a regilor, si purtand un nume sfant, cel al Muntelui Sinai, ce a fost dat pentru prima oara Manastiri Sinaia de catre Spatarul Mihail Cantacuzino (sec XVII), Sinaia inbina neintrecut frumusetea naturii cu cea a artei arhitecturale.


Predeal

Predeal

Staţiunea Predeal este situatã în centrul României pe Valea Prahovei, între râurile Prahova şi Timiş, la poalele munţilor Bucegi la nord-est de aceştia şi cele ale munţilor Baiului la nord-vest. Oraşul Predeal este cel mai inalt oras din tara, aflat la altitudinea de 1030m-1110m, Climatul montan din zona Valea Prahovei, cu verile rãcoroase şi iernile friguroase, face ca staţiunea Predeal sã fie de un real interes turistic în toate anotimpurile. Oraşul Predeal oferã privelişti încântãtoare, fiind recomandat atât pentru recreere cât şi pentru refacere din convalescenţã prin aerul sãu cu umiditate ridicatã şi nepoluat, dar şi pentru practicarea sporturilor de iarnã precum ski, snowboard sau sãniuş.


Busteni

Busteni

Orasul Busteni este poarta Bucegilor, fruntea turismului montan din Romania. Localizat in extremitatea estica a Carpatilor Meridionali, in mijlocul tarii, orasul Busteni este un loc ideal din care se pleaca in masivul Bucegi pentru drumetii, alpinism si odihna. Staţiunea climaterică Buşteni oferă, în orice anotimp, condiţii optime petrecerii concediului, a vacanţelor, a sfârşitului de săptămâna, într-un frumos cadru montan. Străjuită de munţii Caraiman (2384 m) şi Coştila (2489 m), străbătută de apele râului Prahova, staţiunea se remarcă atât prin pitorescul ei şi a împrejurimilor, precum şi prin posibilităţile pentru practicarea unor variate forme de turism: drumeţii montane, alpinism, practicarea sporturilor de iarnă, excursii la cabane etc.


Azuga

Azuga

Statiunea climaterica Azuga este localizata pe cursul superior al Prahovei, la poalele Muntilor Bucegi, la o altitudine medie de 920 m. Asezarea s-a numit intial „Intreprahove” si a fost declarata oras in anul 1948. Avand un climat tonic-stimulant, aer curat, ozonizat, statiunea se recomanda pentru tratarea nevrozelor astenice, a starilor de debilitate, a surmenajului fizic si intelectual. Aceasta statiune este un important punct de plecare spre cabanele din Muntii Bucegi si Baiului.


Breaza

Breaza

Breaza, este situata in nord-vestul judetului Prahova, pe stravechiul drum de legatura intre Transilvania si Muntenia, folosit astazi de magistrala feroviara nr. 3 si soseaua internationala E 60, pe cursul mijlociu al raului Prahova. Orasul este marginit la nord de Depresiunea Comarnic - Talea, ce face parte din sirul depresiunilor subcarpatice interne, iar la sud de Depresiunea Campina, depresiune subcarpatica externa. La est si vest sunt doua siruri de dealuri subcarpatice, ce constituie o prelungire spre sud a muntilor. Breaza este poarta de intrare in zona turistica a masivului Bucegi.


Campina

Campina

Localitatea Câmpina a fost menţionată documentar în anul 1503, iar în 1593 apare consemnată ca punct de vamă pe drumul spre Transilvania. In 1663 devine targ. Localitatea cu statut de targ în 1663 se dezvolta treptat, beneficiind în 1791 de prima amenajare a drumului pe Valea Prahovei, datorită trupelor austriece. In 1864 este ridicată la rangul de oraş. In 1890, la Câmpina se ridica prima schelă petrolieră din ţară, iar în 1895 se construieşte rafinăria ,,Fabrica Nouă", pe atunci cea mai mare din Europa. In 1994 oraşul Câmpina a fost declarat municipiu.


Cornu

Cornu

Cornu este o comună în județul Prahova, Muntenia, România, formată din satele Cornu de Jos (reședința), Cornu de Sus și Valea Oprii.


Paraul Rece

Paraul Rece

Una din perlele turistice încă ascunse ale zonei, beneficiind de un cadru natural pitoresc şi o locaţie deosebită, staţiunea Pârâul Rece are un potenţial turistic extraordinar fiind retrasă în coasta munţilor Bucegi dar totuşi uşor accesibilă. Staţiunea Pârâul Rece se află la o altitudine de 1000 m faţă de nivelul marii şi la distanţa de 8 km faţă de Predeal (foarte aproape în acelaşi timp de Castelul Bran şi Cetatea Râşnov) pe Drumul Naţional 73A, Predeal - Pârâul Rece - Râşnov. Faţă de Bucureşti, staţiunea se află la o distanţă de 140 km (de pe DN1, la câţiva km înainte de Predeal, se face stânga pe DN73A).


Poiana Tapului

Poiana Tapului

Poiana Țapului este o localitate în județul Prahova, Muntenia, România, aflată pe valea Prahovei, fiind componentă a orașului Bușteni.


Banesti

Banesti

Localitatea este asezata pe Valea Prahovei, la aproximativ 30 km. N-V de Ploiesti si 3 km. S-E de Campina, in decursul timpului profitand din plin de avantajele oferite de drumul comercial al Vaii Prahovei(1431-1433), care facea legatura intre Brasov si Tara Romaneasca, perioada cand este amintita localitatea Comarnic. Aurel Vlaicu, in incercarea sa de a trece Carpatii si-a gasit sfarsitul in comuna Banesti. Aici, in locul trecerii sale in nefiinta, de-a lungul soselei DN1 se ridica un frumos monument, omagiu adus curajului, o acvila cu aripile deschise, indreptate spre cucerirea Carpatilor ca sa sfarme granitele fiilor de acelasi neam; 13 septembrie este o data care a ramas vie in memoria copiilor Banestiului de atunci, cand pasarea de metal pilotata de Aurel Vlaicu s-a prabusit in aval de comuna Banesti.


Statiuni si orase in regiunea Crisana

Baile Felix

Baile Felix

Statiunea Baile Felix este situat in partea de nord-vest a Romaniei, in judetul Bihor, la o distanta de circa 9 KM de Oradea. Asezata in campia Crisurilor la o altitudine de 150 m, statiunea are un climat continental moderat de ses, cu ierni blande si veri temperate cu influenta mediteraniana, ideal pentru turism balnear. La dispozitia turistilor intreg anul, statiunea balneoclimaterica Baile Felix ofera conditii de relaxare, vacanta, odihna si recuperare. Descoperite din antichitate, izvoarele de apa geo-termala au proprietati curative certificate, fiind oligometalice, bicarbonate, calcice si sodice, iar namolurile au proprietati sapropelice (bogate in hidrosulfura de fier coloidala).


Oradea

Oradea

Oradea, municipiul reşedinţă de judeţ al Bihorului, este unul dintre importantele centre economice, sociale şi culturale din NV României, păstrându-şi aceste caracteristici de-a lungul istoriei. Oraşul este amplasat între dealurile care despart şi unifică într-un armonios mod Câmpia Crişanei şi terminaţiile cu aspect deluros ale Munţilor Apuseni. Situat pe malurile râului Crişul Repede, râu care desparte oraşul în aproape două jumătăţi egale, el este poarta de legătură cu lumea central şi vest europeană. Oradea este menționată pentru prima dată la 1113, într-o diplomă a abației benedictine din Zobor, în care apare numele episcopului Sixtus Varadiensis și al comitelui Saul de Bychar, însă rădăcinile sale sunt de origine romano-dacică, descoperirile arheologice atestând că în zona Salca din oraș și zona Băilor Felix erau stabiliți romani și daci.


Baile 1 Mai

Baile 1 Mai

Statiunea balneoclimaterica de interes national Baile 1 Mai este situata in nord-vestul Romaniei, la 8 km sud de Oradea , la 140 m altitudine . Statiunea Baile 1 Mai datorita pozitiei intr-o padure de stejari seculari dispune de un microclimat specific cu veri moderate termic si cu ierni blande. Temperatura medie anuala este de 10,5 grade in timp ce precipitatiile se mentin in jurul valorii de 650 mm anual.


Arad

Arad

Aradul este situat în extremitatea vestică a României, în Câmpia înaltă a Aradului, la 30 de km de Munții Zarand, parte a Carpaților Occidentali. Traversat de la est la vest de râul Mureș, cuprinde în perimetrul său, în zona Pădurice, un lac natural. Câmpia Aradului este situată între Munții Zarandului și albiile Ierului și Muresului Mort, în continuarea Câmpiei Crișurilor la sud de linia localitaților Pancota, Caporal Alexa, Olari, Simand și Sânmartin pană în valea Mureșului între Paulis și Pecica. Spre rama muntoasă are altitudini de aproape 120 m, iar în vest puțin peste 100 m.


Moneasa

Moneasa

Perla Muntilor Apuseni cum este denumita, statiunea balneoclimaterica Moneasa este situata in vestul tarii, cuibarita intr-o mica depresiune de pe valea Moneasa, relativ joasa, la poalele ramei muntoase a Masivului Codru-Moma, la altitudinea medie de 280 m. Statiunea se afla la 110 km de Arad si la 20 de km de oraselul Sebis. Apele termale au temperatura de 25-32°C si sunt ape bicarbonate, calcice, magnezice, sodice, hipotone, toate avand efect binefacator in cazul asteniei nervoase si al imbolnavirilor aparatului locomotor si a sistemului nervos periferic .



Bors

Bors

Borș este un sat în județul Bihor, Transilvania, România, situat la 5 km de Oradea, la granița româno-maghiară, fiind punct de trecere a frontierei pe DN1. Este reședința comunei Borș. Comuna Bors este situata in partea de vest a Romaniei, in judetul Bihor, fiind strabatuta de soseaua DN1 - E60, care face legatura cu centrul si vestul Europei pe la punctul de frontiera Vama Bors. Comuna Bors este componenta a Campiei Crisurilor si are in componenta 4 sate: Bors, Santaul Mic, Santaul Mare si Santion. Exista date istorice despre satele comunei Bors inca din secolul al XII-lea, cand in zona locuiau membrii tribului Bors.


Statiuni si orase in regiunea Banat

Baile Herculane

Baile Herculane

Stațiunea este situată în partea de sud-vest a României, la o altitudine de 168 m, la 8 km distanța de granița cu județul Mehedinți și doar 25 de km de frontiera cu Serbia si face parte din Parcul National Valea Cernei-Domogled. Statiunea Baile Herculane este una dintre cele mai vechi statiuni balneare ale lumii, cu o vechime atestata documentar de peste 1850 de ani. Atestarea documentara a statiunii dateaza din anii 153 e.n., fapt consemnat într-o tabula votiva din bai : « Zeilor si divinitatilor apelor, Ulpius Secundinus, Marius Valens, Pomponius Haemus, lui Carus, Val, Valens, trimisi ca delegati romani sa asiste la alegerea în calitate de consul a fostului lor coleg Severianus, întorcîndu-se nevatamati, au ridicat acest prinos de recunostiinta… ».


Timisoara

Timisoara

Timișoara este situată în sud-estul Câmpiei Panonice (respectiv în sudul Câmpiei de Vest), în zona de divagare a râurilor Timiș și Bega. Timișoara, in traducere: „cetatea de pe Timiș” este reședința și cel mai mare oraș al județului Timiș din regiunea istorică Banat, vestul României. Numele localității vine de la râul Timiș (trecând la sud de municipiu), numit de romani în antichitate Tibisis sau Tibiscus.


Baile Buzias

Baile Buzias

Buziasul, devenit oras la inceputul anului 1956, este situat in partea de sud-vest a tarii, in Campia Banatului, la poalele nord-vestice ale Dealului Silagiu. Este strabatut de cursul inferior al paraului Valea Salciei si situat la o distanta de 25 km de Lugoj si de 34 km fata de Timisoara. In limitele actuale, teritoriul orasului are o suprafata de 104 km si o altitudine medie de 128 m.


Resita

Resita

Municipiul Reşiţa, reşedinţa judeţului Caraş-Severin, este amplasat în sud-vestul României, în partea de nord-vest a judeţului, pe cursul mijlociu al râului Bârzava, într-o zonă geografică de un pitoresc deosebit şi cu obiective turistice atrăgătoare. Reşiţa este cel mai vechi centru siderurgic al României şi una din cele mai importante cetăţi industriale din sud-estul Europei.


Poiana Marului

Poiana Marului

Intre bijuteriile montane ale Banatului, la loc de frunte se afla Poiana Marului, statiune asezata in vatra unui imens amfiteatru in forma de potcoava, la o inaltime de 500 m.


Sasca Romana

Sasca Romana

O frumoasa asezare din judetul Caras-Severin, Sasca Romana este asezat pe raul Nera pe o vale pitoreasca ce are in istoricul sau o zona miniera prospera de unde se extrageau minereuri de fier. Zona este cunoscuta pentru potentialul sau natural rezultat din relieful carstic format din chei, cascade si pesteri.


Banat

Banat

Banatul este o provincie istorică împărțită astăzi între România, Serbia (Banatul Sârbesc) și o foarte mică parte din Ungaria. În evul mediu, pe teritoriul Banatului a existat o formațiune politică cu centrul la Morisena (astăzi Cenad). Cei mai cunoscuți voievozi au fost Glad, care a dus lupte împotriva nomazilor maghiari, cu armate formate din români, pecenegi și bulgari, Ahtum și Chanadinus, strănepoții lui Glad, care s-au luptat între ei.


Garana

Garana

Garana este un sat de vacanta numit si Wolsberg, asezat pe o munchie de deal la 935 m altitudine, intr-un peisaj dominat de silueta Semenicului, in judetul Caras-Severin, la 30 km de Resita. Se remarca prin arhitectura specifica satelor de munte germane, satul fiind locuit odinioara de o populatie originara din Muntii Sudeti ai Cehiei. Garana/Wolfsberg este un soi de paradis. Pierdut de pemi, care-au plecat valuri-valuri în Germania, la fel ca svabii si sasii. Gasit, regasit, inventat, cucerit de cei care, inspirati, au cumparat casele pemilor.


Statiuni si orase in regiunea Bran Moeciu

Bran

Bran

Bran este la 29 km de oraşul Braşov într-o zonă cu numeroase sate unde se practică cu succes turismul rural. Regiunii îi sunt caracteristice păşunile întinse pe dealuri care se înalţă treptat spre sud, înspre Munţii Piatra Craiului. Turiştii pot merge în drumeţii sau în excursii cu bicicleta în Munţii Bucegi şi Piatra Craiului sau pot vizita Castelul Bran, fortăreaţa medievală ori Peştera Liliecilor de la Râşnov, cascadele şi trecătorile de la Moeciu, precum şi peşterile şi cheile din regiunea cuprinsă între Fundata şi Şirnea.


Fundata

Fundata

Localizata in judetul Brasov, Fundata are o altitudine de 1360 metri devenind astfel, cea mai inalta localitate din tara.


Rasnov

Rasnov

Orasul Rasnov este situat in partea sud vestica a Tarii Barsei (Depresiunea Barsei) la poalele muntilor Bucegi si la capatul Nordic al culoarului (trecatorii) Rucar Bran si Cheia Predeal. Istoria Rasnovului incepe cu mai bine de 2000 de ani in urma atunci cand pe teritoriul localitatii traiau dacii cumidavensi. Numele antic al Rasnovului este “Komidava”, latinizat toponimul a devenit “Cumidava “, iar sub aceasta forma apare pentru prima oara mentionat pe un monument din piatra din timpul imparatului Alexander Severus. Prima atestare documentara a Rasnovului apare in anul 1331 sub numele de “ Rosnou”, iar in cronicile si documentele ulterioare mai apare sub denumirile de “ Rosnow” (1343), “Rasnow”(1377), “Rosinov”(1377), “Villa Rosarum”(1388), “Rosenau”, “ Rajnov”, iar in evul mediu si epoca moderna este mentionat ca facand parte printre cele 12 sate ce formau districtul Brasov pomenit in documente la 1377.


Moeciu de Jos

Moeciu de Jos

Comuna Moeciu este situata in culoarul Rucar-Bran la poalele de nord-vest ale Muntilor Bucegi si cele de est ale Muntilor Piatra Craiului si reprezinta una din cele mai vechi cai de acces intre cele doua provincii romanesti: Ardealul si Tara Romaneasca, urmand Depresiunea Tarii Barsei cu Rucar - Dragoslavele. Situata la aprox 30 de km de Brasov intru-n cadru natural deosebit de pitoresc comuna Moieciu a devenit in ultimii ani o importanta destinatie de vacanta pentru turisti din tara si strainatate. Aflata la doar 10 km de Castelul Bran, statiunea Moeciu va intampina cu farmecul specific satelor de munte.



Rucar

Rucar

Comuna Rucar din judetul Arges este situata pe extremitatea sudica a incantatoarei depresiuni intramontane cu valente istorice si turistice Bran - Rucar, pe vechiul drum comercial si diplomatic al tarii, drum care facea legatura dintre Brasov si vechile cetati de scaun ale Tarii Romanesti, Campulung, Targoviste si mai tarziu, Bucuresti, in apropierea paralelei 45 grade latitudine Nordica, pe DN 73 dintre Pitesti - Campulung - Brasov.


Moeciu de Sus

Moeciu de Sus

Foarte accesibil datorită poziției sale centrale și înconjurat de atracții turistice, Moeciu de Sus poate fi folosit atât ca bază pentru a face excursii zilnice spre Bran, Brașov, Fundata, Râșnov, Poiana Brașov, Zărnesti, dar mai ales ca locație de practicare a turismului rural și de petrecere a timpului liber în mijlocul naturii. Înconjurat de munții Bucegi pe de o parte și de masivul Piatra Craiului pe de altă parte, satul Moeciu de Sus oferă un peisaj montan uimitor.



Statiuni si orase in regiunea Delta Dunarii

Murighiol

Murighiol

Localitatea Murighiol este punct de atractie pentru cei care-si petrec vacantele in Delta Dunarii. Murighiolul, localitate cu o istorie bogata, care vine din antichitate, cand actuala vatra a satului era port la Marea Neagra, dar si la vechiul Danubiu, beneficiaza de cateva atuuri pe care le au doar putine localitati romanesti. La doi pasi de sat se deschide imparatia apelor din Delta Dunarii. Lacurile Razelm si Murighiol marginesc localitatea, iar pe paienjenisul de canale din preajma acestor lucii de apa se poate patrunde in zone dintre cele mai salbatice si pitoresti din Rezervata Biosferei Delta Dunarii.


Sfantu Gheorghe Tulcea

Sfantu Gheorghe Tulcea

Aflata in extremitatea estica a Deltei Dunarii, localitatea SFANTU-GHEORGHE este situata in partea de est a judetului Tulcea la 120 Km de Tulcea pe bratul Sfantu-Gheorghe si la 35 Km de orasul Sulina. Comuna este delimitata la nord de comuna Crisan si orasul Sulina, la est si sud de Marea Neagra, iar la vest de comuna Murighiol. Clima este continentala cu veri calduroase, ierni geroase cu vanturi puternice, temperatura medie anuala de 11°C, iar cantitatea medie de precipitatii este de 440l/mp anual. Pe o suprafata administrativa de 60575,87 ha, comuna este alcatuita din aproximativ 358 gospodarii in care traiesc aproximativ 971 oameni ce si-au pastrat traditiile si limba ucraineana.


Delta Dunarii

Delta Dunarii

Delta Dunării (3446 km²), aflată în mare parte în Dobrogea, România și parțial în Ucraina, este a doua ca mărime și cea mai bine conservată dintre deltele europene. Delta Dunării a intrat în patrimoniul mondial al UNESCO în 1991, este clasificată ca rezervație a biosferei la nivel național în România și ca parc național în taxonomia internațională a IUCN.


Sulina

Sulina

Sulina este un oraș și un port liber în județul Tulcea, Dobrogea, la extremitatea estică a României, în Delta Dunării, în punctul de vărsare al brațului Sulina în Marea Neagră. Are o populație de 4.601 locuitori. Sulina nu este legată direct de rețeaua de drumuri din România și poate fi atinsă numai pe calea apei, fie pe Dunăre, fie pe Marea Neagră.


Tulcea

Tulcea

Judetul Tulcea este situat in sud-estul Romaniei, in nordul Dobrogei, si este traversat de paralela 45 , la vest si la nord fiind marginit de Dunare si la est de Marea Neagra. Orașul Tulcea se află la 30 de metri altitudine și la 292 kilometri față de București. Este situat pe 7 coline din Dealurile Tulcei, pe o vatră populată continuu începând din perioada culturii Gumelnița (2900 - 2200 î.C.), continuând cu așezarea greacă Aegyssus (secolul VIII î.C.), cu portul și orașul roman din secolele I - II d.C., cu orașul numit Tulcea din vremea lui Mircea cel Bătrân.


Dunavatul De Jos

Dunavatul De Jos

Satul Dunavatul de Jos apartine de comuna Murighiol si este un vechi satuc pescaresc. Are avantajul ca este legat direct prin sosea de municipiul Tulcea. Este situat în zona de contact al horstului dobrogean cu depresiunea deltaică a Ostrovului Dranov, în partea de nord-est a judeţului Tulcea, fiind o localitate componentă a comunei Murighiol. Aşezarea datează din vremuri străvechi, denumirea acesteia avînd sorgintea în numele slav - Dunaveţ (Dunărea mică) – al gîrlei de legătură între braţul Sf.Gheorghe al Dunării şi complexul lagunar Razim – Sinoe.


Uzlina

Uzlina

In 1989, localitatea Uzlina mai figura pe harti doar cu numele. Satul a cazut victima planului aberant de desfiintare a localitatilor mici al lui Ceausescu. Turismul a readus insa la viata satul. Trei familii din Uzlina au rezistat programului de sistematizare fortata initiat de Ceausescu. Astfel, in pofida imenselor presiuni facute de autoritatile din Tulcea si din Murighiol, cele trei familii au refuzat sa abandoneze casele pe care le detineau pe grindul Uzlina. Acest refuz a facut ca, peste ani, aceasta localitate, ramasa doar cu numele pe harta, sa se transforme intr-o moderna statiune turistica.


Mahmudia

Mahmudia

Mahmudia a luat naştere pe locul unei vechi aşezări romane, Cetatea Crucii, ale cărei ruine sunt încă vizibile pe una din cele 5 coline


Nufaru

Nufaru

Nufăru este o comună aflata în nord-estul județului Tulcea, Dobrogea, România, formată din satele Ilganii de Jos, Malcoci, Nufăru (reședința) și Victoria.


Crisan

Crisan

Crisan este localitatea in care se bifurca, cel mai adesea, majoritatea escapadelor in Delta Dunarii. Satuc pescaresc la origini, Crisanul a cunoscut o dezvoltare rapida tocmai datorita pozitiei sale privilegiate pe cel mai circulat canal - Sulina, frecventat de navele comerciale cat si de cele de turism si agrement. Trei mari meandre ale fluviului se unesc aici, tot ele fiind caile de acces la unele dintre cele mai inedite coloane ale Deltei. Spre sud catre Caraorman, lacul Puiu si lacul Rosu, iar la nord, pe malul dintre bratele Dunarii vechi, catre Mila 23 sau spre satul si padurea Letea.


Baltenii De Sus

Baltenii De Sus

Localitate ce apartine de comuna Bestepe, situata in judetul Tulcea.


Gura Portitei

Gura Portitei

Gura Portiței este situată pe o fâșie îngustă de nisip, între Marea Neagră și Lacul Golovița, din Delta Dunării.


Maliuc

Maliuc

Localitatea Maliuc parte integranta a Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii – Judetul Tulcea, este amplasata in extremitatea estica a ostrovului, pe Bratul Sulina, la aproximativ 30 km de Orasul Tulcea si la o distanta rezonabila de satul pescaresc lipovean Mila 23.


Partizani

Partizani

Localitate ce apartine de comuna Maliuc situata la 8 mile de aceasta pe bratul Sulina al Dunarii, in judetul Tulcea. Distanta fata de municipiul Tulcea este de 20 km.



Jurilovca

Jurilovca

Comuna Jurilovca a fost întemeiată de lipoveni în pragul secolului al XIX-lea, prima atestare documentară datând din 1826. Deși la începuturile sale era un mic cătun, așezarea s-a dezvoltat devenind la sfârșitul secolului XIX un centru importatant al pescuitului în zona Deltei, în prezent este cea mai mare comunitate de pescari din Deltă, centru de colectare și prelucrare a peștelui, precum și un punct de atracție turistică.


Mila 23

Mila 23

Mila 23 este unul dintre cele mai cunoscute sate, fiind asezat chiar in inima Deltei, la jumatatea distantei intre mare si Tulcea. Localnicii sunt pescari, de diverse etnii: ucraineni, rusi, lipoveni si cativa turci. Sunt multe familii de tineri, care isi cresc copiii in vechile traditii ale locului. Toti satenii au cel putin cate o masina in fata casei: barca. Aici a crescut si s-a pregatit de mic Ivan Patzaichin, campion olimpic la caiac-canoe. Si acum ii vezi pe copiii din sat manuindu-si singuri barca, chiar daca o vasla e de trei ori mai mare ca ei.



Statiuni si orase in regiunea Muntenia

Bucuresti

Bucuresti

București este capitala României și, în același timp, cel mai mare oraș, centru industrial și comercial al țării. Populația de 1.944.367 de locuitori face ca Bucureștiul să fie al șaselea oraș ca populație din Uniunea Europeană. În fapt, însă, Bucureștiul adună zilnic peste trei milioane de oameni, iar specialiștii prognozează că, în următorii cinci ani, totalul va depăși patru milioane. În prezent, capitala are același nivel administrativ ca și un județ și este împărțită în șase sectoare.


Amara

Amara

Localitatea a fost atestata documentar in timpul domnitorului Matei Basarab, care a inzestrat manastirea ridicata de el in Slobozia cu intinse terenuri in jurul lacului. In 1864, prin secularizarea averilor manastiresti, aceste terenuri au fost preluate de stat. Atunci au luat fiinta primele asezari omenesti. Pana in 1903, Amara era un catun si apartinea de comuna Slobozia Veche. In aprilie 2004 Amara a primit statutul de oras. Situata in estul Campiei Romane, Amara are un climat continental de stepa, cu veri calduroase si ierni reci. Temperatura medie anuala este de 10.


Slanic Prahova

Slanic Prahova

Statiune balneoclimaterica, centru al sarii incluzand Muntele de Sare unic in lume si cea mai mare salina din Europa, oras inconjurat de peisaje pitoresti si dispunand de conditii de cazare, tratament si devertisment variate, Slanic Prahova este locul ideal pentru petrecerea vacantei. Frumusetea distincta a cadrului natural limitrof, particularitatile climatului local determinate de asezarea in vatra unui bazin depresionar si nu departe de ultimele culmi montane si prezenta unor obiective turistice remarcabile prin dimensiuni si spectacular si a unor baze de tratament recunoscute, sunt premizele pentru un sejur placut, linistit si odihnitor.


Otopeni

Otopeni

Orașul Otopeni este așezat în zona limitrofă de nord a capitalei României - București, între km. 12,800 și 17,900 pe drumul național nr.1 (E60). Din punct de vedere fizico-geografic, orașul Otopeni este așezat pe interfluviul Colentina - Pasărea, in Câmpia Vlăsiei, subdiviziune a Câmpiei Române, iar din punct de vedere administrativ - teritorial este situat în județul Ilfov.


Pucioasa

Pucioasa

Oras statiune balneara de peste 170 de ani, asezata pe cursul superior al Ialomitei la 21 km nord de municipiul Targoviste si o altitudine de aproximativ 400m, Pucioasa beneficiaza de o pozitie frumoasa deschisa, de o parte si de alta cu dealuri taraganate de sub care tâsnesc binefacatoarele izvoare de pucioasa (sulfuroase), de unde i se trage si numele de Pucioasa.


Ploiesti

Ploiesti

Municipiul Ploiești, unul din orașele mari ale României, reședință a județului Prahova, este este așezat în centrul Munteniei, în partea central-nordică a Câmpiei Române, situat la 60 km nord de București. Suprafața actuală a Ploieștiului este de aproape 60 km². Municipiul Ploiești se găsește în apropierea regiunii viticole Dealul Mare-Valea Călugărească și are acces direct la Valea Prahovei, cea mai importantă zonă de turism alpin din România si este un important nod de transport, situându-se pe drumurile care leagă capitala București de Transilvania și Moldova.


Lacu Sarat

Lacu Sarat

Lacul Sărat este o localitate în județul Brăila, Muntenia, România, situată în comuna Chiscani. În cadrul comunei, se află un lac sărat, pe malurile căruia s-a ridicat stațiunea cu același nume. Începuturile stațiunii datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, primele stabilimente fiind descrise de scriitorul Alexandru Vlahuță in România pitorească. În primii ani ai secolului al XX-lea, stațiunea a fost legată de orașul Brăila printr-o linie de tramvai, ce funcționează și astăzi.


Buzau

Buzau

Municipiul Buzău este situat în zona centrală a județului, la 120 km de București, în sud-estul României, și ocupă o suprafață totală de 81,3 km2. Municipiul se află la cotul Carpaților de curbură, la confluența drumurilor între trei mari provincii românești: Muntenia, Transilvania și Moldova. Râul Buzău, pe al cărui mal drept se află, formează limita nordică a orașului. Forma orașului este alungită, orașul fiind mai mare de-a lungul râului. Buzăul ocupă altitudini de la 101 metri în nord-vest, în apropierea dealurilor până la 88 metri în apropierea râului, media fiind de 95 de metri (cât este și altitudinea în centrul orașului, în piața Dacia). Astfel, Buzău este un oraș aflat într-un relief plat, cu o diferență de altitudine de 10 metri de-a lungul unei linii de 4 km.


Curtea De Arges

Curtea De Arges

La 37 km de Piteşti, pe DN 7C, se află municipiul Curtea de Argeş, situat de o parte şi de alta a Argeşului, veche capitală a Ţării Româneşti, cunoscut astăzi mai mult datorită mănăstirii cu acelaşi nume ridicată în 1517 de către Neagoe Basarab, dar şi pentru monumentele de arhitectură şi artă .Orasul are o suprafata de 75 km patrati, fiind imprejmuit de muscelele si dealurile sudice ale Muntilor Fagaras, din Carpatii Meridionali. Atestat documentar în 1330, martor a numeroase fapte şi evenimente din trecutul neamului, Curtea de Argeş este un ghid de preţ în cercetarea vestigiilor istorice .


Braila

Braila

Brăila este un municipiu, reședința și cel mai mare oraș al județului Brăila din nord-estul regiunii istorice Muntenia, sud-estul României. Orașul este situat pe malul stâng al Dunării.


Pitesti

Pitesti

Pitești este reședința și cel mai mare oraș al județului Argeș din regiunea istorică Muntenia, România. Localitatea are statutul de municipiu și renumele de orașul lalelelor[3], aici fiind găzduit anual un important festival intitulat Simfonia Lalelelor. La recensământul din anul 2011, Pitești avea o populație de 155.383 de locuitori, fiind al treisprezecelea cel mai mare centru urban al României din punct de vedere demografic.


Targoviste

Targoviste

Vechea cetate de scaun, Targoviste este situat in partea central-sudica a Romaniei pe o terasa inalta de 260m, deasupra vaii Ialomitei, la limita dintre regiunea deluroasa subcarpatica si Campia Inalta a Targovistei, care cuprinde interfluviul dintre raul Dambovita si raul Ialomita pana la contactul cu „campia de divagare”, joasa si monotona, fiind o prelungire a campiilor subcolinare.


Snagov

Snagov

Comuna Snagov este situată în partea de nord a județului Ilfov, la 28 de km de București, pe D.N. 1 spre Ploiești.


Valea Doftanei

Valea Doftanei

Comuna Valea Doftanei este amplasata intr-un cadru natural pitoresc, cu multe valente turistice si lipsit de surse de poluare si degradare a mediului. Ea se afla situata in partea nordica a judetului Prahova, intre vaile Prahova si Teleajen. Relieful muntos al acestei localitati este mai accentuat catre nord, unde este limitrofa cu judetul Brasov. Acolo, spre obarsia Doftanei se inalta masive muntoase ca: Orjogoaia, Radela, Cucioaia, Zanoaga, Baiu Mare, Baiu Mic, Unghia Mare si Unghia Mica. Privit din departare, muntele Unghia Mare, cu liniile lui geometrice, seamana cu o piramida egipteana, impantata parca dinadins aici in framantatul peisaj carpatin.





Campulung Muscel

Campulung Muscel

Campulung Muscel este un oras din judetul Arges, regiunea Muntenia. Este situat in depresiunea Campulung, pe Raul Targului la o altitudine de 590 m deasupra nivelului marii, pe o suprafata de 11,7 km² si are o populatie de circa 40.000 locuitori. Are in subordine administrativa localitatea Valea Rumanestilor. Orasul Campulung Muscel este asezat in mijlocul unui cadru natural aparte caracterizat printr-un relief variat: munti, dealuri, podisuri montane. Diversitatea unitatilor de relief este datorata in special structurii geologice complexe. Cunoscut drept prima reședință domnească din Țara Românească, aici își are originea primul document cunoscut în limba română, Scrisoarea lui Neacșu.



Calarasi

Calarasi

Călărași (în trecut, Lichirești și, temporar, Știrbeiu) este municipiul de reședință al județului Călărași, Muntenia, România. Este cel mai mare oraș al județului și unul din cele mai importante municipii din regiunea de dezvoltare Sud. Situat în sud-estul României, pe partea dreaptă a cursului brațului Borcea al Dunării, Călărașiul este cunoscut pentru industria alimentară, industria de PAL melaminat, industria siderurgică, industria de hârtie și industria de prefabricate.





Alunis

Alunis

Aluniș (în trecut, Strâmbeni) este o comună în județul Prahova, Muntenia, România, formată din satele Aluniș (reședința) și Ostrovu.


Statiuni si orase in regiunea Bucovina

Vatra Dornei

Vatra Dornei

Statiunea Vatra Dornei, supranumita si "Perla Bucovinei", este situata la o altitudine de 802m in Depresiunea Dornelor, la 112km distanta de Suceava si 89km de Bistrita Nasaud, la confluenta Bistritei Aurii cu Dorna. Regiunea Dornelor este ferita de vanturi fiind aparata de Carpati care ocrotesc zona. Zona are un climat temperat continental de nuanta alpina, cu o temperatura medie anuala de 4,5grade C.


Gura Humorului

Gura Humorului

Gura Humorului, mai demult Gura Homorului, (in ebraica si Idis: - Gura Humuruluei sau Gura Humura, in germana si poloneza: Gura Humora) este un oras in judetul Suceava, Bucovina de sud, nordul României. Are o populatie de 15.837 locuitori. Istoric Ridicand in anul 1488, pe locul unei constructii mai vechi, din lemn, Manastirea Voronet, Domnitorul Moldovei, Stefan cel Mare si Sfant a ctitorit o asezare manastireasca a carei faima a trecut peste veacuri granitele tarii. Cu pictura exterioara pastrata in conditii uimitor de bune, biserica acestei manastiri, ca si cele de la Manastirea Humor si Manastirea Moldovita, este o marturie a neobisnuitului procedeu decorativ care a constituit una din cele mai interesante manifestari de arta din trecutul poporului roman.


Suceava

Suceava

Orașul Suceava este localizat în partea de nord-est a României si este construit pe două zone geografice: dealurile și văile râului Suceava. Relieful din zona orașului și din împrejurimi este foarte variat, cu o fragmentare sub formă de platouri, coline (cueste) și dealuri (Zamca, 385 m; Viei, 376 m; Mănăstirii, 375 m; Țarinca, 435 m) separate de văile râurilor Suceava, Șcheia, Râul Târgului, Bogdana și Pârâul Morii. Principalele unități de relief din oraș și din zona înconjurătoare, de vârstă cuaternară, pot fi clasificate în trei mari grupe: - platourile, larg vălurite, reprezentate prin dealul Zamca și dealul Cetății; cele sub formă de coline se întâlnesc numai în partea de sud-est a orașului; - versanții deluviali (circa 25% din suprafață), apăruți ca urmare a dinamicii active a proceselor geomorfologice (alunecări de teren, eroziuni areolare și liniare), se întâlnesc mai ales în bazinul superior al văii Râului Târgului, pe versanții de vest și sud-est ai dealului Zamca și pe versantul drept al Sucevei; - șesurile aluvionare, modelate sub forma unor trepte, au un caracter îmbucat.


Sucevita

Sucevita

Comuna Suceviţa , aşezată într-o zonă mirifică, la confluenţa Obcinei Mari cu Depresiunea Rădăuţilor, străjuită de frumoasele piscuri ale Furcoiului, Poiana Tărşcior, Poiana Ovăzului, este un unicat, inegalabil demn de invidiat pentru cei ce vin si-o vizitează. Suceviţa face parte din aşezările foarte cunoscute ale României în primul rand datorită Mănăstirii Suceviţa ,care a dat de altfel şi numele localităţii.Mănăstirea Suceviţa încheie capitolul glorios al artei moldoveneşti din secolele XV-XVI şi spre deosebire de monumentele care o preced ea nu mai este opera unui ctitor,ci a unei familii de boieri care a dat ţării un mitropolit şi doi domnitori: Movileştii.


Campulung Moldovenesc

Campulung Moldovenesc

Câmpulung Moldovenesc este un municipiu din județul Suceava, în nord-estul României. Localitatea este situată în regiunea istorică Bucovina de sud.


Fundu Moldovei

Fundu Moldovei

Fundu Moldovei este o localitate reprezentativa pentru zona Bucovinei datorita vetrei sale etnofolclorice deosebit de interesanta consemnata de catre Dimitrie Gusti. De asemenea, reprezinta o regiune conservatoare locuita de munteni care au pastrat forma proprie de viata materiala si spirituala.


Voronet

Voronet

Voroneţ este comună din judeţul Suceava, la 3.5 km distanţă de oraşul Gura-Humorului.


Vama

Vama

Situata in judetul Suceava, localitatea Vama poate fi asemuita cu o poarta spre raiul pe care il reprezinta, pentru tot mai multi, agroturismul. Asezata intre cele doua rauri Moldova si Moldovita, localitatea Vama "strajuieste " intrarea in Carpatii Orientali, respectiv in Transilvania. Numele de "vama" provine de la asezarea geografica si atributiile pe care le-au avut "mai marii vremi" in aceasta localitate, adica la vama, respectiv vames.


Cacica

Cacica

Descoperirile arheologice din 1989 de la Cacica au atestat că aici a existat una din cele mai vechi exploatări de sare recristalizată din saramură (prin fierbere și evaporare) din Europa, datate din perioada culturii Starčevo-Criș din neoliticul timpuriu. În zonă există și acum mai multe izvoare sărate



Dorna Arini

Dorna Arini

Dorna Arini este o localitate situata la contactul dintre Masivul Pietrosu si a Masivului Giumalau, traversata de raul Bistrita prin numeroase terase etajate. Frumusetea acestei zone este oferita de cadrul natural care formeaza un mediu placut datorita peisajul cu munti de diferite inaltimi, a culmilor rotunjite alaturi de factorii terapeutici, dar si a aerului pur si bogat in aerosoli. Abundenta izvoarelelor minerale si climatul submontan stimulator contribuie la recunoasterea acestei zone ca fiind o frumoasa asezare balneocilmaterica a nordului carpatic.


Vatra Moldovitei

Vatra Moldovitei

Comuna Vatra Moldovitei , in forma ei administrativa actuala, care dateaza din 1968, este situata in partea central-vestica a judetului Suceava , in centrul Obcinelor Bucovinei , in bazinul hidrografic al Moldovitei , afluent al Moldovei.Teritoriul comunei se desfasoara pe un ecart altitudinal cuprins intre 600-1380 m si are orientarea generala nord – nord-est – sud – sud-est.


Manastirea Humorului

Manastirea Humorului

Localitatea Mănăstirea Humorului este situată geografic la intersecţia coordonatei de 47°32, latitudine nordică cu cea de 25°54, longitudine estică, în nord-estul ţării, pe valea râului Humor. Se întinde pe o suprafaţă de 9628 ha, din care 7653 ha sunt ocupate cu păduri.




Bucovina

Bucovina

Bucovina reprezinta una dintre cele mai populare zone ale Romaniei deoarece aceasta impresioneaza prin caracterul sau istoric, geografic si turistic, dar si datorita monumentelor de arhitectura cu fresce interioare si exterioare din acest colt de tara ce au fost trecute in Patrimoniul UNESCO.



Moldovita

Moldovita

Moldovita este o localitate din nordul Moldovei, judetul Suceava. Ea a devenit cunoscuta datorita manastirii. Localitatea Moldovita este amintita pentru prima data in documentele cancelariei lui Alexandru cel Bun, la inceputurile veacului al XV – lea, cand voievodul Moldovei daruieste Manastirii Moldovita aceste meleaguri. Documentul nu mentioneaza existenta unor locuitori. A fost atestata documentar in anul 1443 formandu-se ca o comunitate libera la hotarele padurilor Manastirii Moldovita, prin stabilirea pastorilor ardeleni in transhumanta si a fost populata in a doua jumatate a secolului 16 de hutuli, raspanditi din vetrele lor, Muntii Cernohora si tinutul Pocutiei, dar si a neamurilor germanice, tipterii si svabii in teresati de dogarit, exploatarea si prelucrar ea lemnului.




Arbore

Arbore

Arbore este o localitate în județul Suceava, Moldova, reședință a comunei cu același nume. Prima atestare documentară a localităţii a scris-o Isaiia, logofăt la Baia în anul 1418 ianuarie 15. Hatmanul Luca Arbore portar de Suceava, fiul lui Luca Arbure cel Bătrân, pârcălab de Neamţ, cumpără de la Simion şi Năstăsia, sora sa, copiii lui sSan şi nepoţii lui Cârstea Horaiş, precum şi ai lui Sandru Gherman, partea de jos a satului cu suma de 350 de zloţi tătărăşti şi partea de sus cu 330 de zloţi tătărăşti de la boierul Ivul şi Nasta. Atestarea documentara a localitatii este de la 15.


Bucsoaia

Bucsoaia

Aceasta localitate face parte din rândul aşezărilor specifice zonelor de munte, fiind o localitate medie ca mărime dar ceea ce îi dă frumuseţe şi pitoresc este diversitatea formelor de relief existente pe raza acesteia.


Statiuni si orase in regiunea Regiunea Moldova

Slanic Moldova

Slanic Moldova

Statiunea Slănic Moldova este situată pe versantul estic al Carpaților Orientali (în masivul Nemira) la înălțimea de 530 m pe valea pârâului Slănic. Orașul se desfășoară într-o depresiune acoperită de păduri de foioase și conifere. Slănic-Moldova, (Județul Bacău) este așezat pe râul Slănic (un afluent al Trotușului), la poalele Munților Nemira (Carpații Orientali), altitudine 530 m, într-o vale înconjurată de păduri de fagi și brazi, la 84 km sud-vest de Municipiul Bacău (reședința Județului Bacău). Stațiune cu sezon permanent, cu o climă intramontană-depresionară temperată, cu un aer pur, lipsit de praf și particule ce pot provoca alergii, și bogat în aerosoli rășinoși și ioni negativi.


Iasi

Iasi

Municipiul Iași (istoric Iassi, Іашіі, Iașii) este reședința județului Iași și principalul centru urban din nord-estul României. Iași a fost capitala Moldovei în perioada 1564 - 1859, una dintre cele două capitale ale Principatelor Unite între 1859 și 1862 și capitala României între 1916-1918. Iași este centrul cultural, economic și academic al Moldovei. Aici funcționează Universitatea Alexandru Ioan Cuza, una din cele mai prestigioase instituții academice din România, precum și alte patru universități publice și șapte particulare. Orașul Iași a fost menționat pentru prima oară într-un privilegiu comercial emis în 1408 de domnul Moldovei Alexandru cel Bun.


Durau

Durau

Situată la 100 km de Piatra Neamţ şi la 6 km SV de comuna Ceahlău (de care aparţine din punct de vedere administrativ), la o altitudine de 780-800 m la poalele faimosului masiv Ceahlau (în partea de NV)- renumit pentru legendele sale şi tradiţiile magice - staţiunea se află într-o regiune montană frecventată încă din secolul al XVIII-lea. Statiunea Durau este recomandata pentru odihna si tratament al nevrozelor astenice, a starilor de slabiciune, a anemiei, pentru refacerea dupa eforturi psihice sau intelectuale. Dintre factorii naturali amintim aerul curat, fara praf si particule alergice, atmosfera ozonata sunt principalii factori naturali de cura.


Piatra Neamt

Piatra Neamt

Municipiul Piatra Neamț – reședința județului Neamț – este așezat pe valea râului Bistrița, mai exact la ieșirea acestuia dintre munți, la confluența cu pârâul Cuiejdi. Piatra Neamț este amplasat într-un bazin intramontan, la altitudinea de 310 m, străjuit de culmile Pietricica (590 m) la sud-est, Cozla (679 m) la nord, Cernegura (852 m) la sud-vest, Cârloman (617 m) la nord-vest și Bâtca Doamnei (462 m) la sud-vest. Orașul se bucură de toate avantajele unei naturi unice, o climă temperat continentală, cu veri scurte, răcoroase și plăcute, toamne lungi, ierni blânde, fără geruri mari și zăpadă din abundență.


Galati

Galati

Galațiul este reședința și totodată cel mai mare oraș al județului Galați, județ situat în apropiere de colțul celor trei frontiere în Moldova, România. Este unul dintre cele mai mari centre economice din România, respectiv Moldova. Orașul Galați are o istorie încărcată și datorită faptului că este plasat pe Dunăre, cea mai importantă arteră comercial-fluvială europeană, Canalul Dunăre–Main–Rin.


Bacau

Bacau

Bacău este reședința și cel mai mare oraș din județul Bacău, România. Este traversat de râul Bistrița, care asigură, prin centrala hidroelectrică locală, o parte însemnată a consumului de energie electrică locală. Suprafața municipiului este de 60km², iar populația este de aproximativ 175.500 de locuitori. Orașul este străbătut de drumurile europene E85 și E57, artere de circulație europene și naționale ce fac legătura cu București, cu nordul țării, precum și cu Transilvania. Pe cale feroviară legăturile naționale și internaționale se realizează prin rețeaua CFR.


Botosani

Botosani

Botoșani este reședința și cel mai mare oraș al județului Botoșani, Moldova, România. Este așezat în partea de sud-vest a județului Botoșani, pe interfluviul dintre râurile Sitna și Dresleuca, spre vest între Dresleuca și Siret, apoi coboară între dealurile Crivăț, Agafton, Baisa, în adâncuri sprijinindu-se pe platforma Moldovei. Teritoriul orașului propriu-zis are o suprafața de 4132 ha, și un caracter ușor alungit pe direcția nord-sud. Altitudinea medie a orașului este de 163 metri, nedepășind decât excepțional 200 metri, în partea vestică.


Targu Neamt

Targu Neamt

Târgu Neamț este al treilea oraș ca mărime din județul Neamț, Moldova, România. Localitatea este renumită pentru Cetatea Neamțului, ridicată de Petru I Mușat, pentru casa unde a crescut poeta Veronica Micle și de asemenea, prin satul (astăzi cartierul) Humulești, leagănul copilăriei povestitorului Ion Creangă. De asemenea, orașul este centrul unui areal din nordul județului Neamț în care se găsesc aproximativ 20 de mănăstiri ortodoxe, unele de o importantă valoare artistică și culturală, de exemplu Văratec, Agapia sau Secu. Are o populație de 18.695 de locuitori (2011).


Roman

Roman

Roma este un municipiu din județul Neamț, Moldova, România. Este situat în partea centrală a podișului Moldovei, în județul Neamț, la confluența râurilor Siret și Moldova.


Focsani

Focsani

Denumită în multe scrieri "Orașul de pe Milcov", râul pe care voievodul Ștefan cel Mare a stabilit hotarul dintre Moldova și Țara Românească în anul 1482, localitatea a intrat în conștiinta oamenilor drept "orașul Unirii".


Ceahlau

Ceahlau

Muntele Ceahlău era considerat, de către daci, ca fiind sălaş al zeului Zamolxis. Numele străbun pentru Masivul Ceahlău este Pion, sau Peon, cuvânt care provine din limba greaca si care, în traducere, ar însemna "casa stâlpului". Astăzi, Masivul Ceahlău este considerat drept al doilea munte sfânt al creştinătăţii ortodoxe, după Muntele Athos. Poate şi din aceste motive numele său este des întâlnit în literatura română, printre cele mai remarcabile pagini ce i-au fost dedicate fiind cele scrise de Calistrat Hogaş, Alexandru Vlahuţă şi Mihail Sadoveanu.


Nordul Moldovei

Nordul Moldovei

Nordul Moldovei si Bucovina oferă priveliști de o rară frumusețe, zona fiind presărată pe toată întinderea ei cu biserici şi mănăstiri renumite pentru picturile exteriore şi interioare, comori ce sunt incluse pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, un tărâm al mănăstirilor, plin de istorie, cultură şi voie bună.





Vaslui

Vaslui

Vaslui este un municipiu situat în estul României, reședința județului Vaslui din Regiunea istorică Moldova aproape de frontiera cu Republica Moldova. Prin aderarea României la Uniunea Europeană, județul Vaslui a devenit granița de est a Uniunii. Punctul de trecere a frontierei Albița ajungând cel mai mare din Europa de Est. Din teritoriul administrativ al municipiului intră în componență: Vaslui, Bahnari, Brodoc, Moara Grecilor, Rediu, Viișoara. Este atestat documentar în anul 1375.


Onesti

Onesti

Onești este un municipiu de rangul 2 din județul Bacău, Moldova, România.


Adjud

Adjud

Adjud este un municipiu din județul Vrancea, Moldova, România. Are o populație de 17.585 locuitori (2002). Aflat la nord de punctul în care se întâlnesc râurile Siret și Trotuș, orașul Adjud a fost inițial un târg. Terenul pe care se află orașul Adjud este, în general, plan, fiind mărginit de colinele subcarpatice cu înălțimi până la 400 m. Altitudinea generală medie a municipiului este de circa 100 m față de nivelul mării. Terenul este favorabil culturilor agricole, corespunde condițiilor de construit și are pânza de apă potabilă sub 10 m adâncime.


Tecuci

Tecuci

Este situat într-o zonă de câmpie, pe malul râului Bârlad afluent al râului Siret și pe malul râului Tecucel, afluent al Bârladului. Este un oraș mijlociu, cu un comerț în continuă dezvoltare. Așezată la o răspântie de drumuri vechi comerciale, localitatea s-a dezvoltat în vatra unei așezări geto-dacice și apoi daco-romane. Atestat încă din 1435, târgul Tecuci era un important centru de tranzit și de schimb pentru negustorii din țările de la nordul și de la vestul Moldovei, ca și pentru cei din regiunile limitrofe.


Statiuni si orase in regiunea Marginimea Sibiului

Sibiu

Sibiu

Situat intre Muntii Fagaras, Cindrel si Lotrului, Sibiul este situat in depresiunea Cibinului, strabatuta de raul cu acelasi nume, preluate de la numele latinesc al urbei care era Cibiniensis/Cibinium. De asemenea, la nord si est orasul este delimitat de podisul Tarnavelor care coboara pana deasupra Vaii Cibinului, prin Dealul Gusteritei. Mai tarziu, in 1692, datorita influentei austriece, Sibiul a devenit capitala Transilvaniei intr-o perioada in care orasul a cunoscut o dezvoltare economica si culturala extraordinara. In acei ani a fost construit Palatul Brukenthal.


Paltinis

Paltinis

Staţiune turistică permanentă, situată în Carpaţii Meridionali, pe versantul nord-estic al Munţilor Cindrel, la 35 de km.distanţă de Sibiu, de care, de altfel, şi aparţine, Păltinişul este cea mai veche şi cea mai înaltă staţiune din România. Aşezarea, de sub Vf.Onceşti, ce se întinde într-o pădure de conifere, la altitudinea de 1442 de metri, a fost întemeiată de Societatea Carpatină Transilvania, la sfârşitul secolului al XIX-lea. Datorită vechimii lor de peste un secol, trei dintre cele peste 40 de vile ridicate în timp, în staţiune, au fost declarate monumente istorice: Casa Turistilor, Casa Medicilor şi Sala Monaco.


Deva

Deva

Deva, resedinta judetului Hunedoara, este una dintre cele mai vechi asezari din tara noastra, prima atestare dateaza din 1269, insa descoperirile arheologice efectuate pe teritoriul Devei arata faptul ca zona a fost locuita inca din epoca pietrei slefuite. Deva este situata pe malul stang al Muresului, la 187 m altitudine, la poalele muntilor Apuseni si Poiana Rusca. Orasul beneficiaza de resurse minerale ale muntilor metaliferi si ale muntilor auriferi. Deoarece nucleul orasului medieval s-a dezvoltat la poalele Dealului Cetatii, majoritatea obiectivelor turistice reprezentative sunt concentrate in partea veche a orasului.


Ocna Sibiului

Ocna Sibiului

Statiunea balneo climaterica Ocna Sibiului, este situata in orasul cu acelasi nume, la 12 km.de Sibiu, avand astfel acces la drumul national, calea ferata si la aeroportul international Sibiu. Asezata ca un cuib intre dealuri, Ocna Sibiului e scufundata in liniste si pace, caracterizandu-se printr-un relief format din dealuri si coline, cu pante domoale, cu localitatea ferita de vanturi si curentii de aer rece ce vin dinspre munte, ceea ce determina variatii mici de temperatura intre anotimpuri, cu treceri blande de la un regim termic la altul.


Rasinari

Rasinari

Comuna Rasinari este situala in sud-estul judetului la 12 km de Sibiu fiind una dintre cele mai vechi comune din Marginimea Sibiului. La doar cativa km de statiunea montana Paltinis ofera un cadru natural deosebit pentru a petrece un nemaipomenit concediu la munte alaturi de familie si cei dragi. Comuna este legata de oras printr-o linie de tramvai care traverseaza si Padurea Dumbrava. Pe aceasta legatura Sibiu-Rasinari se joaca piesa de teatru "Un tramvai numit Popescu" cu actorii de la Teatrul National Radu Stanca. Zona este apreciata din punct de vedere turistic pentru frumusetea pitoreasca, dar si pentru traditiile si obiceiurile locale, cum ar fi culesul rasinii de brad, indeletnicire ce a dat si numele localitatii.


Sibiel

Sibiel

Cu o populaţie de circa 450 de locuitori, satul Sibiel face parte din cele zece aşezări ce compun oraşul Sălişte. Situată de-a lungul râului omonim, care străbate localitatea de la vest la est, cetatea Sibielului a fost identificată de către unii cercetători ca fiind castrul Salgo, atestat documentar la 1322. Aflat la 23 km departare de orasul Sibiu, adapostit ca intr-o caldare de poalele muntilor Cibinului, satul Sibiel isi duce mai departe in istorie o straveche stafeta de frumos natural, de cultura si de traditie romaneasca. Povestea Sibielului este invaluita in mister, batranii satului povestind ca e de pe vremea uriasilor si ca acolo si-ar fi ascuns Decebal comorile de frica lui Traian.



Dumbraveni

Dumbraveni

Dumbrăveni, mai demult Ibașfalău (în dialectul săsesc Eppeschdorf, în germană Elisabethstadt, Eppeschdorf, în maghiară Erzsébetváros) este un oraș în județul Sibiu, in centrul Transilvaniei, România. Orașul se află pe malul râului Târnava Mare, la 20 km distanță de Mediaș, 20 km de Sighișoara și la 77 km de municipiul Sibiu. Din punct de vedere geografic, orașul este situat pe partea stângă râului Târnava Mare in regiunea de dealuri mijlocii a Podișului Transilvaniei, mai exact Podișul Târnavelor.


Saliste

Saliste

Comuna este situata în Depresiunea Salistei,in vestul judetului la 21 Km distanta de Sibiu, în zona dealurilor submontane ale Muntilor Cibin. Este comuna cu cel mai mare numar de sate din judet, având în componenta zece sate. Accesul în comuna se face prin DN 1(E 15A) Sibiu - Sebes Alba, pe traseul CFR Sibiu - Vintul de Jos cu gara la Saliste si halte în Sibiel, Sacel, Aciliu, sau pe vechiul drum ce trece prin Cristian, Orlat, Sibiel, Vale - Saliste - Tilisca.


Sebes

Sebes

Orasul Sebes este situat în partea centrala a României, în sud-vestul Transilvaniei, în judetul Alba. Drumurile europene E 68 ( Deva- Sibiu- Brasov) si E 81 ( Cluj- Sibiu- Pitesti), drumul national 67 (de pe Valea Sebesului) si alte drumuri judetene trec prin Sebes. În oras exista si o gara, pentru rute precum Bucuresti- Brasov- Sibiu, mergând spre vest (Deva- Arad). Sebesul se gaseste la 15 km de Alba-Iulia, la 55 km de Sibiu ( Sibiul are si un areroport international) si la 63 km de Deva, în apropierea varsarii râului Sebes în râul Mures.


Gura Raului

Gura Raului

Comuna este situată la 18 km de Sibiu, la 15 km de Sălişte şi la 22 km de Ocna Sibiului. Este principala poartă de intrare spre Munţii Cibinului, spre Râul Mare şi Râul Mic, spre pârâurile Iezerele Cindrelului. Pe uliţele unde localnicii îţi dau bineţe ca unui vechi cunoscut, odinioară colindau George Topârceanu, George Coşbuc (se pare că "Nunta Zamfirei" şi "Numai una" au fost scrise aici), Mihai Eminescu, Lucian Blaga şi multe alte mari personalităţi culturale "prinse" de vraja locului.



Statiuni si orase in regiunea Maramures

Viseu De Sus

Viseu De Sus

Vișeu de Sus (în germană Oberwischau, în maghiară Felsővisó) este un oraș în județul Maramureș, Transilvania, România. Este situat situat în nord-estul județului Maramureș, în Depresiunea Maramureșului, la confluența dintre Valea Vișeului și Valea Vaserului.


Ocna Sugatag

Ocna Sugatag

Tinut de istorie si legenda, amplasat intr-un decor natural de o excelenta frumusete peisagistica, la poalele muntilor Gutai, cu o panorama vasta de unde pot fi admirati muntii Maramuresului care inchid aidoma unui zid de cetate Depresiunea Maramuresului, Ocna Sugatag se afla la intretaierea unor drumuri datate din timpuri istorice, astazi localitatea reprezentand o vestita zona turistica.


Borsa

Borsa

Orasul Borsa reprezinta pentru turisti un punct de plecare pentru vizitarea meleagurilor maramuresene. Este situat in sudul Maramuresului, la o altitudine de 850 m in Muntii Rodnei, pe valea raului Viseu. Relieful zonei Borșa este muntos, foarte accidentat, cu pante repezi și diferențe mari de nivel. Înălțimile care se întâlnesc în zonă țin de trei formațiuni muntoase: Munții Rodnei, Munții Maramureșului și Munții Țibău. Turismul în zonă este dezvoltat, cu precădere iarna, datorită condițiilor existente pentru practicarea sporturilor de iarnă.


Baia Mare

Baia Mare

Orașul a fost atestat documentar în anul 1329 într-un act al cancelariei regelui Carol Robert și s-a dezvoltat ca un centru aurifer în secolele 14-15. În 1446 orașul devine proprietatea familiei lui Iancu de Hunedoara. În 1469, sub conducerea regelui maghiar Matia Corvinul (fiul lui Iancu de Hunedoara) orașul este fortificat. Baia Mare se află în vestul județului Maramureș, pe cursul Râului Săsar. Cu o suprafață a intravilanului de 234,7km2, municipiul cuprinde administrativ și localitățile Blidari, Firiza, Valea Neagră și Valea Borcutului. Datorită poziției orașului la poalele Carpaților Orientali, în proximitatea orașului se află mai multe dealuri și munți, ca Dealul Florilor (367 m), Dealul Morgău (633 m), Dealul Crucii (501 m), Igniș (1.


Sighetu Marmatiei

Sighetu Marmatiei

Municipiul Sighetu-Marmatiei apartine administrativ de judetul Maramures, situat in nordul Romaniei, la frontiera cu Republica Ucraina. Ca pozitie acesta este asezat excentric fata de teritoriului sau de influenta (Maramuresul Istoric), insa la convergenta celor cinci vai principale ale regiunii (Valea Izei, Valea Marei, Valea Cosaului, Valea Tisei si Valea Viseului.


Cavnic

Cavnic

Aflat in centrul judetului Maramures, la o distanta de 30 km de municipiul Baia Mare, asezat pe o vale ingusta la poalele muntilor Gutai (1445m) si Mogosa (1249), Cavnicul se intinde pe o lungime de aproximativ 10km si 500 m diferenta de nivel (550m la Flotatie-1050m in Cartierul Roata) pe valea care il strabate de la est la vest, reprezentand ultima ramificatie a golului depresionar al Baii Mari.


Maramures

Maramures

Maramureș este un județ în regiunea Maramureș din nord-vestul României, cu reședința la Baia Mare. Din punct de vedere al culturii tradiționale, actualul județ este alcătuit din patru zone (etno-folcorice) distincte: Țara Chioarului, Țara Lăpușului, Țara Maramureșului (jumătatea de nord-est a Maramureșului Istoric) și Țara Codrului (partea de sud-vest), la care se adaugă Zona Metropolitană Baia Mare.


Baia Sprie

Baia Sprie

Baia Sprie este un oraș din județul Maramureș, Transilvania, România. A fost unul dintre centrele miniere importante din Maramureș. O activitate minieră în regiunea localității este semnalată deja în epoca bronzului. Exploatarea aurului și argintului este aminită prin anii 1141 la colonizarea sașilor în regiune. În anul 1329 localitatea este atestată sub numele de Mons Medius. În anul 1774 este publicată prima cercetare științifică a exploatării de minereuri. Imprejurimile orasului Baia Sprie, sunt cele mai importante locuri de interes turistic din zona.


Sacel

Sacel

Săcel este ultima localitate de pe Valea Izei în amonte, și de aici se face trecerea spre Valea Vișeului peste pasul din Dealul Moiseiului (spre Nord-Est) și spre Transilvania (mai precis Năsăud, spre Sud) prin pasul Dealul Ștefăniței, care desparte Munții Rodnei (la Est) de Munții Țibleșului (la Vest).


Vadu Izei

Vadu Izei

Comuna Vadu Izei, aşezata la confluenta văilor Iza si Mara, este ca toate asezarile maramuresene, o păstrătoare de tradiţii si obiceiuri care se transmit inca la cei tineri. Departe insa, mandria cea mai de pret a comunei este reprezentata de multitudinea de porti sculptate – considerata a fii drept cele mai frumoase din zona. Alaturi de acestea – spiritualitatea de cote maxime din preajma sarbatorilor, obiceiurile locurilor, arta si portul popular – pe care locuitorii il poarta indiferent de zi.



Ieud

Ieud

Localitate situata pe Valea Izei, Ieud este o asezare ce pastreaza o vasta istorie si un tinut considerat muzeu in aer liber. Se remarca prin peisaje de poveste, prin numeroasele traditii ce s-au pastrat de-a lungul anilor si prin valorile folclorice si etnografice.



Sapanta

Sapanta

Comuna Sapanta este asezata pe malul drept al Tisei in dreptul Vaii Tarasului, aproape de confluenta raurilor Sapanta si Tisa, in nordul extrem al Romaniei, in Tara Maramuresului,. Localitatea este situata la aproximativ 18 km distanta de Sighetul Marmatiei. Suprafata comunei este de aproximativ 150 km patrati si cuprinde lunci, terase, dealuri si munti. Asezarea este dominata de Piatra Sapantei, o formatiune vulcanica impresionanta. Atestata documentar in jurul anului 1300, cunoscuta in 1373 sub denumirea "Zapancha", localitatea Sapanta, parte a Maramuresului istoric, isi poate deriva numele, dupa afirmatia poetului Ioan Alexandru, de la latinescul sapientia (intelepciune).


Barsana

Barsana

Bârsana este una din cele mai mari comune din Maramureş şi unul din cele mai importante sate de pe Valea Izei. Termenul „bârsan” denumeşte un cioban care îşi ţine oile cu lână bogată şi lungă, cuvântul devenind un prenume în timpurile medievale. Satul Bârsana a fost în proprietatea cneazului Stanislau, fiul lui Stan Bârsan, atestat în documente între 1326 şi 1346.


Botiza

Botiza

Botiza, se afla la poalele Muntelui Tibles (Tibles vine de la cuvantul latin Cibele = marea mama a tuturor zeilor), judetul Maramures. Aici au trait inainte dacii liberi si urmasii acestora populeaza si astazi aceste locuri. Primul carturar a scris prin 1326 despre Botiza. Evreii au populat zona prin a doua jumatate a secolului al XVIII-lea. In 1881 existau in Botiza 207 case. Astazi traiesc in Botiza aproximativ 4.000 de persoane. Locuitorii Botizei sunt deosebit de mandrii de bisericile lor. Din strabuni s-a transmis traditia ca daca un sat si-a pierdut biserica un alt sat vecin mai bogat le daruia satenilor biserica proprie sau una noua.


Poienile Izei

Poienile Izei

Poienile Izei se află în inima Maramureşului istoric, acolo unde vechimea costumelor se îmbină perfect cu puritatea naturii. Între munţii şi pădurile Maramureşului, într-un adevarat colţ de rai, se află comuna Poienile Izei, locul unde ai ocazia să experimentezi viaţa la ţară în cel mai pur mod cu putinţă. Ospitalitatea locuitorilor din Poienile Izei vă va fermeca, relieful specific oferind vizitatorului un sentiment al locului ancorat în tradiţiile şi stilul de viaţă vechi de secole Este localizată în zonă istorică-etnografică "Ţara Maramureşului", în partea central-estică a judeţului Maramureş, la 100 km de Baia Mare, 50 km de Sighetu Marmaţiei.



Viseu De Jos

Viseu De Jos

Comuna Vişeu de Jos este situată în partea de sud-est a Depresiunii Maramureş, statornicită pe ambele maluri ale Râului Vişeu, la o distanţă de 117 km de reşedinţa judeţului, municipiul Baia Mare şi la o distanţă de 6 km de oraşul Vişeu de Sus, la o altitudine medie, având o suprafaţă de 5.600 ha. Vişeu de Jos este compusă dintr-o singură localitate şi anume Vişeu de Jos, fără sate aparţinătoare si se învecinează cu oraşul Vişeu de Sus, la sud cu Săliştea de Sus,la sud-vest cu Bogdan Vodă, la est cu Rozavlea, la nord-vest cu Leordina, la nord cu Ruscova şi Poienile de sub Munte.



Statiuni si orase in regiunea Transfagarasan

Arefu

Arefu

Arefu este o comună în nordul județului Argeș, Muntenia, România. Comuna este compusă de satele Arefu, Căpățânenii Pământeni (reședința comunei) și Căpățânenii Ungureni.


Arpasu De Sus

Arpasu De Sus

Arpașu de Sus este un sat în partea de est a județului Sibiu, în Depresiunea Făgărașului. Aparține de comuna Arpașu de Jos.


Lacul Vidraru

Lacul Vidraru

Pe Transfagarasan, Lacul Vidraru este locul de intalnire a Argesului cu raurile Capra, Buda si a catorva afluenti, raul Doamnei, Cernatul, Topologul. Poate la o prima vedere ai zice ca nu sunt atat de impresionabile dimensiunile lui (suprafata de 870 ha, lungimea de 14 km iar latimea maxima de 2,2 km). Insa, in momentul in care incepi urcusul pe serpentine in jurul lacului, iti dai seama ce usor poti fi pacalit.


Cartisoara

Cartisoara

Situată la 47 km vest de municipiul Sibiu, la sud de drumul naţional Sibiu-Braşov (DN1), pe traseul şoselei care traversează Munţii Făgăraş („Transfăgărăşanul”), de o parte şi de alta a pârâului Cârţişoara, aşezarea, cunoscută cândva şi sub numele de „Cârţa Română”, a fost populată, aproape exclusiv, de la începuturile Evului Mediu şi până în prezent, de români.


Transfagarasan

Transfagarasan

Drumul DN7C – Transfăgărășan este o cale rutieră de circulație din România, care începe în comuna Bascov, Județul Argeș de lângă orașul Pitești, în direcția orașului Curtea de Argeș și se termină la intersecția cu drumul DN1 între Sibiu și Brașov, în apropierea comunei Cârțișoara, cu o lungime de 151 km, traversând pe axa nord-sud Munții Făgăraș. Porțiunea construită propriu-zis în perioada 1970-1974 este Baraj Vidraru-Cârțișoara, pe o lungime de aproximativ 91 km, deși în mod practic drumul se consideră ca începând de la ieșirea din Căpățâneni-Ungureni/hidrocentrala Arefu. Până la construirea barajului și lacului de acumulare Vidraru, în 1965, de-a lungul căruia DN7C se desfășoară pe aproape 20 de km., a existat un drum de pământ și o linie de mocăniță ce lega comuna Căpățâneni de vechiul sat Cumpăna (astăzi acoperit de ape, în apropierea căruia s-a construit actuala Cabană Cumpăna)


Sambata De Sus

Sambata De Sus

La poale muntilor Fagaras, in jurul unei vechi manastiri a luat nastere o noua destinatie de vacanta. Complexul turistic Sambata de sus, este situat la mai putin de 30 de km de Fagaras, si este un important centru turistic zonal. Împrejurimile oferă turistului o privelişte plăcută şi relaxantă. Aerul este puternic ozonat datorită pădurilor din zonă. Dacă doriţi, sunteţi pasionaţi şi vremea este de partea dumneavoastră puteţi urca pe munte. Sâmbăta de Sus este o destinaţie de vacanţă nouă, pentru iubitorii de munte şi linişte.


Balea

Balea

Caldarea Glaciara Balea care adaposteste emblematicul Lac (altitudine 2034 m) cu cea mai frumoasa cabana semilacustra, este pe departe cel mai important centru al sporturilor de altitudine din carpatii romaniei. Situata in masivul Fagaras intre varfurile Moldoveanu si Negoiu, ramne cea mai renumita cascada la peste 1200 m altitudine, are o cadere de 60 m si marcheaza treapta inferioara a circului glaciar Balea.


Capataneni

Capataneni

Capataneni, in jud Arges este o destinatie turistica foarte apreciata in Romania.


Statiuni si orase in regiunea Clisura Dunarii

Eselnita

Eselnita

Eșelnița (denumită până în 1966 Ieșelnița) este un centru de comună din Banat, România, situată în partea vestica a judetului Mehedinți pe DN 57.


Dubova

Dubova

Dubova este o comună în sud-vestul județul Mehedinți, Banat, România, formată din satele Baia Nouă, Dubova (reședința) și Eibenthal.


Clisura Dunarii

Clisura Dunarii

Dunarea la Cazane... Candva spaima navigatorilor, salbaticul fluviu de odinioara aluneca astazi lenes si lent, ca un sarpe de aur. Oglindit in apele lui, soarele primaverii explodeaza in jerbe scanteietoare care curg, ca o lava, printre malurile abrupte. Adanc cum n-a mai fost si lat cum nu s-a mai vazut niciodata, Danubius ascunde in strafunduri taine de mult uitate. Printre nisipurile sale netulburate zace legenda insulei Ada Kaleh, sate si biserici isi dorm somnul de veci in undele tremuratoare. Svinita, Ieselnita, Dubova si alte asezari de pe cursul Cazanelor au cunoscut tragedia stramutarii, pentru a face loc lacului si barajului de la Portile de Fier.




Orsova

Orsova

Orşova este un municipiu din judeţul Mehedinţi, Banat, România. Este situat pe malul lacului de acumulare Porţile de Fier I de pe Dunăre, în zona de varsare a râului Cerna în Dunăre. La recensământul din 2002, populaţia oraşului era de 12 967 locuitori. Ca urmare a realizării lacului de acumulare Porţile de Fier, vechea vatră a oraşului a fost inundată în 1970, iar populaţia a fost strămutată pe un nou amplasament, incluzând terasele Dunării şi ale Cernei şi versantul de sud al Munţilor Almăj, unde s-a construit un oraş complet nou (1966-1971), care a înglobat şi satele Jupalnic, Tufari şi Coramnic.


Statiuni si orase in regiunea Muntii Apuseni

Stana De Vale

Stana De Vale

Amplasata la o altitudine de 1.100 m, pe Valea Iadului, Stana de Vale este una dintre cele mai cautate statiuni de odihna din tara. Accesul se face pe drumul Deva-Oradea care se ramifica din Beius spre Stana de Vale (~25km) trecind prin localitatea Budureasa. Avand un aer puternic ionizat este un mediu ideal pentru petrecerea unei vacante in mijlocul naturii, avand o serie de atractii turistice, peisaje si trasee montane deosebite. Statiunea este recomandata pentru toate varstele si se pot face tratamente impotriva dereglarilor respiratorii, suprasolicitarilor fizice si intelectuale, organismului slabit, anemiilor, rahitismului si dereglarilor de crestere la copii.


Belis

Belis

Beliș este o comună din județul Cluj, Transilvania, România, formată din satele Bălcești, Beliș (reședința), Dealu Botii, Giurcuța de Jos, Giurcuța de Sus, Poiana Horea și Smida. Satul Giurcuța de Jos a fost dezafectat prin decretul 223/1972 pentru construirea barajului de acumulare Fântânele. Comuna Belis se află la aproximativ 77 km vest de Cluj-Napoca și circa 27 km sud de Huedin, situata la poalele masivului Vladeasa din muntii Apuseni.


Valea Draganului

Valea Draganului

Valea Drăganului este un sat în comuna Poieni din județul Cluj, Transilvania, România.


Arieseni

Arieseni

Comuna Arieseni se afla la granita dintre judetele Alba si Bihor, la o altitudine de 950 m, reprezentand un punct de plecare in traseele de escalada si drumetie din Muntii Apuseni. Pe timp de iarna, aceste locuri sunt asaltate de turisti din judetele învecinate si din toată tara, de fapt, care vin aici pentru practicarea sporturilor de iarna, pentru partia de schi Vartop Arieseni, pentru relaxare si pentru peisajele calde ale Apusenilor.


Albac

Albac

Amplasare: pe valea raului Ariesul Mare (cca 800 m.alt) la 20 km nord-vest de orasul Campeni. Climat: specific montan, cu aer puternic ozonat, veri moderate si ierni bogate in zapada. Indicatii terapeutice: variate posibilitati de practicare a sporturilor de iarna, plimbari cu caruta ori sania trasa de cai. Atractii turistice: ghetarii si pesterile de pe Platoul Padesului, statiunea turistica Arieseni, orasul Campeni.


Garda De Sus

Garda De Sus

Comuna Gârda de Sus este aşezată pe cursul superior al Arieşului Mare, în inima Munţilor Apuseni la poalele Bihariei, culmea cea mai înalta şi masivă din Carpaţii Occidentali, dominată de vârful Curcubăta Mare (1849 m).Amplasarea satelor din comuna Gârda de Sus se încadrează în zona caracteristică a Munţilor Apuseni fiind răsfirate pretutindeni în grupuri de trei pâna la zece case formând cătunele, sau în grupuri de zece până la cincisprezece case la care se adaugă cătunele vecine formând sate.


Remeti

Remeti

Satul Remeti apartine de comuna Bulz si este format la rândul lui din mai multe catune: Vacaresti, Matesti, Costesti, Scaioase, Fruntinesti, Boncesti, Popesti, Netede, Corni, Izvor, Mitresti, Lunca, Remeti, Daica si Poiana. Cea mai mare parte a reliefului este ocupată de munţii Pădurea Craiului. Aceştia se prezintă ca o uriaşă platformă, fragmentată de culmi şi masive izolate separate de văi adânci şi platouri carstice. Această platformă este înclinată de la est (unde se înregistrează altitudinile maxime-puţin peste 1000 m- Vf Hodrâncuşa) spre vest cu altitudini ce scad treptat de la 600-800 m în zona centrală la 350-400 m în nord-vest.


Vartop

Vartop

Staţiunea Vârtop este cea mai cunoscută zonă turistică montană cu partii de schi din munții Apuseni, atragand tot mai mulți turiști nu doar prin prezența pârtiilor de ski amenajate, ci și prin diversitatea punctelor de atracție din zonă. Situată la granița a doua județe, Bihor și Alba, la Staţiunea Vartop se poate ajunge din mai multe direcții și anume dinspre Oradea 116 km, Turda 119 KM, Deva 120 km.


Chiscau

Chiscau

Chişcău este o localitate în judeţul Bihor, Crisana, România. Localitatea este situată la poalele Munţilor Bihorului, fiind străbătută de râul Crăiasa. Toponimia numelui vine din maghiară, însemnând micul cuptor (kiss=mic, koh=cuptor), fiind atestat documentar cu acest nume incă de pe la 1588, sau cu numele de Alsokoh (cuptorul de jos), în acea perioadă funcţionând aici o topitorie de fier. Eituată la graniţa de vest a Parcului Naţional Apuseni, într-un încântător decor natural, localitatea oferă un acces facil la frumuseţile acestuia.


Vata De Jos

Vata De Jos

Statiunea balneoclimaterica Vata de Jos este situata la 233 m altitudine, in judetul Hunedoara, la hotarul de vest al Muntilor Apuseni in Depresiunea Zarandului, valea Crisului Alb. Statiunea este inconjurata de paduri si adapostita de vanturi si isi intemeiaza renumele pe valoarea deosebita a apelor sale termale si este situată pe drumul dinspre Brad către Oradea.


Statiuni si orase in regiunea Oltenia

Craiova

Craiova

Municipiul Craiova este situat în sudul României, pe malul stâng al Jiului, la ieșirea acestuia din regiunea deluroasă, la o altitudine cuprinsă între 75 și 116 m. Craiova face parte din Câmpia Română, mai precis din Câmpia Olteniei care se întinde între Dunăre, Olt și podișul Getic, fiind străbătută prin mijloc de Valea Jiului. Orașul este așezat aproximativ în centrul Olteniei, la o distanță de 227 km de București și 68 km de Dunăre. Forma orașului este foarte neregulată, în special spre partea vestică și nordică, iar interiorul orașului, spre deosebire de marginea acestuia, este foarte compact.


Drobeta Turnu Severin

Drobeta Turnu Severin

Orasul Drobeta Turnu Severin este situat pe malul stang al Dunarii, la iesirea fluviului din defileu, in depresiunea subcarpatica a Topolnitei. Planul orasului este un dreptunghi cu lungimea de la est spre vest, dispus pe un platou inclinat usor, de la nord spre sud. In punctul cel mai inalt din oras, altitudinea este de 104 metri, iar punctul cel mai de jos se afla situat langa gara, unde altitudinea este de 48,75 metri fata de nivelul marii. Severinul se afla intr-o zona de clima temperat continentala cu influente submediteraneene, cu veri insorite si ierni blande care ofera conditii pentru dezvoltarea unor vegetatii specifice, cum ar fi migdalul, smochinul, liliacul, teiul si castanul sau arborii exotici: magnolia, nucul caucazian, Ginkgo biloba - cea mai veche specie de pe glob.


Targu Jiu

Targu Jiu

Municipiul Târgu Jiu poartă numele râului Jiu, pe care îl străbate și care în decursul timpului și-a mutat albia de la Delușorul Prejbei spre vest, formând trei terase ce constituie suprafața administrativă a localității. Vatră a unui sat dacic, înainte de cucerirea Daciei de către romani, teritoriul său era acoperit odinioară de mari suprafețe cu păduri sălbatice. El oferea astfel, un bun adăpost locuitorilor apărându-i împotriva năvălirilor străine. Se intersectau aici importante artere de circulație care făceau legatura între Dunare, Transilvania și Banat.


Slatina

Slatina

Slatina este reședința și cel mai mare municipiu al județului Olt, România. Orașul este situat în sudul României, pe malul stâng al râului Olt în regiunea istorică Muntenia la contactul cu Oltenia, în zona de contact dintre Podișul Getic și Câmpiei Române. Slatina are o populație de 79,171 de mii de locuitori, fiind un important centru industrial. Având o istorie de 650 de ani și un centru istoric conservat, orașul deține un important rol cultural în regiune.


Polovragi

Polovragi

Comuna Polovragi este așezată în Depresiunea Polovragi, judetul Gorj, depresiune situată în partea central sud-vestică a țării, făcând parte din Depresiunea Subcarpatică Olteană cuprinsă între Bistrița Vâlcii și Tismana, aflandu-se la mijlocul distantei dintre Târgu Jiu si Râmnicu Vâlcea.



Tismana

Tismana

Tismana este un oras din judetul Gorj, Oltenia, Romania, fiind declarat oras abia la data de 5 aprilie 2004. Localitatea este cunoscuta deoarece, la nord, pe Valea raului Tismana se afla Manastirea Tismana si aici se executa covoarele Tismana si Oltenia simboluri ale artei traditionale mestesugaresti, iar vanatul exista din abundenta pentru ca teritoriul orasului cuprinde o parte din Parcul National Domogled-Valea Cernei si se invecineaza la nord cu Parcul National Retezat.


Turnu Severin

Turnu Severin

Drobeta-Turnu Severin este un municipiu, port la Dunăre, reședința județului Mehedinți.



Statiuni si orase in regiunea Muntii Bucegi

Moroeni

Moroeni

Comuna se află în extremitatea nordică a județului, cuprinzând zona montană înaltă, inclusiv o bună parte din Parcul Natural Bucegi din Munții Bucegi. Pe teritoriul comunei se află lacul Bolboci și izvoarele Ialomiței cu peștera Ialomiței (unde se află și un mic schit), iar la limita cu județul Prahova se află Vârful Omu, cel mai înalt punct al Bucegilor și al județului Dâmbovița, precum și vârful Babele. Comuna este străbătută de șoseaua DN71 care leagă Sinaia de Târgoviște.


Statiuni si orase in regiunea Muntii Parang

Ranca

Ranca

Ranca este o statiune în curs de dezvoltare, aflata in jud. Gorj, Romania, situata la 1.600 m altitudine, la poalele varfului Papușa în Muntii Novaciului din Masivul Parang, la 18 km de orașul Novaci pe șoseaua Transalpina (DN67C), drum care este modernizat si intretinut pana in statiune chiar si pe timp de iarna. Iarna se poate urca doar dinspre Novaci, Transalpina fiind inchisa pe timpul iernii dinspre Obarsia Lotrului -Voineasa Dispune de trei partii de ski toate dotate cu teleski; una pentru incepatori pozitionata pe Muntele Cornesul si dotata cu nocturna pozitionata in centrul statiunii si una pentru avansati care continua peste varf.


Parang

Parang

Munții Parâng fac parte din Carpații Meridionali, grupa muntoasă Parâng-Șureanu-Lotrului, fiind cea mai mare ca suprafață dintre masivele muntoase ale României. De la est la vest măsoară aproximativ 50 de km iar de la nord la sud circa 25 km.


Statiuni si orase in regiunea Valea Lotrului

Voineasa

Voineasa

Este o statiune de odihna si tratament de importanta nationala, deschisa in toate anotimpurile, situata in partea centrala sudica a Romaniei, la capatul sudic al muntilor Lotru (Carpatii Meridionali), pe valea raului Lotru, la o altitudine de 600-800 m, la 60 km NV de municipiul Ramnicu-Valcea (resedinta judetului Valcea) de care este legata printr-un drum modernizat.


Statiuni si orase in regiunea Satu Mare

Tasnad

Tasnad

Tasnad este o statiune din nord-vestul Romaniei ce face partea din Judetul Satu Mare care a fost atestata in anul 2000. Potentialul turistic natural este cel care a condus la dezvoltarea acestei zone prin prezenta apelor termale captate si utilizate in scop turistic.


Orasul Satu Mare

Orasul Satu Mare

Satu Mare (maghiară: Szatmárnémeti, germană: Sathmar, vechea denumire românească: Sătmar) este reședința și cel mai mare oraș al județului Satu Mare, România. Situat la o altitudine de 126 m faţă de Marea Neagră, oraşul este aşezat pe o terasă constituită din lunca aferentă Someşului inferior. Fiind un oraş de graniţă, are deschideri prin căi de comunicaţie rutieră cu Ungaria pe la vama Petea, şi feroviară cu Ucraina, pe la vama Halmeu. Legăturile interne principale sunt constituite de ruta care vine dinspre Oradea trecând spre Baia Mare şi Sighet (prin Ţara Oaşului), precum şi de cea dinspre Zalău.


Vama jud. Satu Mare

Vama jud. Satu Mare

Comuna Vama este situată în partea de est a județului Satu Mare, la 4 km de orasul Negrești-Oaș și la 45 km de municipiul Satu Mare, resedința județului și are ca vecini: la nord-est orașul Negrești-Oaș, la vest comuna Orașu Nou și satul Racșa iar la sud satul Nistru, județul Maramureș. La 9 km de localitatea Vama se găsesc Băile Puturoasa.


Dorolt

Dorolt

Comuna Dorolt se afla in partea de nord a judetului Satu Mare, pe drumul naţional DN19A, la 9 km de municipiul Satu Mare.Comuna se invecineaza la nord si vest cu Ungaria, la sud cu comuna Vetis, la est cu Satu Mare, la nord-est cu comuna Lazuri. Comuna Dorolt apartine in totalitate unitatii de relief a Campiei Somesului. Singura apa curgatoare importanta de pe teritoriul comunei este raul Somes care reprezinta si hotarul de sud al acesteia. Comuna Dorolt beneficiaza de o clima temperat continentala moderata. Media anuală a temperaturii este de 9,6°, avand la baza urmatoarele valori termice: primăvara: 10,2°, vara: 19,6°, toamna: 10,8°, iarna: 1,7°.


Statiuni si orase in regiunea Romania


Arges

Arges

Situat in bazinul Argesului superior, rau legendar al carui nume il poarta, judetul este strajuit la nord de creasta Fagarasilor, cu varfurile Moldoveanu (2.543 m) si Negoiu (2.535 m), iar la sud se regaseste Campia Romana, Astfel, de la nord la sud, se regasesc toate cele trei forme de relief: munti, dealuri si campie, precum si doua bazine hidrografice: Bazinul Arges, in zona muntoasa si cea de deal si Bazinul Vedea, in zona de deal si de campie. Resedinta de judet este municipiul Pitesti.






Statiuni si orase in regiunea Cheile Bicazului

Lacul Rosu

Lacul Rosu

Lacul Roșu (local cunoscut și sub numele de Lacul Ghilcoș) este un lac de baraj natural format în urma prăbușirii unui versant din cauza cutremurului din 23 ianuarie 1838, ora 18,45. 6,9 magnitudine, VIII intensitate[1], la poalele Muntelui Hășmașul Mare, în apropierea Cheilor Bicazului, la distanța de 26 km de Gheorgheni, în județul Harghita. La ultimele măsurători, efectuate în anul 1987, dimensiunile acestuia sunt: lacul se întinde pe un perimetru de 2.830 m, aria este de 114.676 m² și volumul apei care se acumulează este de 587.503 m³. Lacul s-a format la altitudinea de 983 m, într-o depresiune cu un climat predominant subalpin.


Statiuni si orase in regiunea Muntii Retezat

Straja

Straja

Situata in judetul Hunedoara, in apropiere de Petrosani (20 km), la o altitudine de 1445 m,statiunea Straja este locul ideal pentru o vacanta la schi. In Straja sunt amenajate 7 partii de schi, fiecare fiind echipata cu instalatie de transport pe cablu(teleschi). Patru dintre acestea beneficiaza si de instalatie de nocturna, aceasta facand posibila utilizarea partiilor pana seara tarziu. Partiile sunt in forma de evantai astfel formandu-se suprafete schiabile in lungime de pana la 5 km. Fiind asezate pe un versant nordic, partiile au zapada din noiembrie pana in aprilie.


Statiuni si orase in regiunea Valea Teleajenului

Cheia

Cheia

Situata la 60 de km de Ploiesti pe DN1A Bucuresti-Brasov, statiunea montana Cheia este o adevarata oaza de liniste si de verdeata la poalele Masivului Ciucas, langa raul Teleajen. Altitudinea de 871 m, padurile de brad si fag de pe inaltimile din jurul statiunii Cheia asigura un aer puternic ozonat, care are un aer specific de depresiune intramontana. Aici se pot practica cele mai variate forme de turism: drumetii montane, alpinism, sporturi de iarna, excursii in imprejurimi. Este unul din punctele de plecare in excursii spre Masivul Ciucas.


Statiuni si orase in regiunea Valea Buzaului

Vama Buzaului

Vama Buzaului

Vama Buzaului este aşezată acolo unde munţii sunt mai fragmentaţi, mai înguşti, cu altitudini joase, unde trecătorile se succed, unele după altele deschizând spre inima Transilvaniei mai multe drumuri. Aflată la 50 kilometri de Braşov, într-o depresiune intramontană, aproape de Munţii Ciucaşului, comuna îţi oferă ceea ce ai nevoie mai mult: linişte şi lipsa traficului rutier.


Sarata Monteoru

Sarata Monteoru

Sărata-Monteoru (denumit pe scurt și Monteoru) este un sat în comuna Merei, județul Buzău. Sărata-Monteoru este o stațiune balneară situată în zona central-vestică a județului Buzău, Muntenia, România, la aproximativ 20 km nord-vest de orașul Buzău. Localitatea aparține administrativ de comuna Merei și a fost întâi cunoscută între localnici pentru apele tămăduitoare ale izvoarelor sărate.


Intorsura Buzaului

Intorsura Buzaului

Orasul Intorsura Buzaului este situat in judetul Covasna, la poalele muntilor Intorsurii, pe cursul superior al raului Buzau, la o altitudine de 720-760 m, in depresiunea Intorsura Buzaului. Localitatea a fost declarata oras in 1968 iar in prezent are aproximativ 9200 de locuitori si 3 localitati in subordine administrativa (Brădet, Floroaia si Scrădoasa).