Aeroportul International Arad - prezentare si imagini

Aeroportul International Arad are avantajul unui grad remarcabil de accesibilitate fiind situat la 4 km. Vest fata de centrul orasului Arad, pozitia sa geografica raportata la centrul pistei este 21º 15' 14" Est, 43º 10' 35" Nord, la 106 metri deasupra nivelului marii, în suprafata totala de 157 ha. Se bucura de o pozitie strategica buna aflându-se la 250 km de Budapesta si 300 km de Belgrad. Este situat în apropierea frontierei cu Ungaria, la 30 km d cel mai apropiat punct rutier de trecere a frontierei -Turnu si 20 km de cel mai apropiat punct feroviar de trecer a frontierei - Curtici.

Pe terenul suburbiei Gai era amenajata o infrastructura cu teren de aterizare, hangar si aerogara, ramase în urma campaniei militare din 1917. Aici, în 14 iulie 1912, s-a organizat cu ocazia reîntoarcerii de la Aspen Viena a lui Aurel Vlaicu un mare miting aviatic în care pionierul aripilor românesti a fost ovationat de conationali ca un erou al tuturor românilor.

Ca urmare a unor tratative duse în vederea înfiintarii unui nou aeroport, la 30 mai 1935 se cedeaza de catre municipalitate aviatiei civile terenul din suburbia Ceala, unde vor începe lucrarile de constructie a infrastructurii. Constructia actualei aerogari s-a terminat în 1936 iar inaugurarea oficiala a noului aeroport a avut loc la 14 noiembrie 1937. Din acest moment toata activitatea de trafic aerian se va efectua de pe aceasta locatie iar aterizarile si decolarile s-au efectuat pe o pista înierbata. Necesitatile de trafic au facut necesara construirea în anul 1953 a unei piste din beton în lungime de 2 000 metri. Caile de rulaj A si D au fost realizate odata cu pista de aterizare - decolare. Balizajul a fost refacut în 1954 si dotat cu lampi Elba.

Terminalul Cargo-Aeroport Arad, componenta de baza a Aeroportului Arad este amplasat in imediata apropiere a Zonei Libere Arad, fiind in masura sa preia traficul de marfa pe calea aeriana care leaga Europa de Vest de Orientul Mijlociu. El este situat in apropierea frontierei cu Ungaria la 30 Km de cel mai apropiat punct rutier de trecere al frontierei (Turnu) si respectiv la 20 Km de cel mai apropiat punct de trecere al frontierei pe cala ferata (Curtici)."

Amplasamentul permite accesul facil al agentilor economici din zonele apropiate, in special din judetele: Arad, Bihor, Alba, Hunedoara - Romania si respectiv Bekes, Czongrad - Ungaria, la aceasta categorie de transport marfa.


Sursa informatiei prezentate