Babele din Bucegi - prezentare si imagini

Babele este vestitul monument natural situat pe Platoul Bucegilor, care a fost mereu o atracție turisticǎ, la o altitudine de 2.292 metri, în vecinătatea vârfului Baba Mare, cu aceeaşi altitudine şi cu orientare pe direcţia nord-sud. Istoricii spun cǎ aceste formaţiuni au fost odatǎ aparenţele unor divinitǎţi montane numite de romani ,,Deae veteres’’ (zeiţa anticǎ).

Înfǎţişarea aparte de babe se datorează zonei de munte, care este alcǎtuită din calcar și gresie, ce a fost roasǎ de intemperii și trecerea timpului. Oamenii de ştiinţǎ spun că apa, vântul, dar și înghețul și dezgheţul au creat aceste douǎ stânci care seamănă cu nişte babe cocoşate ce stau la şuetǎ. În cărțile de geografie se spune cǎ aceste roci cu forme ciudate şi interesante sunt numite „ciuperci” stâncoase și sunt delimitate de Valea Jepilor spre est şi Valea Şugărilor în vest.
Există, desigur, şi multe poveşti privind originea Babelor. Formele lor ciudate au dat naștere legendelor, care spun că acestea au avut rol de sanctuare dacice unde se aduceau jertfe zeilor. Desigur că legendele spun multe, dar un lucru este cert: frumuseţea rarǎ a acestor monumente naturale.
Monumentul Babele a fost numit și „Altarele ciclopice din Caraiman”, fiind consacrate Pǎmântului şi Cerului, Soarelui şi Lunii, datorită apropierii lor de un alt monument natural - Sfinxul, care le pǎzeşte. Și chiar dacă am accepta că Babele sunt stranii chipuri de piatră ce stau la barfǎ lângǎ Sfinx, sunt doar creaţia naturii și nu opera unor îndepărtați strămoși. Nu se ştie dacă au fost așa mereu ori omul a intervenit asupra lor, dându-le forma de azi.

Sursa informatiei prezentate