Biserica Ursulinelor - prezentare si imagini

Prima cladirea ridicata pe acest loc in 1474 a fost o manastire dominicana care a functionat pana in 1543, cand, cu ocazia reformei religioase ce a determinat trecerea unei mari parti a populatiei sasesti la religia lutherana, lacasul de cult a intrat in posesia lutheranilor.

Mai tarziu biserica este predata maicilor ursuline (mentionate in Sibiu din anul 1718), care o reconstruiesc cu incepere din 1728.
Exteriorul bisericii are multe elemente gotice, originale, dintre care se remarca poarta principala, geamurile si stilpii de protectie.
Biserica are un portal gotic incheiat in arc frant, deasupra acestuia intr-o nisa cu doua coloane se afla sculptura policroma a Sf. Ursula.

Interiorul bisericii este unul tipic bisericilor sală în stil baroc, însă elganţa balconului cu fier forjat de pe peretele din sudul corului şi imensa arcadă- care permite accesul spre sacristie, din care se ajunge într-o capelă perpendiculară pe navă; din această capelă se putea ajunge în mănăstirea de maici. In biserică se află trei altare de origine recentă.

Pe altarul principal se află o pictură în ulei reprezentând coroana Maicii Domnului, iar pe altarul lateral stânga se află o pictură în ulei înfăţişând apariţia Sfintei Mucenice Ursula în faţa Sfintei Angela Merici, fondatoarea Ordinului Ursulinelor.

Deasupra este tabloul Sfântului Emeric, iar în partea dreapta, simetric cu cel stang, este al doilea altar lateral, pe care se află pictura în ulei reprezentand-o pe Sfanta Angela instruind copii. Statuile unor sfinţi care au fost apreciaţi in mod deosebit de maici sunt amplasate în ambele părţi ale navei.

O deosebita importanta se acorda inscriptiei de deasupra arcului de triumf care reaminteste de binefacatoarea bisericii, imparateasa Maria Tereza.

Sursa informatiei prezentate