Manastirea Frumoasa - Iasi - prezentare si imagini

Asa cum ne apare azi, manastirea Frumoasa si celelalte constructii ale complexului arhitectonic de aici sunt rezultatul unor lucrari care au inceput acum patru secole si au suferit, in epocile urmatoare, transformari radicale. Aceste locuri au intrat in istorie in timpul celei de-a doua domnii a lui Petre Schiopul, iar ctitorul primei biserici de la Frumoasa(1583) a fost Melentie Balica, boier ce a detinut inalte dregatorii in divanul Moldovei.

Numele manastirii Frumoasa trebuie pus in legatura cu "pitorescul de basm" al locului, unde se inaltau biserica si curtile domnesti. "Iazul inconjurator, care intregea splendoarea decorului natural, facea din manastirea Frumoasa o mica cetate de insula."

"Palatul de pe ziduri" din incinta manastirii imbina stilul clasic cu cel traditional moldovenesc si a fost ridicat intre 1818 -1819 dupa planurile arhitectului Martin Kubelka. Planul palatului este de forma dreptunghiulara, cu doua iesiri: una pe fata dinspre Sud, in interiorul incintei si alta pe fatada opusa, intercaland zidul incintei, de unde numele de "Palatul de pe ziduri".
Intrarea in biserica se face printr-un portic doric cu fronton triunghiular, prevazut cu patru coloane, cele din mijloc fiind legate intre ele printr-o arcada.

Coloanele, pilastrii si arcadele, utilizate cu pricepere si ingeniozitate decoreaza fatadele, sporind eleganta impunatorului monument. Tot in incinta manastirii Frumoasa, in partea nordica a bisericii, se afla un monument maret din marmura alba. Este cavoul ridicat de domnitorul Mihail Sturza "spre pomenirea preaslavitului logofat si cavaler Grigore Sturza, nascut in 1758 si savarsit in 1833" Acest cavou este alcatuit dintr-un grup statuar biblic, dominat de un inger care se sprijina gratios de un mic obelist.

Lucrarile de restaurare din 1739 au fost atribuite lui Enache Kogalniceanu si definitivate de Ioan Mavrocordat care a construit si un foisor "foarte frumosu de cea parte a helesteului Frumoasei, sub Cetatuie" si o "cisme sub acelasi deal".
Cu anul 1863 averile bisericii sunt trecute in patrimoniul statului, iar casele domnesti de aici sunt transformate in cazarma si mai tarziu in spital militar.

Biserica Frumoasa este un edificiu care imbina, in favoarea esteticului, simplitatea si sobrietatea clasicismului cu traditionalismul local, monumentele, zidurile si locurile de la Frumoasa purtand ecoul indepartat al unor intamplari verosimile ce s-au perpetuat timp de patru secole.

Sursa informatiei prezentate