Mezquita - prezentare si imagini

Mezquita, Marea Moschee din Cordoba, a fost epicentrul vietii religioase a Spaniei maure si este un loc incredibil inca in prezent. Mezquita este o catedrala romano-catolica in Cordoba, care a fost la un moment dat a doua moschee ca marime din lume. Aceasta moschee se afla peste o biserica crestina construita in perioada vizigota (secolul V) si a fost folosita dupa cucerirea peninsulei Iberice de catre mauri. In 786 Abd al-Rahman I a daramat biserica Sf. Vicentiu si, refolosind majoritatea materialelor bisericii, a ridicat prima sectiune din Marea Moschee. Pe masura ce noi emiri si califi au venit la putere, tot mai multe completari au fost facute moscheii, facand-o mai elaborata si spectaculoasa. A ajuns la forma sa finala in 987 d.Hr, dupa peste 200 de ani de constructie.

Marea Moschee din Cordoba este unul din cele mai frumoase exemple de arhitectura maura din lume. Particularitatea sa este uriasa sala de rugaciune care, dupa ultima constructie din timpul lui al-Mansur, avea o suprafata de peste 14.700 metri patrati, incluzand peste 1200 de coloane. Coloanele si arcadele sale gratioase sunt o dovada a splendorii istorice a Cordobei. Mai mult, aceste coloane au fost si inca sunt marca grandorii moscheii Mezquita.

Torre del Alminar, minaretul folosit in trecut pentru a chema credinciosii la rugaciune, are o clopotnita in stil baroc. Puteti sa va urcati in varf pentru a vedea o imagine panoramica a Cordobei si imprejurimile sale. De asemenea, in inima Mezquitei se afla Mihrab, unde credinciosii se adunau pentru rugaciunile ritualice. Inconjurat de sculpturi coranice si stuc sculptat impodobind zidurile superioare, Mihrab era sfantul sanctuar unde se pastra Coranul.

Mezquita din Cordoba este remarcabila mai ales pentru arcadele sale uriase si padurea sa de peste 1000 de coloane de jasp, onix, marmura si granit. Comoara sa are multe obiecte nepretuite din secolul XV si pana in secolul XX, care provin in mare parte din atelierele din Cordoba. Cea mai spectaculoasa opera de arta este chivotul lui Enrique de Arfe.

Sursa informatiei prezentate