Muzeul Civilizatiilor Anatoliene - prezentare si imagini

Muzeul Civilizatiilor Anatoliene (Anadolu Medeniyetleri Müzesi), un edificiu cu o coroana de zece domuri, a fost initial un bazar acoperit unde se vindeau haine facute din angora. Situat sub nivelul citadelei din Ankara, pe partea de sud-vest, acesta a fost transformat in 1951 intr-o noua cladire care avea sa adaposteasca celebrul Muzeu al Civilizatiilor Anatoliene, cunoscut si sub numele de Muzeul Hittit.

Colectia, impartita in zece departamente, include un numar impresionant de obiecte arheologice datand din perioada paleoliticului pana la perioadele clasice. Dintre colectiile cele mai renumite, amintim: colectia hittita, care ocupa locul de onoare in Muzeul Civilizatiilor Anatoliene si este cea mai cuprinzatoare colectie de acest tip din lume. Puteti admira aici reliefuri ortostatice, sculpturi la scara mare, tablite de lut si numeroase obiecte descoperite in siturile arheologice de la Bogazkale (Hattusas), Alacahüyük, Alisar, Karatepe, Karkamis, Kültepe (Kanes), Malatya (Arslantepe) si Ankara.

Colectia artefactelor neolitice provine in principal de pe situl de la Çatalhüyük si cuprinde capete de taur, reliefuri, pictura murala si un desen al Kara Dagi in plina eruptie.

Celelalte exponate din Muzeul Civilizatiilor Anatoliene din Ankara provin din coloniile de comert asiriene (Kultepe) si din orasele frigiene precum Arslantas si Gordion. Din cauza marimii impresionante a colectiei, care este imposibil de vizitat intr-o singura zi, turistii sunt sfatuiti sa cumpere un ghid detaliat, disponibil la muzeu, in care sunt descrise colectiile si exponatele.

In Muzeul Civilizatiilor Anatoliene din Ankara puteti admira cea mai frumoasa colectie de relicve arheologice din toata Turcia.

Adapostite intr-un fost caravanserai din secolul XV, exponatele muzeului parcurg fiecare civilizatie ce a trecut pe taramul anatolian, incepand cu oamenii care locuiau in pesteri.

Expozitia Muzeului Civilizatiilor Anatoliene din Ankara incepe cu artefacte datand din Paleolitic. Cele mai impresionante obiecte din Neolitic sunt reprezentari de animale din lut, vechi de 8.000 de ani si o zeita-mama - probabil Cibele.

Epoca de Bronz este reprezentata de obiecte apartinand hititilor - discuri solare, statuete si o versiune mai evoluata a zeitei-mama, precum si o multime de bijuterii din aur.

Din timpul coloniilor asiriene au ramas peste 20.000 de tablite din lut cu inscriptii cuneiforme. Principala atractie din timpul imperiului hitit este statuia Zeului Razboiului.

Frigienii au fost alta civilizatie importanta ce a lasat in urma artefacte pretioase - movila mortuara cu diametrul de 300 m si inaltimea de 50 m, mobilier din lemn, brose, vase din ceramica si metal, precum si reprezentari ale unor animale puternice - lei si vulturi.

Sursa informatiei prezentate