Muzeul de farmacie - prezentare si imagini

În anul 1494 la Sibiu s-a deschis prima farmacie din ţară, şi tot aici a activat un an şi jumătate, medicul german Christian Friedrich Samuel Hahnemann (1755-1843), creatorul homeopatiei.

Clădirea muzeului a fost construită în secolul XV, unde din anul 1568 a funcţionat o farmacie. Din anul 1972 găzduieşte Muzeul de Istoria Farmaciei, cu peste 6.600 de piese provenite din 67 de farmacii aflate în 32 de localităţi ale ţării.

Muzeul, cuprinde trei secţiuni expoziţionale: oficina (magazinul farmaciei) cu mobilier vienez (1902), laboratorul în care sunt prezentate echipamente farmaceutice din diferite epoci, vase din lemn, porţelan, sticlă, mojare din bronz sau fontă, balanţe şi greutăţi farmaceutice în stil vienez, ustensile tehnico-medicale, truse chirurgicale, microscoape folosite în secolele XVII-XIX (cel mai vechi obiect din colecţie este un mojar din bronz, datat 1597) şi sectorul homeopatic, prezentând truse, flacoane şi preparate homeopatice.

Colecția de Homeopatie ilustrează tradiția terapiei homeopate la Sibiu. Nu este lipsit de semnificație faptul că fondatorul acestei doctrine terapeutice, Samuel Hahnemann, a trăit și activat la Sibiu, între anii 1777-1779, ca medic și secretar al baronului Samuel von Brukenthal, guvernatorul Transilvaniei.

Se apreciază că în această perioadă el a avut posibilitatea de a cunoaște multe aspecte privind medicația populară practicată în Transilvania, aspecte care au contribuit și ele la inspirarea fundamentării doctrinei homeopate.

Colecția de Homeopatie a muzeului cuprinde peste 2900 de piese, respectiv truse și flacoane cu preparate homeopate, care au fost preluate de la vechea farmacie sibiană La Înger.

Sursa informatiei prezentate