Parque del Retiro - details and images

Retiro Park was created to be a royal park, belonged to the Real Sitio del Buen Retiro Palace. In 1632, the palace was built by King Philip IV as an oasis of relaxation for the royal family. Retiro is withdrawn, hence the name of the park and palace. At that time the park was situated well outside the city walls, but now completely surrounded the city of Madrid Retiro Park. 130-hectare park was opened to the public in 1868. The part is arranged in a formal French style, while other parts are more natural.

Din palatul original numai doua cladiri au supravietuit, restul fiind distruse in timpul razboaielor napoleoniene. Una dintre cladirile care au supravietuit gazduieste astazi Museo del Ejercito, un muzeu militar. Muzeul prezinta istoria militara a Spaniei si are si o frumoasa colectie de armuri. Cel mai important exponat al colectiei este sabia lui El Cid sau La Tizona. Nu este chiar o arma dar un alt exponat foarte important al muzeului este crucea pe care Columb a luat-o cu el in Lumea Noua. Cealalta cladire care a supravietuit este Cason del Buen Retiro unde exista un alt muzeu cu o colectie de picturi din secolele 19 si 20 inclusiv opere ale lui Joaquin Sorolla.

Aproape de intrarea din partea de nord a parcului Retiro se afla un lac artificial foarte mare: Estanque del Retiro. De aici se pot inchiria barci cu vasle, o distractie foarte cautata in special in weekend. O statuie ecvestra mare a Regelui Alfonso al XII-lea vegheaza asupra lacului. Monumentul ridicat in 1922 de mama Regelui Alfonso consta dintr-o colonada semicirculara cu o statuie ecvestra a regelui in fata.

In partea de sud se gaseste un alt lac mult mai mic. Pe malul lacului se poate zari o cladire superba din sticla, Palacio de Cristal. Construita in 1887 de Ricardo Velazquez Bosco dupa Palatul de Cristal din Londra, cladirea a fost folosita initial pentru a gazdui plante exotice aduse din Filipine. Acum este folosita in special pentru expozitii temporare. Tot in aceasta zona se afla si un alt pavilion, Palacio de Velazquez, proiectat in 1884 de acelasi arhitect. Acum si acesta este folosit pentru expozitii temporare, fiind initial folosit pentru o expozitie a mineritului, metalelor, sticlei si industriei ceramice.

O alta parte a parcului este Gradina de Trandafiri, Rosaleda. Una dintre cele mai remarcabile statui din parcul Retiro este cea numita El Angel Caido. Statuia este dedicata lui Satana si este probabil singura astfel de statuie din Europa.

Parcul Retiro este situat la est de centrul orasului, nu departe de muzeul Prado. Intrarea principala este aproape de Poarta Alcala, in Plaza de la Independence.

Transport – Metrou: Retiro (M2), Ibiza (M9)Information source