Acoperisul de Aur - prezentare si imagini

Goldenes Dachl (Acoperisul de Aur), primul obiectiv turistic spre care se indreapta toti vizitatorii orasului. Aceasta magnifica fereastra cu acoperis din placute de arama a fost construit de Arhiducele Friedrich IV, în sec.15, ca reşedinţă a suveranilor tirolezi in 1494-1496 si pentru a comemora casatoria lui Maximilian I cu Bianca Maria Sforza de Milano si a servit drept loja regala de lux, de unde Curtea urmarea festivitatile civice desfasurate in piata de dedesubt. Casa la care se afla balconul respectiv, complet reconstruita in anul 1822, fusese inainte un palat ducal (Neuer Hof), format din alipirea, in jurul anului 1420, a doua case burgheze. Balustrada de jos este decorata cu blazoanele, iar balconul deschis de deasupra cu zece reliefuri.

Acoperisul de Aur este alcatuit din 2.657 placute de arama, care ii confera aspectul de aurit.
Maximilian era un imparat care si-a extins teritoriul prin aliante matrimoniale si nu prin cuceriri militare. Nedorind sa isi indeparteze pe aliatii castigati prin prima sa casatorie, cu Maria de Burgundia, aceasta a cerut ca pe balustrada balconului sa fie pictate ambele sale sotii. Balustrada de la primul etaj este impodobita cu blazonul reprezentand Austria si Ungaria, vulturul cu doua capete al Imperiului, si Burgundia si Milano, precum si Tyrol si Styria. Picturile murale din jurul balconului reprezinta doi stegari cu steagurile Imperiului si, respectiv, al Provinciei Tyrol, unde se afla orasul Innsbruck. Frizele originale sunt expuse la Muzeul Ferdinandeum
Un hibrid Gotic şi Baroc, ce se află în partea veche a oraşului, cu clădiri medievale, pictate în culori pastel şi sprijinite de contraforţi împotriva alunecărilor de teren. Strada principală a vechiului oraş este Herzog-Friedrich-Strasse, care se deschide într-o piaţă centrală acoperită cu arcade. Există un labirint de alei.


Sursa informatiei prezentate