Aeroportul Internațional Cluj-Napoca - prezentare si imagini

Aeroportul Internațional Cluj-Napoca (Codul IATA pentru aeroport este CLJ) este al patrulea aeroport ca mărime din România dupa aeroporturile "Henri Coanda" Bucuresti, "Aurel Vlaicu" Bucuresti si "Traian Vuia Timisoara". Aeroportul se află în situat pe raza comunei suburbane Someșeni, pe drumul european E 576 , la 10 km est fata de centrul comercial al orasului Cluj-Napoca , iar fata de gara C.F.R. se afla la 12 km.


Încă de la transformarea în aeroport internațional, în septembrie 1996, aeroportul a experimentat creșteri semificative în termeni de trafic. Spre exemplu în 2003, comparat cu anul anterior, numărul de pasageri a crescut cu 22%, iar activitatea cargo cu 37% pentru mărfuri (90.7 tone), respectiv 126.1% pentru poștă (15.6 tone cub). Aceste creșteri au fost cele mai însemnate din România. Creșterea în mișcare (număr de aterizări și decolări) în același an (6.1%) a fost a doua în România după Timișoara (31.3%).

În 2007, aeroportul a avut o evoluție spectaculoasă, cu o creștere de 60% față de 2006. Anul 2008 a adus cea mai mare creștere a traficului de pasageri de până acum, de aproximativ 93%. În 2009 creșterea numărului de pasageri față de 2008 a fost mult mai mică (11%), lucru datorat crizei economice care a afectat și România.

Conducerea aeroportului estimează că până în anul 2013 numărul de pasageri care vor tranzita aeroportul va ajunge la 2 milioane de oameni iar pentru anii 2010-2011 a prognozat un număr de 1,5 milioane de pasageri care vor tranzita aeroportul.

Aeroportul Internațional Cluj-Napoca este una din porțile aeriene importante al României, fiind deservit de mai multe linii aeriene importante: Carpatair (Timișoara) (TSR); Lufthansa (Munchen) (MUC) operat de Lufthansa CityLine; Malev (Budapesta) (BUD); TAROM (București-Henri Coandă (OTP), Frankfurt (FRA), Madrid (MAD), Viena (VIE)); Wizz Air (Alicante (ALC), Barcelona (BCN), Cuneo-Torino (CUF), Dortmund (DTM), Forlì-Bologna (FRL), London-Luton (LTN), Madrid (MAD), Bergamo (BGY), Paris-Beauvais (BVA), Pisa (PSA), Rome-Fiumicino (FCO), Valencia (VLC), Treviso (TSF), Weeze-Dusselsorf (NRN)

Linii aeriene charter: Nesma Airlines (Hurghada (HRG)), Seven Air (Tunis (TUN)).

Zboruri cargo: TNT Airways, TAROM Cargo și Blue Air operează zboruri cargo de pe aeroportul Cluj-Napoca.

Sursa informatiei prezentate