Alhambra - prezentare si imagini

Alhambra este una dintre cele mai gigantice, mai marete si mai frumoase constructii din istoria lumii. Aceasta se afla in orasul Grenada, pe o intindere de 800 metri lungime şi 200 lăţime. Monumentul Alhamara a fost ridicat în timpul dominaţiei Maurilor în Spania şi s-a lucrat la el 42 de ani zi şi noapte. De aici îi provene şi numele dela cuvântul arab Alhamara ce înseamnă roşu: amintind de lumina torţelor ce străluceau în timpul nopţii pe când se lucra fără nici o întrerupere. După alţii însă, cuvântul ar proveni dela Mahometul Alhamar ce însemnă cel mare, cel viteaz. In fine unii zic, că denumirea ar proveni de la culoarea roşie a pietrelor de marmoră şi a cărămizilor din care era făcută. Cu toata munca depusa monumentul nu a fost niciodata complet finalizat. . Partea principală formează o sală imensă de peste 60 metri lungime, frumos impodobit, cu desene graţioase, sculpturil şi infinite arabescuri care de care mai bogat încărcate cu aur, aruncat cu o mână largă şi chiar risipitoare.

Aceasta este sala dreptăţii şi a judecatii, unde pe frontispiciu stă scris: Dumnezeu singur este învingător. Aici suveranii mauri primeau vizitele oficiale, şi tot aici erau judecaţi şi condamnaţi trădătorii şi nercedincioşii. Această sală a servit şi ca reşedinţă lui Carol al V-lea. In fine se mai găsea între altele, frumoasa curte a leilor de 300 metri, toată din marmură albă şi înconjurată de o galerie susţinută de 128 coloane tot din marmură albă. In centrul acestei curţi se afla renumita fântână a leilor, căci e formată dintr-un enorm bazin alabastru susţinut de 12 lei din marmură neagră. Din gura acestor ţâşneşte apa la distanţe mari formând unul dintre cele mai bogate şi frumos joc al apelor, apa se distribuie apoi prin numeroase canale în multe şi variate clădiri. Acest bazin e destinat purificării cu apă, ordonată de religia arabă, pentru care scop in împrejurime se afla o măreaţă moschee.

Istoricului Condescria despre Alhambra ,,Acest palat se ridică pe o întinsă masă de pământ; dealul vecin e acoperit de arbori cu lămâiţă, cu dafini, palmieri, portocali şi flori; rîuri aduse cu multă cheltuială formează jocuri de apă, cascade şi bazinuri ce produc fecunditatea pământului şi răspândind cea mai dulce răcoare. Arborii sunt populaţi de păsări, iar din vârful dealurilor şiî din sânul pădurilor iese un palat , de unde ochiul parcurge fără obstacol bogata şi dulcea câmpie, care dela principala fortificaţie a Grenadei se întinde în formă de amfiteatru pe o distanţă de mai mulţi kilometri.

Astazi cuvântul Alhambra a rămas ca expresia unui simbol, ca tot ce poate fi mai frumos, mai înălţător şi mai grandios ca şi construcţie, arhitectură, întreaga artă picturală, decorativă şi sculpturală.

Sursa informatiei prezentate