Arcada lui Traian - Ancona - prezentare si imagini

Arcul lui Traian este o arcada de marmura cu inaltimea de 18 metri, ridicata in anul 114/115 in onoarea imparatului Traian. Arcada a fost construita ca parte a unui proiect ambitios de a crea un port major care sa lege Ancona de celelalte orase adriatice si est mediteraneene.

Arcada cu latimea de trei metri este flancata de o pereche de coloane corintiene aflate pe piedestale. Pe partea de sus se afla inscriptia, cu litere de bronz, dedicata imparatului Traian care “a facut ca accesul navelor in Italia sa fie mult mai sigur odata cu construcţia acestui port pe cheltuiala proprie -"...QUOD ACCESSUM ITALIAE HOC ETIAM ADDITO EX PECUNIA SUA PORTU TUTIOREM NAVIGANTIBUS REDDIDERIT"-

Formatul constructiei este ca cel al Arcadei lui Titus din Roma, insa construit mai inalt, astfel incat statuile din bronz ale lui Traian, ale sotiei Plotina si ale surorii Marciana sa fie niste repere pentru vasele care se apropiau de cel mai mare port adriatic al Romei.

Arcul este asezat chiar pe peretele portului, construit pe un soclu inalt, cu o baza de piatra de travertin. Laţimea limitata a zidului, de numai 11 metri in acest punct, a facut necesara crearea unei structura inalte, dar inguste, astfel incat sa fie vizibila in mod clar atat de pe uscat cat si de pe mare.

Sursa informatiei prezentate