Baile romane - prezentare si imagini

Baile romane (Thermae) din Varna, dateaza din a doua jumatate a secolului al II-lea, cand aici a fost un oras roman - Odessos. Baile au functionat pana la sfarsitul secolului al III-lea. Site-ul are o suprafata de 7000 de metri patrati si se afla astazi in zona dintre strazile Han Krum, Tarul Kaloyan, Knyaz Dondukov si Capitanul Dobrev in orasul Varna.
Baile Odessos au fost una dintre cele mai impresionante cladiri ale Imperiului Roman de Est. Coloanele se presupune ca ar fi fost de cel putin 20 m inaltime. Zidurile sale groase au fost construite cu ajutorul unei tehnologii specifice - pe straturi de pietre si caramizi, legat printr-un amestec de ipsos si placi maruntite. Scarile interioare si arcadele usilor sunt realizate din blocuri de piatra imense fiind decorate cu mozaicuri splendide, fragmente care sunt inca vizibile si astazi.
Cetatenii vechiului oras Odessos discutau aici despre lucrurile importante din viata publica. Extrem de interesant este, de asemenea, sistemul de incalzire - baile au o podea dubla si gropi speciale, prin care aerul cald putea ajunge chiar in partea de sus a bailor.
Informații despre construirea unui apeduct roman datează încă din 1851. Din inscripțiile bilingve, în limbile greacă și latină, este clar că în timpul domniei împăratului Antonius Pius (138-161) s-a captat și s-a adus apă în oraș prin apeduct.
Astazi, Baile romane antice sunt un punct de reper istoric important al orasului Varna o dovada a bogatiei si importantei orasului din cele mai vechi timpuri.

Sursa informatiei prezentate