Barajul Izvorul Muntelui ( Bicaz ) - prezentare si imagini

Barajul Izvorul Muntelui, avand inaltimea de 127 metri, o lungime de 435 m și o lățime maximă la bază de 119 m este cel mai mare baraj de greutate (de pe raurile interioare ale Romaniei, fiind depasit de Portile de Fier I) si al treilea dintre cele mai inalte baraje din Romania. Deasemenea este al 9-lea baraj de greutate, ca inaltime, din Europa. In anul finalizarii sale, respectiv 1961, era al 4-lea baraj de greutate, ca inaltime, din Europa.

Acesta leaga muntele Gicovanu cu Obcina Horstei. El nu este unul monobloc, ci este format din 30 de ploturi separate prin rosturi etansate amonte cu pene de beton armat şi tole de cupru. Corpul acestuia este strabatut de kilometri de galerii, puturi de aerisire, nise de vizitare. Incaperi special amenajate adapostesc instalatii de actionare si comanda, echipamente de urmarire, monitorizare seismica si comportare a fiecarui element.

Apa acumulată în Lacul Izvorul Muntelui este folosită pentru producerea de energie electrică la cetrala hidroelectrică Stejaru, comuna Pângăraţi, la aprox.15 km de baraj, spre Piatra Neamţ


Sursa informatiei prezentate