Bastionul Fierarilor Brasov - prezentare si imagini

Aflat în colțul de nord-vest al cetății Brașov, Bastionul Fierarilor exista deja la 1521. Prima atestare documentară este datată însă opt ani mai târziu, în 1529. Având formă pentagonală, bastionul este construit pe trei nivele, cu guri pentru păcură și goluri de tragere în care se puteau instala și tunuri de calibru mic (bombarde).

Pe acest loc se afla initial un turn, mentionat prima oara in 1521, distrus de inundatia din 1526, apoi refacut. La 30 iulie 1667, o alta inundatie distruge fortificatiile din acest loc, astfel ca in 1668 sunt finalizate lucrarile Bastionului Fierarilor in forma sa de astazi.
Marele incendiu din 1689 a transformat bastionul intr-o ruina pentru urmatorii 20 de ani.

După 1734, va fi folosit doar în scopuri non militare, precum depozit de grâne și locuință. În 1820, în locul turnului fierarilor, s-a ridicat o poartă mai mică - finisată de către meșterul constructor Joseph Jani - având stema Brașovului pe frontispiciu. Îngreunând foarte mult circulația, și această poartă a fost demolată, în 1874. Bastionul a suferit importante reparații la 1709, adăugându-i-se arcade de cărămidă. În 1923 în bastion au fost aduse Arhivele Brașovului aflate în Casa Sfatului, și rămân aici definitiv.

În 1938, după ce o vreme a slujit muntelui de pietate, clădirea a fost renovată, ajungând la forma pe care o cunoaștem azi.

Sursa informatiei prezentate